Cine sunt reprezentantii societatii civile care au discutat vineri cu Iohannis. Adrian Despot: "M-am intors cu SPERANTA"

×
Codul embed a fost copiat

Noutatea zilei de vineri a fost prezenta la discutii a reprezentantilor societatii civile. Unii sunt cunoscuti si s-au antrenat, in lupta cu sistemul, prin diverse asociatii si proiecte.
 

Altii sunt tineri studenti, dornici sa se implice. Adrian Despot, solistul trupei ''Vita de Vie'', a acceptat invitatia presedintelui, dupa ce initial a considerat ca prezenta sa la Cotroceni ar fi doar o improvizatie.

"Eu nu sunt un speaker. Eu sunt un cantaret" - asa se prezenta Adi Despot in fata studentilor de la Sibiu, la inceputul saptamanii. Numele sau a fost rostit des dupa ce acum o saptamana s-a luptat cu disperare sa ii salveze pe tinerii prinsi in cuptorul de la Colectiv.

"Majoritatea oamenilor implicati in acest dezastru care s-a intamplat nu erau pregatiti: de la institutiile statului pana la functionari. E important sa vorbim despre succes si despre pasii ca sa fim pregatiti. Sa fim pregatiti atat pentru noi, cat si pentru cei din jurul nostru", mai spunea Adrian Despot pe 3 noiembrie.

Chiar daca in mediul online a fost una dintre cele mai cerute prezente la consultarile de vineri de la Cotroceni, Adi Despot scria dimineata pe internet:

Citește și
mimi voicu
Mimi, stilista trupei Goodbye To Gravity, printre victimele de la Colectiv. Parintii au apucat sa o vada pentru ultima data
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Si eu, la fel ca si voi, sunt satul de improvizatii. Participarea mea in calitate de reprezentant la consultari nu ar fi decat o alta improvizatie. Nu am nici pregatirea si nici priceperea necesara pentru asa ceva."

Peste 3 ore, Despot a revenit asupra deciziei:

"Am fost invitat la Cotroceni de catre Presedintele Iohannis. In continuare consider ca nu sunt persoana potrivita insa, in spiritul respectului fata de democratie si simbolurile acesteia, voi fi acolo."

Printre reprezentantii societatii civile la Cotroceni s-a aflat si Elena Calistru, presedintele ''Funky Citizens'', un grup de tineri care incearca sa schimbe legi, care verifica declaratiile politicienilor si ii indeamna pe romani sa fie mai responsabili.

Elena: "Eu am terminat stiinte politice la Roma si, de asemenea, m-am intors. Cumva cred ca asta ne-a ajutat sa ne dam seama ca putem sa facem lucruri si aici."

Alaturi de ea, lucreaza avocati, profesori sau economisti. Site-ul lor, ''Factual'', s-a transformat intr-un fenomen on-line si a ajuns si in presa internationala. Cu totii au fost prezentati anul trecut, de 1 decembrie, la Pro TV.

"Foarte multa lume n-a putut sa voteze in strainatate, le-am pus la dispozitie, am facut un google docs cu doua modele de plangeri: una catre Parchetul General, pentru ca a nu lasa pe cineva sa voteze este o fapta penala, conform codului penal", spunea Elena in urma cu un an.

La intalnirea cu presedintele a fost si Edmond Niculusca, presedintele Asociatiei pentru Cultura, Educatie si Mormalitate - ARCEN.

Edmond Niculusca: "M-am nascut imediat dupa Revolutie, in 1990. Am enorm de multa incredere in generatia mea, nascuta in anul schimbarii, de fapt, va produce schimbarea pe care au asteptat-o parintii nostri in 1989."

Edmond a devenit cunoscut dupa ce la doar 18 ani a reusit sa deblocheze 6 milioane de euro pentru a salva Scoala Centrala. Apoi a strans in jurul sau o comunitate, la tururi pietonale, pe urmele Bucurestiului de altadata. Ii invata pe adolescentii de liceu sa se implice in salvarea orasului, iar la conferintele la care a fost invitat, a vorbit deseori despre puterea generatiei sale.

Edmond Niculusca: "Cred ca trebuie sa deschidem ochii si sa intelegem ca e un moment istoric care ne favorizeaza si nu se stie cat vom avea, in fond, acest timp, in care putem crea liberi si putem face ceea ce vrem. Generatia noastra trebuie sa gaseasca un spirit comun pentru a crea o solidaritate in jurul unei idei si noi sa fim unii cu altii solidari."

Vineri, la Cotroceni au fost invitate mai multe persoane, dar au refuzat invitatia presedintelui.

Mesajul lui Adrian Despot, dupa consultarile de la Cotroceni

"Am fost la Cotroceni la prima runda de consultari. Am fost invitat de catre Presedintele Klaus Iohannis si am considerat ca trebuie sa fiu acolo, din respect pentru oamenii din strada si fata de institutia prezidentiala. Desi niciunul dintre participanti nu s-a autoproclamat “reprezentant al strazii”, cele mai multe dintre doleantele noastre au fost exprimate!
M-am intors cu SPERANTA
", a scris artistul pe pagina sa de Facebook.

Tudor Chirila: "Consultarile de la Cotroceni sunt inutile"

"In cursul zilei de ieri am fost asaltat de sute de propuneri pe mail, sms sau in inboxul paginii mele care-mi cereau sa devin "vocea strazii" la consultarile anuntate de Cotroceni cu societatea civila. As vrea sa va multumesc foarte mult tuturor celor care v-ati gandit la mine. Este gratificant sa vezi ca o mare parte de oameni te crede reprezentativ. Pe de alta parte, mi-am dat seama de cateva lucruri si as vrea sa le punctez aici:

1. Strada nu se poate organiza intr-un timp atat de scurt astfel incat sa se poata constitui intr-un organism cu adevarat reprezentativ. Prin urmare, sunt absolut convins, propunerile care au venit catre mine reprezinta doar o parte a intregului.

2. Consultarile de la Cotroceni sunt inutile. Presedintele Iohannis este la curent cu ceea ce doreste strada, revendicarile ei circula deja in diverse forme online, iar cea mai importanta - resetarea intregii clase politice - nu are cum sa nu fi ajuns la el. Mai mult decat atat, Cotroceniul nu a anuntat care este obiectul acestor consultari astfel incat cine merge acolo, chiar daca ar avea mandatul intregii miscari de protest, merge complet nepregatit. Dar Iohannis stie ca strada vrea ca el sa se delimiteze de partidele politice si sa fie cu adevarat de partea celor care vor o altfel de Romanie. Invitarea la negocieri presupune ca ar exista doua entitati opuse.

3. Miscarea din Piata Universitatii reclama un lider. Aseara am discutat in piata cu multi oameni care simt nevoia unui lider. Dar am avut sentimentul ca rostul acestui lider, odata ales, ar fi sa garanteze tuturor ca eforturile lor de a iesi in strada vor fi rasplatite dupa care oamenii isi pot vedea de viata. Cred ca asta este o greseala. Noi nu ne putem vedea de viata ca pana acum. Trebuie sa devenim IMPREUNA o forta din ce in ce mai mare care sa iasa in strada pentru lucruri mai mici decat marile tragedii, dar poate la fel de importante. Cum ar fi, de exemplu, mutarea judecatoarei Camelia Bogdan de la sectia penala la cea de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti. Ce se intamapla zilele astea la Universitate este doar inceputul culturii protestului. Pasivitatea noastra de douazecisicinci de ani a nascut monstrii care ne conduc. Nu putem spera ca un lider (fara ajutor colectiv) ne va rezolva problemele peste noapte. Continuarea protestelor ne va arata ce avem de facut. Nevoia de lider e liderul in sine.

4. Pana la consultarile anuntate cu o viteza cel putin surprinzatoare presedintele Iohannis are de raspuns la niste intrebari: De ce Mihai Cimpeanu? Cum apreciaza ca Oprea este inca in guvern? Este dispus sa se delimiteze de toate figurile politice toxice? Iata motive pentru care lumea se afla inca in strada.

Daca m-as afla fata in fata cu presedintele Iohannis i-as spune asa: Oamenii din strada v-au votat presedinte si ei nu simt ca de cand ati fost investit le-ati reprezentat interesele. Aveti obligatia sa va justificati prin actiuni mandatul pe care vi l-au dat romanii. Daca doreati o consultare reala cu strada ar fi trebuit sa incepeti prin a da un semnal ca sunteti la curent cu revendicarile ei, nu sa programati de pe azi pe maine o asa zisa consultare cu societatea civila. Cred ca societatea civila sau strada nu trebuie sa participe la gesturile de imagine ale presedintelui. E mult prea grav momentul in care ne aflam."

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Imaginea publicata joi seara de Jandarmeria Bucuresti, in timp ce mii de oameni protestau in strada
Imaginea publicata joi seara de Jandarmeria Bucuresti, in timp ce mii de oameni protestau in strada

Romania scrie istorie, in aceste zile, chiar din strada. Tragedia din Colectiv a produs stari si reactii puternice in randul romanilor, a caror rabdare a ajuns la limita. Insa, in aceste zile de protest, au fost si cateva momente deosebite.

Mimi, stilista trupei Goodbye To Gravity, printre victimele de la Colectiv. Parintii au apucat sa o vada pentru ultima data
Mimi, stilista trupei Goodbye To Gravity, printre victimele de la Colectiv. Parintii au apucat sa o vada pentru ultima data

Printre victimele incendiului din Colectiv se afla si Mimi Voicu, o tanara de 33 de ani care a pierdut lupta cu ranile in dimineata zilei de duminica.

STAREA RANITILOR DIN COLECTIV. 17 persoane vor fi transportate in Olanda si Belgia cu aeronave Spartan
STAREA RANITILOR DIN COLECTIV. 17 persoane vor fi transportate in Olanda si Belgia cu aeronave Spartan

127 de tineri care au avut teribilul ghinion sa fie in clubul Colectiv saptamata trecuta lupta sa se faca bine. Cumplit este ca 65 dintre ei sunt inca stare grava si critica.
 

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.