Tinerii in pantaloni scurti care au desecretizat bugetul si au facut harta spagii. Ce a spus vicepresedintele SUA despre ei

Ultima actualizare: 04-12-2014 07:01

Cu un laptop si o conexiune la internet, un grup de tineri se razboiesc cu autoritatile. Se numesc "funky citizens" - un grup de profesori, jurnalisti si economisti care in timpul liber dovedesc ca sistemul poate fi schimbat.

In cartierul Vitan. 15 tineri se ingramadesc intr-un mic apartament dintr-un bloc comunist. Nu e o petrecere. Inarmati cu laptopuri , telefoane inteligente si tablete, multi dintre ei veniti direct de la munca, s-au adunat sa-i asculte atent pe candidatii Victor Ponta si Klaus Iohannis. „Daca vrednicia s-a nascut la sat, democratia se naste la bloc”, spune „Nutica”, sefa lor.

Sunt profesori, avocati, economisti sau experti in drept. Astazi verifica daca politcienii spun sau nu adevarul. Iar rezultatul este postat pe site urile lor si pe retelele de socializare. In timp real. Ei sunt Funky Citizens, iar „Nutica” este Elana Calistru, presedinta grupului.

Se impart in doua grupuri. Cei din sufragerie stau cu urechile ciulite la Klaus Iohannis, in timp ce in bucatarie, alt grup il verifica pe Victor Ponta. Verifica daca afirmatiile candidatilor sunt gresite, false sau daca pot fi verificate, apoi posteaza bilantul pe Internet. Site-ul "Factual" s-a transformat intr-un fenomen online si a fost preluat in presa locala si internationala. Audienta lor pe facebook este echivalenta cu numarul de alegatori inscrisi pe listele unui judet mic, semn ca incep sa conteze.

"Am asistat la un specatacol absolut jenant”, spune ei, „in care niste politicieni s-au mintit unii pe altii. Si daca se minteau numai ei intre in intre 4 pereti era problema lor, numai ca au facut-o in fata ecranelor de televizor si s-au uitat 4 milioane de oameni la ei”.

Elena Calistru si Cosmin Pojoranu sunt doi dintre fondatorii Funky Citizens, organizatia neguvernamentala sub umbrela careia s-a dezvoltat site-ul „Factual”. Amandoi au studiat si in strainatate, in Italia si Spania, insa au ales sa se intoarca, pentru ca si-au dat seama ca e mult de lucru in tara.

 

Pentru unii politicieni au devenit deja incomozi, astfel ca ii considera un „un pericol la adresa democratiei si sigurantei nationale”. In schimb, vicepresedintele american i-a laudat in discursul sau de la Palatul Cotroceni din aceasta primavara, la care i-a invitat sa ia parte.

Nici macar Joe Biden n-a scapat insa netaxat. A avut o greseala in discurs, iar ei au sesizat-o. Americanii stiu insa ca intr-o societate sanatoasa astfel de proiecte trebuie incurajate. Pe site-ul Ambasadei SUA, Elena apare pe o lista scurta a romanilor "remarcabili". Atat ea cat si Cosmin puteau sa lucreze in coroporatii pe bani multi, insa au ales alt drum.

Proiectele si le dezvolta din donatii si din granturi. Americanii le-au finantay unul dintre proiecte, "bani pierduti", prin intermediul caruia bugetul de stat, un document greoi, de sute de pagini, este explicat pe intelesul tutor. Tot prin "bani pierduti" au asaltat Ministerul Finantelor cu solicitari pana cand mai marii de acolo s-au simtit obligati sa-i primeasca la consultarile pe buget. Cu rabdare si legea in mana au obligat una dintre cele mai greoaie institutii de stat sa fie mai transparenta.

Am ajuns la Finante dimineata, in pantaloni scurti unii dintre noi”, povesteste Elena. „Domnul Gherghina a inceput sa ne explice cum este treaba cu bugetul. 3 dintre baieti erau in pantaloni scurti si toata lumea ape holuri era... asa..."cum adica?" . Dupa povestea asta ni s-a explicat ca asa se fac consultarile. Au mai fost 2 intalniri cu domnul Gherghina. Am incercat sa-I convingem pe domnul Gherghina si pana la urma am reusit chestia asta - se cheama buget.gov.ro"

O victorie mica, obtinuta in pantaloni scurti, dar care arata ca sistemul si mai ales oamenii din spatele lui , pot fi schimbati. Protestul lor nu se face doar din spatele calculatorului. Dupa turul intai al alegerilor prezidentiale, Cosmin si Elena au iesit in fata Ministerului de Externe sa isi exprime nemultumirile fata de organizarea alegerilor in diaspora. Insa nu s-au oprit aici. Au facut un document cu doua modele de plangeri: una catre Parchetul General, pentru ca a nu lasa pe cineva sa voteze e o fapta penala, si a doua catre Avocatul Poporului. Concret, au pus la dispozitia alegatorilor uneltele cu care ii pot pedepsi pe cei care le-au luat dreptul la vot.

Cateva zile mai tarziu, Parchetul General anunta ca deschide un dosar penal dupa ce a primit mai multe plangeri. Acum despre Funky Citizens se discuta in strainatate la conferintele internationale anticoruptie. Tot ei au facut si o harta a spagii din Romania. Unde oricine poate sa intre si sa declare sub protectia anonimatului unde, cand si de ce a fost nevoit sa acorde o mica atentie. Cu ajutorul acestei harti, de pilda, poti afla la ce gradinita de stat nu se dau spagi si sa va inscrieti copilul.

Acum Funky Citizens este una dintre organizatiile consultate de Comisia Europeana pentru rapoartele pe justitie, iar oficialii americani le cer in continuare parerea despre coruptie si statul de drept. Ei fac parte din generatia tinerilor care au schimbat fata alegerilor, cei care cu o simpla conexiune la internet pot trange la raspundere un politician, iar printr-o petitie online pot schimba un articol de lege, sau chiar din constitutie. Prin munca lor , pot sa dea voce unei generatii care pana acum n-a fost auzita pe holurile parlamentului sau in birourile din ministere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO