Trupe din Forţa de Răspuns a NATO activată la noi, au sosit în România, după invadarea Ucrainei
Au sosit în România trupe din Forţa de Răspuns a NATO activată la noi, după invadarea Ucrainei. Primii militari ai armatei franceze, din cei 500 care vor fi detașați, au aterizat la Mihail Kogălniceanu.
Pe lângă americanii care sunt deja aici, sunt așteptați inclusiv soldați din Belgia şi Portugalia. România sprijină Ucraina cu ajutor militar destinat defensivei.
Primii militari francezi din Forţa de Răspuns a NATO au aterizat luni seară. La Mihail Kogălniceanu va ajunge şi tehnica militară pentru reacție rapidă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Francezilor li se vor alătura belgieni și portughezi Germani, americani și italieni sunt deja aici.
Spre România vor zbura și tot mai multe avioane de luptă. Italia are deja 4 aeronave Eurofighter Typhoon și mai trimite 4.
La noi în țară au aterizat inclusiv aeronave americane F35 pentru misiuni de descurajarea aeriana, dar și aparate de luptă ale Forţelor Aeriene Germane.
Pentru început, flancul sud estic al NATO va fi protejat de 2300 de americani, 500 de francezi, 300 de belgieni şi 170 de portughezi, o componentă de poliţie întărită după cum anunţă surse oficiale. În total se estimează că peste 3000 de militari vor constitui Forţa de Răspuns a NATO la o eventuală ameninţare a Federaţiei Ruse.
Americanii se antrenează în aceste zile în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române din Smârdan alături de militari români. Sunt în jur de 900 cu zeci de mijloace tehnice de luptă.
România contribuie și la consolidarea defensivei Ucrainei în faţa armatei ruse. Potrivit unei înţelegeri la nivelul Uniunii Europene, am trimis spre ţara vecină combustibil, 2000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV, tot atâtea căști de protecție balistică, muniție, echipamente militare, alimente, apă şi medicamente. Tipul de muniție și cantitatea sunt secrete.
Conform unor surse oficiale, tot României i s-a cerut să permită tranzitul pentru transporturile cu ajutoare militare destinate Ucrainei. Asta după ce miniștrii de externe din Uniunea Europeană au dat undă verde pentru ca Ucraina să primească sprijin militar letal în valoare de 450 de milioane de euro. Dar şi după ce Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene, dar şi a Alinaţei Nord Atlantice a anunţat că nu va permite ca astfel de transporturi cu tehnică militară să traverseze teritoriul său.
Zeci de state europene şi-au exprimat disponibilitatea de a spijini Ucraina.