Tribunalul, despre anestezistele arestate: Puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut
„Două doctorițe care au studiat ani mulți, au făcut specializări și au depus un jurământ nu pot să își schimbe destinul și să fie în măsură să ucidă pacienți doar pentru a elibera paturi în secția ATI”.
Așa argumentează avocații celor două anesteziste de la Spitalul Sfântul Pantelimon cererea de eliberare sau, eventual, de plasare în arest la domiciliu. Judecătoarea care le-a arestat este însă de altă părere și afirmă că cel puțin una dintre ele ar fi lipsit Divinitatea de dreptul de a decide, cine trăieşte şi cine moare. Între timp, Parchetul Capitalei extinde cercetările și în cazul celorlalte injectomate din secția de terapie intensivă.
În motivarea arestării celor două anesteziste, Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a vorbit în premieră despre argumentele apărării. Avocații doctorițelor au susținut că situația de la Spitalul Pantelimon este una foarte gravă pentru că asistentele ar fi nesocotit dispozițiile doctorițelor și au administrat noradrenalina din proprie inițiativă. Chiar dacă aceste manevre s-au făcut tocmai pentru că așa erau consemnate oficial în foaia de observație a pacientului.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
„Ipoteza propusă de către ministerul public în sensul că s-au produs o serie de omoruri pentru a se elibera paturi este greu de înţeles şi apreciază că nu este suficient doar să se afirme acest lucru”, arată apărarea anestezistelor arestate.
Apărarea nu exclude totuși malpraxisul.
„Cele două inculpate nu sunt infractori de drept comun, sunt medici care lucrează în condiţii de stres, sunt medici care iau decizii, sunt medici care răspund de viaţa a zeci de persoane pe fiecare tură, sunt medici care şi-au făcut profesia aşa cum au învăţat şi aşa cum au considerat de cuviinţă în fiecare caz în parte şi faptul că suntem în prezenţa unei culpe medicale, că s-a greşit o reducere a unei doze sau nu s-a greşit, aceste chestiuni pot face obiectul unei anchete penale în acest caz.”
Judecătorul vede însă cu alți ochi manevrele terapeutice și afirmă că cele două anesteziste și-au atribuit în mod ilegal și inuman dreptul de a decide cine trebuie să moară, cum şi când.
„Inculpata Miron Maria aprecia că noradrenalina prelungea suferinţa pacienților săi, lipsind divinitatea de dreptul său absolut de a decide cu privire la viață și moarte.”
„Este de neconceput ca o persoană, cu atât mai mult un medic, să ia decizia de a pune capăt vieții unei persoane, indiferent de starea de sănătate a persoanei.”
Toate aceste argumente vor fi analizate marțea viitoare la Curtea de Apel, acolo unde cele două doctrițe speră să aibă parte de o decizie mai blândă. Vor să fie plasate în arest la domicliu.
Parchetul Capitalei își îndreaptă de-acum atenția spre celelalte injectomate din secția de terapie intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon. Mai ales că din datele obținute din aceste aparate au fost identificate multe alte situații în care dozajul a fost scăzut brusc. Anchetatorii vor să afle clar ce medicamente au fost administrate în aceste manevre terapeutice și dacă pacienți au fost dintre cei care au murit la începutul lunii aprilie. Dacă va fi cazul, procurorii vor cere noi expertize medico-legale.
Investigația s-ar putea dovedi însă dificilă câtă vreme în secția de terapie intensivă nu există o evidență clară a distribuirii injectomatelor către pacienți. Iar aceste informații nu sunt consemnate în foile de observație.