Porțile Palatului Regal, deschise toată noaptea. Fostul principe Nicolae a fost aplaudat îndelung

×
Codul embed a fost copiat

Mii de români îşi plâng suveranul, aflat pentru ultima dată în Palatul Regal.

Mulţimi impresionante stau încă de  miercuri seară, la coadă, pentru câteva clipe de rugăciune la catafalcul regelui Mihai I. Atmosfera este copleşitoare. Oamenii cu flori şi lumânări aşteaptă în linişte deplină. În jurul prânzului, li s-a alăturat Principele Nicolae. I-a salutat pe toţi cei prezenţi, care nu încetau să-l aplaude.

Oamenii, mulţi dintre ei în vârstă, au mers la Palatul Regal de la prima oră. O slujbă de pomenire a fost ţinută în Sala Tronului, acolo unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui şi unde au fost expuse distincţiile primite de Majestatea Sa de-a lungul vieţii. Catafalcul este vegheat de preoţi şi de militarii Brigăzii 30 garda Mihai Viteazu.

Afară, marea de oameni creştea de la o oră la alta. La Palatul Regal au ajuns români din Cluj, Timiş, Dolj, Oradea sau Constanța.

Mii de oameni au așteptat la coadă în rândurile şerpuite ce au ajuns până în spatele Palatului Regal. Peste 6 mii de persoane au stat într-o linişte de mormânt şi cu decenţă să se închine Majestăţii Sale Regele Mihai. Oamenii au avut flori şi candele în mâini, iar pe chipurile lor se poate citi o tristeţe ce devine tot mai apăsătoare cu fiecare pas pe care îl fac mai aproape de catafalcul Majestății Sale Regele Mihai.

Citește și
Regele Mihai
Umilințele la care Ion Iliescu l-a supus pe Regele Mihai, după Revoluție
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În jurul amiezii, au ajuns acolo principele Nicolae şi logodnica sa. Tânărul a atins emoţionat fotografia bunicului său, apoi a dat mâna cu cei care aşteptau de câteva ore la coadă. Nicolae a stat între oameni mai bine de o oră.

Regele Mihai I a fost adus miercuri seară în Bucureşti. Cortegiul a trecut pe sub Arcul de Triumf în aplauzele bucureştenilor. Piatra de temelie a Arcului de Triumf a fost pusă în acelaşi an în care s-a născut Majestatea Sa: 1921.

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de oameni şi pe Calea Victoriei. Prima maşină care a intrat în curtea Palatului Regal a fost cea care purta coroana, apoi cea cu sicriul învelit cu stindardul regal. Cei din familie şi câţiva apropiaţi au asistat la o nouă slujbă. Mulţimea a avut acces abia după ora 21. Scriitorul şi filosoful Mihai Sora a ajuns cel dintâi la catafalc.

Mihai Șora: "Plec îndurerat. A plecat dintre noi un om mare, un suflet mare."

Şi vineri, în a doua zi de doliu naţional, cei care doresc pot merge la Palatul Regal.

 

"Regele nu ne va părăsi, e unsul lui Dumnezeu, va fi cu noi aici mereu".

Desfășurarea evenimentelor, joi, 14 decembrie:

UPDATE 19:00 Porțile Palatului Regal vor fi deschise toată noaptea, pentru ca oricine dorește să își poată lua rămas bun de la Regele Mihai.

UPDATE 14:05 Fostul principe Nicolae, nepotul Regelui Mihai, a ajuns la Palatul Regal, unde a fost întâmpinat cu emoţie de mulţimea prezenta acolo.

UPDATE 12:55 Aproximativ 3.000 de oameni sunt acum la coada care se întinde de la Palatul Regal până la Sala Palatului.

UPDATE 11:00 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a depus flori, joi dimineață, la Palatul Regal. 

"L-am cunoscut, regret această pierdere imensă pentru România. Mă bucur de această decență de care dau dovadă românii. Cooperez cu toți primarii de sector ca totul să fie respectat cu sfințenie în aceste zile", a spus primarul.

Miercuri seară, câteva mii de romani au întâmpinat cortegiul la intrarea în Bucureşti, la trecerea sa pe sub Arcul de Triumf. În aplauzele altor câteva sute de persoane, Regele a intrat apoi pentru ultima dată în Palatul Regal.

Pelerinajul la catafalc s-a încheiat la miezul nopţii, dar joi dimineaţă la ora 8 porţile se deschid din nou. Începând de joi, timp de 3 zile, România este în doliu naţional.

Puţin după ora 20, prin fața a sute de oameni, cortegiul a trecut pe sub Arcul de Triumf. Piatra de temelie a Arcului de Triumf a fost pusă în acelaşi an în care s-a născut Majestatea Sa, 1921. Un simbol al unirii, victoriei şi al regalităţii, Arcul a fost ridicat în timpul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, bunicii Regelui Mihai.

Pe Calea Victoriei cortegiul a fost aplaudat cu emoţie de bucureşteni, iar la intrarea în Palatul Regal s-au auzit din nou aplauze.

Prima dată, pe porţile Palatului Regal a intrat coroana de oţel a regelui Mihai, iar mai apoi sicriul acoperit cu stindardul regal. Familia şi câţiva apropiaţi au asistat la o nouă slujbă. Afară, mulţimea a aşteptat ora 21.

Primul care a intrat în Sala Tronului a fost scriitorul şi filosoful Mihai Șora, care anul acesta a împlinit 101 ani şi care a scris în cartea de Condoleanţe următorul mesaj: "Adânc îndurerat, la moartea Regelui inimii mele". "Plec îndurerat. A plecat dintre noi un om mare, un suflet mare", a spus Mihai Șora la ieșirea din Palatul Regal.

Pelerinajul a continuat apoi pentru toţi cei care au vrut să-i aducă un omagiu

"Cred că o să avem de-abia de acum încolo să reflectăm mai onest la ceea ce a însemnat istoria acestei ţări sub toţi regii ei şi sub Regele Mihai. S-a spus "un Rege fără țară", da, dar nu un Rege fără popor", a spus o femeie care i-a adus un ultim omagiu regelui.

La ieşirea din Palatul Regal, tristeţea oamenilor se putea citi pe chip. Puţin după miezul nopţii, porţile palatului Regal s-au închis, însă nu înainte ca toţi oamenii care aşteptau să îşi ia rămas bun, să intre în curte.

Joi dimineaţă, de la ora 8, şi până la 10 seara, Palatul va fi din nou deschis celor care vor să îşi ia rămas bun.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
”Regele Mihai, un far care a luminat în întunericul în care am trăit”
”Regele Mihai, un far care a luminat în întunericul în care am trăit”

1992. Un adolescent lipeşte pe uşa dulapului din cameră poze cu idolii săi de la acea vreme. Printre ei sunt Ludwig van Beethoven şi Andres Segovia, Tom Waits, Chopin şi Napoleon. În centru două poze cu Regele Mihai.

Umilințele la care Ion Iliescu l-a supus pe Regele Mihai, după Revoluție
Umilințele la care Ion Iliescu l-a supus pe Regele Mihai, după Revoluție

Regele a ajuns miercuri pentru totdeauna în țara în care a încercat de mai multe ori să revină după Revoluție ca să-și revadă poporul. În anii aceia, a îndurat, însă, umilințe greu de imaginat.

Cortegiul funerar al Regelui Mihai, întâmpinat la Palatul Regal de peste 1000 de persoane:
Cortegiul funerar al Regelui Mihai, întâmpinat la Palatul Regal de peste 1000 de persoane: "Monarhia salvează România"

De la aeroportul Henri Coandă, cortegiul funerar l-a purtat pe Regele Mihai în locul copilăriei sale: Castelul Peleş din Sinaia. Pe drum, mii de oameni şi-au înclinat fruntea şi au spus o rugăciune în gând pentru ultimul monarh al României.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.