”Regele Mihai, un far care a luminat în întunericul în care am trăit”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

1992. Un adolescent lipeşte pe uşa dulapului din cameră poze cu idolii săi de la acea vreme. Printre ei sunt Ludwig van Beethoven şi Andres Segovia, Tom Waits, Chopin şi Napoleon. În centru două poze cu Regele Mihai.

Este o scenă din camera în care a crescut Victor Mihai Iliescu.

Sursa VIDEO:  ZMEI3/Umbra Studio

Este liderul ZMEI3, o formaţie înfiinţată în Germania, din care fac parte doi români şi doi nemţi. I-am cunoscut pe toţi la filmări, într-o casă din Berlin.

Mi-au explicat ce înseamnă Rough Romanian Soul – Sufletul Aspru Românesc. Aşa îşi definesc ei stilul muzical care a cucerit fani în toate colţurile lumii.

Am dat peste poza din camera lui Mihai în timp ce scriam reportajul despre ZMEI3, iar imaginea mi-a rămas în minte.

Sursa FOTO: Arhiva personala

Astăzi l-am sunat să îl întreb despre Regele Mihai şi de ce a ales, la 16 ani, să-şi lipească poze cu el pe dulap .

Regele a trăit valorile despre care alţii doar vorbesc: loialitate, respect, curaj, onoare, seriozitate și modestie. Am văzut mereu asta în el, în felul în care stătea drept în fața oricui şi privea fără teamă înainte,” spune Mihai.

Nu se consideră monarhist. La Revoluţie avea 14 ani. La scurt timp după a aflat pentru prima oară că România a avut cândva un Rege, care era încă în viaţă.

Îmi amintesc foarte bine. Era ianuarie 1990, imediat după Revoluţie, şi aveam 14 ani. A venit la noi la liceu un grup de jurnalişti de la BBC. Noi nu înţelegeam nimic, era euforia generală de după Revoluţie. Una dintre întrebări a fost dacă ştie cineva cine este Regele Mihai. Şi a fost tăcere deplină în clasă. Intr-un liceu din centrul Bucureştiului, nimeni nu a ştiut cine este Regele Mihai. M-am dus acasă şi am întrebat-o pe mama cine este Regele Mihai şi de ce eu nu ştiu despre asta. Mi-a zis: pentru că tu eşti gură spartă, spuneai la școală tot ce vorbeam în casă şi ne arestau ăştia. M-am tot gândit după aceea cine sunt „ăştia”. „Aştia” sunt mereu aceiaşi, de 70 de ani.”

SURSA FOTO: Andrei Muşat

Acela a fost momentul în care două personaje au devenit repere în viaţa sa: „Regele şi Corneliu Coposu au fost pentru mine faruri care au luminat puternic în întunericul în care am trăit și în care încă ne aflăm. Acești doi oameni au trăit valorile despre care ceilalți doar vorbesc: loialitate, respect, curaj, onoare, seriozitate și modestie".

Cu ce ai rămas în urma unei persoane ca Regele Mihai?

“Am văzut că există aceste valori și de-acum înainte e alegerea mea dacă voi trăi după aceste valori sau nu. Dar nu mai pot să spun că nu știu.”

Sursa FOTO: Arhiva personala

Pe Rege l-a văzut în persoană o singură dată, în 1992, alături de alţi un milion de români.

“Prima şi singura dată l-am văzut pe rege în 1992. Am fost acolo când a venit pe Calea Victoriei. Eram într-o mare de oameni şi mă uitam la un balcon în care era un om. Şi omul acela reprezenta o speranţă. Dar în primul rând am simţit că omul acela era altfel. Toţi ceilalți lideri erau într-o supă de compromisuri. Dar el era altfel. Părea un om obișnuit, nu pretindea nimic - spre deosebire de ceilalți, care sunt nimeni dar cred că sunt cineva. Omul acesta, deşi era mare, se purta ca un om normal. Radia generozitate, părea bunicul pe care ai vrea să îl ai. Părea un om demn, care ar putea să-ţi fie mentor. Apoi, citind despre el şi tot comportamentul lui de-a lungul vieţii, am ajuns să cred că omul acesta poate fi un model pentru noi. Aşa cum a fost şi Carol I, care a vorbit puțin și a făcut mult".

Sursa FOTO: Arhiva personala

Mai jos puteţi asculta “ZMEI3 – Poveste din Ţara Mea” (Versuri: Mihai Victor Iliescu, melodie: Oli Bott). Un cântec despre furia și frustrarea unui emigrant român când acasă se întâmplă lucruri rele și el simte că nu poate face nimic.

Cântecul nu a fost inspirat de povestea Regului, dar şi majestatea sa a trait în exil aproape 50 de ani între 1947 şi 1997.

SURSA: ZMEI3/Umbra Studio

Regele Mihai a fost obligat să trăiască în exil timp de 50 de ani între 1947 şi 1997.

Despre Mihai şi ZMEI3 puteţi urmări un reportaj difuzat la România, Te Iubesc.

Paul Angelescu

Romania, te iubesc!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO