Umilințele la care Ion Iliescu l-a supus pe Regele Mihai, după Revoluție

×
Codul embed a fost copiat

Regele a ajuns miercuri pentru totdeauna în țara în care a încercat de mai multe ori să revină după Revoluție ca să-și revadă poporul. În anii aceia, a îndurat, însă, umilințe greu de imaginat.

Noua conducere a țării, în frunte cu Ion Iliescu, l-a tratat ca pe un străin și l-a oprit de două ori cu forțele de ordine. Abia în 1992, peste un milion de oameni îi cereau să rămână, mulți fără să știe că sosirea să fusese condiționată atunci de promisiunea că va pleca înapoi în Elveția.

Rămas fără cetățenie română după instalarea regimului comunist la București, în 1948, revenirea în țară imediat după căderea comunismului, în '89, a fost imposibilă pentru Regele Mihai.

Noua putere îl considera un pericol, astfel că l-a ținut departe de popor.

Pe 25 decembrie 1990, Regele s-a întors pentru prima dată acasă. Dar nu a apucat să facă nimic. În drum spre Curtea de Argeș, mașina în care se afla a fost oprită de poliție și întoarsă din drum. Regele a fost obligat să forțele de ordine să părăsească țara.

Citește și
Regele Mihai
Clopotele au răsunat în toată țara, în memoria Regelui Mihai
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Astfel, autoritățile conduse de Ion Iliescu se asigurau că nu există nicio șansă a restaurării monarhiei.

Theodor Paleologu, istoric:
Din nou ne-am confirmat vocația asta de a rată ocazii
Reporter: Dar de ce am ratat ocazia?
Theodor Paleologu, istoric: De prostie și pentru că am fost intoxicați de o propagandă comunistă zeci de ani, care a rămas. De altfel e foarte mult comunism în mintea oamenilor și acum ni se inoculaseră diferite toxine, diferite otrăvuri care au acționat și am ratat o mare ocazie. Ar fi fost o ocazie foarte bună să avem și noi o viață publică mai civilizată, mai așezată, mai puțin încrâncenată, mai puțin conflictuală"

Constantin Bălăceanu Stolnici, academician:
"Era o populație intoxicată cu doctrinele comuniste, era o populație care nu accepta monarhie, nu accepta regalitatea despre care i se vorbise numai negativ, pe de o parte, pe de altă parte, cei care au luat puterea în mâna: Iliescu și toată grupa din jurul lui, Petre Roman, erau strict opuși"

În aprilie 1992, Regele primește prin Ambasada României din Berna viza de a veni România pentru 3 zile. Cu lacrimi în ochi, Majestatea Sa coboră treptele avionului care îl aducea acasă.
Se întâmpla de Paște, când de la balconul Hotelului Continental, Regele Mihai I își revedea poporul după un exil de 45 de ani! Peste 1 milion de români se aflau la picioarele sale.

Mircea Cărtărescu, scriitor:
"Eram unul dintre miile de oameni adunați sub balconul Hotelului Continental, când el a venit prima dată în România. Atunci, îmi e greu să uit, s-au deschis ușile de la apartamentul său, Regele a ieșit în balcon alături de prințul Nicolae, care avea 6-7 ani și erau amândoi extrem de fericiți, ca și lumea de dedesubt. Foarte rar am avut un asemenea sentiment de bucurie generală, ca atunci cred că a fost cel mai fericit moment în istoria noastră după Revoluția din 1989."


Deși mulțimea l-a rugat să rămână, Regele le-a promis autorităților că va pleca.

“Eu am un principiu al meu. Când eu îmi dau cuvântul pentru ceva, înțeleg să mi-l și respect. Or eu am spus atunci că am să vin pentru trei zile, pentru Paște, și nu mai mult. Cu toate că mi-au spus și la aeroport și îmi strigau numele acolo. Dar când am făcut o promisiune, am spus ceva, eu nu o calc. Poate nu am fost înțeles foarte bine, dar nu puteam să fac altfel.”

Popularitatea Regelui i-a surprins pe liderii PDSR, așa că în 1994, când acesta a revenit în România, nu l-au mai lăsat să intre.

Mai mult, cei aflați la putere au propus Parlamentului să îl declare persoană non-grata.

Aterizat pe Aeroportul Otopeni, alături de Regina Ana, Regele a fost oprit de polițișții de frontieră pentru că nu avea viza, deși cu pașaportul său britanic, avea dreptul că orice cetățean, la vremea aceea, să obțină viza pe loc, în aeroport.

Forțele de ordine au spus că în acea zi, acest lucru nu este posibil. Oamenii îl așteptau în aeroport, dar Regele nu a fost lăsat să depășească pista. I se pregătise un alt avion, pentru a părăsi imediat țara. Majestatea Sa a refuzat.

Regele Mihai, octombrie 1994: "Sunt aici pentru a oferi deschis în mod public ocazia autorităților să dea poporului român și mie însumi un răspuns clar la o întrebare decisivă: reconciliere sau nu? poporul român așteaptă acest răspuns astăzi. Numai el, poporul român ne va judecă pe toți"

Câțiva lideri ai opoziției l-au susținut.

Dinu Patriciu, octombrie 1994, Deputat PL În 1994: "Este evident că ceea ce s-a întâmplat acum este abuziv, este lipsit de orice fel de logică. ngură explicație pentru ce s-a întâmplat acum este frică. este frică unui dictator de o persoană care îl poate pune în pericol"

Dar Regele nu a avut încotro. Angajații aeroportului i-au încărcat înapoi, bagajele, în aeronavă.Întors de la Strasbourg, președintele Ion Iliescu susținea că asta era normal să se întâmple cu Regele Mihai.

Ion Iliescu, octombrie 1994, președintele României în 1994
: "Ce să caute vineri la ora 2? Asta presupune un cadru normal. Este un cadru normal al relațiilor cu cetățeni străini sau cu cei care vor cetățenie, deci trebuie să depună o cerere pentru a obține viza și care să fie însoțită de motivația corespunzătoare și nu să facă trimitere la nu știu ce declarație de acum un an sau 2, ci să exprime în mod expres astăzi cadrul în care să vină, în acest context să ceară viza și guvernul să judece"

PDSR nu îl recunoaștea pe Mihai I al României că român.

Oliviu Gherman, Octombrie 1994, președintele Senatului în 1994: "Nu știu la cine va referiți. Eu știu că există un Mihai de Hohenzollern, nu știu să existe o Majestate a Sa Regele Mihai"

După ce la putere a sosit Emil Constantinescu, Regele Mihai a primit cetățenia română. Istoricii spun că nici atunci nu i s-a făcut, însă, dreptate. Autoritățile au refuzat să îi dea numele de Mihai I de România, numindu-l doar Mihai I.

Atunci, Ion Iliescu declara: "Este un precedent cu consecințe mai ample, cade exemplu intrarea în dreptul de posesie asupra vechilor proprietăți regale. asta poate provoca consecințe grave pentru stabilirea țării”.

Regele a revenit în țară, în 1997, ca cetățean român. Și de această dată, însă, vizita era limitată.

Regele Mihai I al României, 1997: "Pentru a 75-a aniversare a încoronării bunicului meu și pe urmă pentru Sfânta Paracheva, la iași
Reporter: Ce veți face aici?
Regele Mihai I al României, 1997: Atât. Astea două vizite. Pentru asta am venit
Reporter: Cu ce gânduri vă întoarceți în România?
Regele Mihai I al României, 1997: Totdeauna când vin aici e emoționant să vin înapoi. La Alba Iulia o să fie destul de emoționat.
Reporter: Majestate, când vă veți stabili în România?
Regele Mihai I al României, 1997: Asta nu știu încă"

În ciuda umilințelor la care a fost supus, Regele Mihai a acceptat în 2001 o împăcare cu Ion Iliescu, considerată până azi un moment istoric controversat și neînțeles. Atunci, Președintele Ion Iliescu i s-a adresat Regelui cu „Sire".

Regele lasă, însă, de înțeles, că nu îl va ierta niciodată pentru felul în care a condus România.

Reporter: I-ați iertat pe cei care v-au împiedicat să vă întoarceți în țară, chiar și după căderea comunismului?

Regele Mihai I al României
: Și aici e o chestiune puțin delicată într-un fel, fiincă mie cel puțin nu îmi place să dau în cineva. Am mai spus-o la mai multă lume, când sunt întrebat dacă pot să iert sau nu asta devine o chestiune pur personală. Când e vorba de ceva personal, acolo poți să ierți, poți să faci cumva... Ce eu nu pot să iert este ce au făcut din țara noastră, unde au redus România. Asta nu se poate ierta niciodată, indiferent cine este.

Și îmi pare foarte rău, dar trebuie să o spun foarte clar: astea sunt lucruri inadmisibile care nu sunt de iertat niciodată. Poate unii zic "săracii de ei..." Asta nu există! Fiindcă atunci când îți bați joc de un popor și îi ții într-un asemenea hal, că într-o închisoare, astea sunt lucruri care nu se pot acceptă în nicio lume civilizată.

Au făcut nemții ce au făcut, rușii ce au făcut... Au făcut și la noi la fel, asta nu se poate ierta. Îmi pare rău s-o spun așa brutal, dar eu așa simt.

În 2011, după 60 de ani de când se adresa națiunii din Parlament, Regele Mihai a fost invitat să susţină un discurs în faţa Camerelor Reunite. Atunci, Regele Mihai a evitat să dea mâna cu Ion Iliescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Prințul Charles vine, sâmbătă, la București, pentru a participa la ceremoniile dedicate Regelui Mihai
Prințul Charles vine, sâmbătă, la București, pentru a participa la ceremoniile dedicate Regelui Mihai

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a precizat, miercuri, că Prințul Charles va ajunge sâmbătă la București, pentru a participa la ceremoniile dedicate Regelui Mihai.

Clopotele au răsunat în toată țara, în memoria Regelui Mihai
Clopotele au răsunat în toată țara, în memoria Regelui Mihai

În toate bisericile, catedralele şi mănăstirile din ţară, la ora 11.00 s-au tras, miercuri, clopotele, în onoarea Majestăţii Sale.

Ceremonia sosirii Regelui Mihai în țară. Principesa Margareta a izbucnit de mai multe ori în lacrimi
Ceremonia sosirii Regelui Mihai în țară. Principesa Margareta a izbucnit de mai multe ori în lacrimi

Regele Mihai şi-a încheiat lungul şi durerosul exil. La aproape 70 de ani de când a fost silit să abdice s-a întors pentru totdeauna în ţara pe care a iubit-o nespus şi care, poate, va învăţa de acum încolo să-i poarte aceeaşi dragoste.

Cortegiul funerar al Regelui Mihai, întâmpinat la Palatul Regal de peste 1000 de persoane:
Cortegiul funerar al Regelui Mihai, întâmpinat la Palatul Regal de peste 1000 de persoane: "Monarhia salvează România"

De la aeroportul Henri Coandă, cortegiul funerar l-a purtat pe Regele Mihai în locul copilăriei sale: Castelul Peleş din Sinaia. Pe drum, mii de oameni şi-au înclinat fruntea şi au spus o rugăciune în gând pentru ultimul monarh al României.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.