Trei femei, reținute după ce au înșelat mii de oameni din București și Ialomița. Paguba se ridică la zece milioane de euro
Zece milioane de euro. Atât au pierdut, împreună, aproape trei mii de oameni din București și județul Ialomița, care au picat în plasa unei înșelătorii piramidale.
Oamenii și-au depus economiile la CAR Învățământ Slobozia, în ideea că vor câștiga sume importante, din dobânzile uriașe promise. În realitate, foarte puțini s-au bucurat de câștiguri, și au rămas și cu paguba. Trei femei, care au pus la cale înșelătoria, au fost reținute.
Suspecții au pus în aplicare o schemă de înșelăciune piramidală, de tip „Caritas”. Au înregistrat, în contabilitatea unei asociații de ajutor reciproc, un circuit fictiv de încasări şi plăţi, și i-au lăsat pe oameni să creadă că vor primi, pentru sumele depuse, dobânzi mult mai mari decât cele oferite de instituțiile bancare.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cum au ajuns oamenii să piardă zece milioane de euro
Peste 2.700 de oameni au crezut că se vor îmbogăți peste noapte din dobânzi uriașe, primite pentru sumele depuse, în fondul casei de ajutor, dar au pierdut, în total, peste zece milioane de euro. Cum? Unei persoane, care depunea, să zicem, 10.000 de lei, i se promitea o dobandă de 18%, adică un câștig lunar de 1.800 de lei.
Foarte puțini ajungeau, însă să încaseze acești bani. Vestea unor astfel de câștiguri facile se răspândea rapid, iar cei care se lăudau cu banii încasați din dobândă, aduceau în schemă alte persoane, care depuneau bani la fond. Dobânzile încasate de cei, să le zicem, mai „norocoși”, nu proveneau, însă din nicio investiție cu profit, ci erau luați din ce depuneau clienții noi.
Acest tip de înșelătorie a funcționat aproape zece ani în Slobozia.
Viorel Bănescu, păgubit: „Am avut nevoie să retrag suma de bani, am fost întâmpinat de lipsa de civilizație. Nu am reușit să recuperaz banii. Unii au luat sume infime, le-au dat unu la sută ca să se creeze o impresie de transparență”.
Trei femei au fost reținute
Polițiștii de la investigații economice din Ialomița au reținut, în acest caz, trei femei. Două făceau parte din conducerea CAR Învățământ Slobozia, iar una era casier. Ele sunt acuzate de delapidare, înşelăciune, abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale.
Subinspector Ludmila Dascălu, purtător de cuvânt al IPJ Ialomița: „În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ 565.000 de lei, bijuterii din aur și argint, în valoare de aproximativ 210.000 de lei. Poliţiştii au instituit sechestre asiguratorii pe bunuri, imobile, autoturisme, bijuterii și sume de bani, în valoare de aproximativ 4.000.000 de lei”.
Păgubiții încă speră că își vor recupera banii și, ca să aibă mai multe șanse să se întâmple acest lucru, s-au unit și încearcă să reorganizeze Casa de Ajutor Reciproc.