România trece la ora de iarnă 2024. Medicii ne sfătuiesc cum să procedăm: ”Se recomandă să se înceapă de dinainte”
În noaptea de sâmbătă spre duminică trecem la ora de iarnă, adică dăm ceasurile înapoi, iar ora 4 va deveni ora 3. Teoretic, vom dormi mai mult.
Schimbarea de la final de octombrie se face pentru a ne putea bucura de mai multă lumină naturală dimineața.
Acest sistem a fost conceput inițial pentru a economisi energie electrică, dar efectele sunt destul de relative. În schimb, modul în care această schimbare afectează sănătatea oamenilor este încă dezbătut.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sâmbătă noapte, ora 4.00 dimineața devine ora 3.00 – ceea ce înseamnă că ziua de duminică va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă din an.
Schimbarea e resimțită diferit de oameni. Mulți preferă să nu se schimbe oră.
Bărbat: ”Ştiţi ce cred, aşa cum a fost făcută ora, ar fi trebuit lăsată aşa, nu ştiu ce câștigă statul că e vorba de consum de energie. Nu ştiu dacă ei fac un calcul, un an fără ora asta şi atunci să ia o măsura”.
Femeie: ”Se întunecă prea repede acum.
Repeporter: Nu vă place că se scurtează ziua?
Femeie: Da.
Reporter: Simţiţi efectele?
Femeie: Primele zile, dar după mă obișnuiesc”.
Specialiștii spun că anumite persoane pot tolera mai greu schimbarea orei. Se pot simți mai obosiți, pot avea probleme de concentrare sau de memorie, somnolență, tulburări care afecteză activitatea zilnică și chiar randamentul de la locul de muncă.
Oana Deleanu, doctor: ”Orice deplasare cu o oră a fusului orar, ne poate influenţa timp de o zi două, însă trecerea la ora de vară s-a demonstrat ştiinţific ne influenţează până la 3 săptămâni, mai ales pe tinerii liceeni, performanțele lor şcolare, creşte numărul de infarcte, AVC uri, avorturi, sunt nişte poveşti legate de trecerea la ora de vară, trecerea la ora de iarnă nu este atât de periculoasă, e practic la ora naturală. Probabil îi va influenţa pe cei care se culca devreme şi se trezesc devreme. De aceea se recomandă să se înceapă de dinainte, acum e prea târziu, să se culce un pic mai târziu, să se stimuleze să se trezească un pic mai târziu”.
Ora standard a planetei, care de altfel este şi ora naturală pentru organism, este ora de iarnă. Cea mai mare parte a globului o foloseşte.
Și în Statele Unite şi Canada se face trecerea la ora de iarnă, dar în prima duminică din noiembrie.
Însă, în 106 țări nu se schimbă ora.
Conceptul de ora de vară a apărut din rațiuni economice în anii '70, însă studiile recente arată că aceste rațiuni nu mai sunt valabile.
În ultimii ani, au avut loc o serie de dezbateri pe marginea acestui subiect, dar țările uniunii europene mai au nevoie de timp pentru a ajunge la un consens.
Renunţarea la schimbarea orei a fost votată în Parlamentul European în urmă cu 5 ani, însă, din cauza pandemiei și Războiului din Ucraina, aplicarea deciziei a fost amânată. În mod normal, statele membre trebuiau să notifice dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă, însă nu există un consens politic. Inclusiv în România exista un proiect de lege în acest sens, însă acesta a fost pentru moment abandonat în Parlament.
La noapte, călătorii aflați în trenuri vor fi nevoiți să aștepte o oră, în plus: garniturile vor staţiona, ca să respecte orarul la nivel național.