Trecerea la ora de iarnă 2020. Ora 4:00 devine ora 3:00 sâmbătă noaptea

Ultima actualizare: 24-10-2020 19:28

Trecerea la ora de iarnă în 2020 se va face în acest weekend, în noaptea dintre sâmbătă (24 octombrie) și duminică (25 octombrie)

 

Partea bună este că putem dormi cu o oră în plus. Dar și acum sunt discuții intense despre efectele negative pe care le poate avea asupra sănătații trecerea la ora de iarnă.

Din această cauză, mulți au propus să renunțăm la ea. Însă o decizie definitivă nu a fost luată, mai ales că am fost loviți și de pandemia de Covid 19 așa că, cel puțin anul acesta și anul viitor, modificarea rămâne valabilă.
 

 

Trecerea de la ora de iarnă 2020

 

 

Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00, astfel că vom dormi cu o oră în plus. Va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, spre deosebire de trei ore, în ora de vară.

Deși s-a discutat foarte mult de renunțarea la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată, astfel că cel puțin anul acesta și anul viitor, această practică va continua.

 

Ce se întâmplă cu trenurile odată cu trecerea la ora de iarnă

 

CFR Călători a anunţat că, începând din 25 octombrie, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 25 octombrie 2020, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul trenurilor în vigoare.

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

 

Când vom renunţa la ora de iarnă

 

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care ar urma să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de Parlamentele naţionale.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO