Când am putea schimba ora pentru ultima dată. 84% dintre europeni cer renunţarea
Parlamentul European a votat pentru renunţarea la sistemul orelor de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă.
Măsură va fi aplicată din 2021, iar până atunci, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor să rămână la ora de iarnă sau la ora de vară. Multe dintre statele membre UE au instituit schimbarea ore în timpul crizei petroliere din anii '70, pentru a profita mai mult de lumina zilei pe timp de vară şi a face economie de energie.
Aleşii europeni au votat la Strasbourg pentru că statele membre UE să renunţe la ritualul schimbării orei de două ori pe an-primavara şi toamna. Conform proiectului de rezoluţie, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară, vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, ţările care preferă să rămână la ora iarnă vor schimba oră pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Problema a intrat în dezbatere anul trecut, după un sondaj din 2018, care arata ca o asemenea măsură se bucura de susţinerea majorităţii respondenţilor.
Violeta Bulc, comisar european pentru Transporturi: „Din cei 4,6 milioane de europeni care au luat parte la sondaj, 84% au fost pentru renunţarea la schimbarea orei”.
Politicienii europeni evidenţiază şi faptul că motivele care au justificat iniţial măsură, nu mai sunt relevante în zilele noastre.
Marita Ulvskog, europarlamentar suedez: "Motivul pentru care a fost introdusă schimbarea orei a fost economisirea de energie. Nu mai este cazul. Tehnologia actuală şi felul în care trăim ne fac să nu mai obţinem avantaje de pe urma schimbării orei."
Statele membre sunt cele care trebuie să decidă, fiecare în parte, ce oră vor adopta.
Marita Ulvskog, europarlamentar suedez: "Odată cu aceasta abolire a schimbării ore, statele membre UE trebuie să decidă care va fi oră pe care o aleg de-acum încolo. Evident, trebuie să fie un proces organizat, coordonat. Să nu ne trezim cu o groază de ore diferite în Uniunea Europeană.."
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, romania, economie, parlamentul european, trecere, ora de iarna, ora de vara, schimbare oră,
Dată publicare:
27-03-2019 08:41