Când va renunța România la schimbarea orei de 2 ori pe an. Anunțul Parlamentului European

Ultima actualizare: 27-10-2019 14:12

Sâmbătă noapte trecem la ora de iarnă, iar ora 4 va deveni ora 3.

Partea bună este că dormim mai mult. Partea rea este că de duminică se va întuneca mai devreme. Potrivit medicilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora nouă.

Însă această schimbare poate acutiza anumite probleme de sănătate. După lungi dezbateri, Parlamentul European a decis ca țările Uniunii să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an.

Fiecare stat trebuie să se hotărască însă la care variantă rămâne: ora de vară sau cea de iarnă.

Dormim mai mult cu o oră, însă dimineața sau seara când vom pleca de la serviciu, afară va fi beznă. Cei care vor ieși în oraș sâmbătă noapte nu trebuie să le dea explicații celor de acasă că au întârziat și nici să stea cu ochii pe telefon să schimbe ora. Pot face asta smartphone-urile. Teoretic, e rezolvat, practic trecem la ora de iarnă.

Sâmbătă noapte ora 4 devine ora 3, iar duminică va fi cea mai lungă zi din an cu 25 de ore. Revenim la ora de vară în noaptea de 28 spre 29 martie 2020.

Femeie: „O să fiu mai irascibilă cu siguranță. O să fiu mult mai irascibilă. În general timpul îmi schimbă starea.''

Reporter: „Vă influențează?”

Femeie: „Da, în mod negativ, din cauza unor probleme de sănătate.''

Pentru alții nu contează nici măcar zilele din calendar.

Bărbat: „Ora de iarnă era aia mai devreme sau mai târziu?”

Reporter: „Ora 4 devine ora 3.”

Bărbat: „Ah ok. Nu știu, sunt paralel, mă uitam acum că e 25 octombrie. Sunt cam aerian. Da, o să dorm mai mult â, o singură noapte.''

În România, ora de iarnă a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar primii care au adoptat acest sistem au fost germanii.

În martie, Parlamentul European a aprobat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată de Consiliul European, va lăsa cale liberă fiecărui stat din Uniune, să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă.

În cazul care propunerea va trece, ultima dată când vom da ceasurile înainte sau înapoi va fi în martie sau în octombrie 2021, în funcţie de opţiunea autorităților de la noi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO