Guvernul va modifica regulile RCA, dar proiectul nu e inca public. Ce s-ar putea schimba in privinta politei obligatorii
Ministerul Finantelor Publice va pune in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta referitor la politele RCA, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, in urma protestelor transportatorilor. Ce va contine insa proiectul?
"A existat o informare in Guvern pe tema RCA. Astazi, Ministerul de Finante va pune in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta pe aceasta tema. Se va lua legatura si cu Parlamentul, pentru ca exista si o initiativa legislativa parlamentara pe aceeasi tema, a RCA-ului, si se va lua legatura cu Parlamentul pentru armonizare", a spus joi purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Momentan, proiectul nu exista insa pe site-ul Ministerului. Transportatorii au insa informatii privind continutul sau si piedicile care ar fi puse in calea actului legislativ. Presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) , Vasile Stefanecu, spune ca Ordonanta de Guvern aflata pe masa premierului este similara cu cea existenta in Parlament, la Senat.
"Ordonanta de Guvern care este pe masa premierului sau pe circuitul lor de avizare este identica cu cea din Parlament, numai ca am inteles ca au scos doua paragrafe, la articolul 16 si articolul 29, la solicitarea Consiliului Concurentei. In rest, este identica cu cea din Senat", a spus el, potrivit Agerpres.
Stefanescu a precizat ca, la articolul 16, a fost eliminat aliniatul 5, la solicitarea Consiliului Concurentei. Acesta prevedea ca asiguratorul RCA prezinta asiguratului sau potentialului asigurat, la solicitarea acestuia, calculul actuarial si indicatorii utilizati privind modul de determinare a primei de asigurare.
In ceea ce priveste articolul 29, de aici au fost scoase litera G - care prevedea publicarea de tarife de referinta in domeniul asigurarii RCA rezultate din prelucrarea datelor colectate fara a afecta dreptul fiecarui asigurator RCA de a le stabili in mod liber, precum si litera E, care prevedea colectarea si publicarea de date si informatii agregate privind piata asiguratorilor din Romania, inclusiv in ceea ce priveste volumul daunelor.
Potrivit proiectului guvernamental, polita RCA va putea fi incheiata chiar si pe o luna, nu numai pe 6 luni si un an, ca in prezent. De asemenea, sistemul comensarii directe ar urma sa fie introdus – adica soferii vor putea sa isi repare masinile din banii de la asiguratorul unde au ei RCA, urmand ca ulterior firma sa isi recupereze banii del a asiguratorul soferului vinovat de accident.
"Din sursele noastre, asiguratorii fac presiuni sa nu se dea aceasta ordonanta de urgenta. Guvernul Ciolos, fiind un guvern tehnocrat, ca asa ii spunem, nu trebuie sa se ia dupa aceste multinationale. Trebuie sa fie in slujba cetateanului si al motorului economiei nationale, adica transportul, si sa dea aceasta ordonanta de urgenta", a mai spus Stefanescu.
COTAR a depus cerere de miting pentru data de 15 septembrie in toate orasele resedinta de judet, in Capitala primind deja aprobare. Protestul va incepe simultan, atat in Bucuresti, cat si in celelalte orase, incepand cu ora 9:00.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, rca, lege, asigurari, transportatori, polita,
Dată publicare:
09-09-2016 14:32