Transfăgărășanul, tot mai aproape de modernizare. Autoritățile vor ca șoseaua să fie deschisă aproape tot anul
Se fac planuri mari pentru Transfăgărășan. Autoritățile vor să modernizeze spectaculoasa șosea de la înălțime, astfel încât drumul de la Bâlea Cascadă până la Piscul Negru să fie deschis mai multe luni, dacă nu chiar tot anul.
Un studiu va stabili care sunt soluțiile tehnice care le va permite turiștilor să meargă cu mașinile și iarna, dar și cum să dispara blocajele, din perioada verii.
În sezonul de vară, Transfăgărășanul este plin cu turiști și mașini, mai ales în weekenduri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Specialiștii CNAIR își propun acum ca șoseaua care leagă Bâlea Cascadă din județul Sibiu și Piscul Negru din județul Argeș să fie deschisă aproape tot anul. Asta după elaborarea unui studiu care va include mai multe îmbunătățiri considerabile intre care copertine de protecție din beton în caz de avalanșă, panouri de informare digitale la intrările pe Transfăgărășan care să le arate șoferilor numărul de locuri de parcare libere și condițiile meteo. De asemenea, autoritățile vor să facă parcări noi și locuri de vedere panoramice.
Deocamdată a fost semnat contractul de fezabilitate care trebuie să finalizat în 12 luni.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „Bugetul pentru studiu de fezabilitate este de 8,5 milioane de lei fără TVA, iar banii sunt asigurați prin Programul transport, fonduri europene nerambursabile. Aceste măsuri vor trebui să țină cont în primul rând de siguranță, pentru că este un drum la altitudine.”
Antreprenorii locali și cabanierii din zonă speră ca acest proiect să ajute la dezvoltatarea turismului.
Marius Olariu, antreprenor local: „Există maxim 4-5 puncte în care zăpada poate surprinde participanții la trafic. Sigur, acolo trebuie construite copertine și intervenit cu utilaje, ceea ce este normal într-o țară civilizată din UE. În Austria, Italia, Franța în momentul în care există iminența unei avalanșe sau stratul de zăpadă depășește o anumită grosime, se intervine prin forțe astfel încât să se declanșeze avalanșa.”
Turist: „Văzând aceste zile frumoase, eu zic că nu era deloc rău să fie drumul dezăpezit, pus la râbnduială, să se dea liber de circulație."
Tânăr: „Mi se pare o idee destul de bună și cred că ar influența oamenii să vină mai mult în părțile astea într-o vacanță."
Alții cred însă că zona se va aglomera prea mult.
Tânăr: „Nu e o idee bună pentru animale și natura din această zonă. Ar fi cât cât bine să lăsăm în restul anului oprit circulației pentru a proteja și caprele negre și vegetația din acestă frumoasă zonă."
Drumul a fost închis în luna noiembrie și cel mai probabil va fi deschis în iunie.