Traian Basescu: Obiectivele regionale ale Romaniei sunt reprezentate in documentul Summit-ului NATO

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la finalul Summit-ului NATO, ca multumita activitatii diplomatice a MAE si a ambasadei la NATO obiectivele regionale ale Romaniei se regasesc in documentului reuniunii.

Seful statului a mentionat temele legate de Balcanii de vest, Transnistria si Kosovo.

"M-as opri pe cateva elemente care au devenit aproape traditionale in abordarile noastre la NATO. Si spune aproape traditionale pentru ca noi ne-am facut facut un obiectiv dupa Summitul de la Bucuresti, fie ca a fost vorba pe urma de Sumitul de la Kehl, de la Lisabona, sau cel care tocmai s-a incheiat de la Washington sa avem reprezentate in documentele summiturilor obiectivele pentru care ne-am batut cand a fost Summitul de la Bucuresti", a spus Basescu.

El a spus ca multumeste pentru munca diplomatica depusa pentru ca obiectivele regionale ale Romaniei sa fie reprezentate in Declaratia Summitului.

"Si din acest punct de vedere as vrea sa multumesc personalului Ambasadei Romaniei la NATO, MAE pentru modul cum au muncit diplomatic in pregatirea Declaratiei Summitului astfel incat toate obiectivele noastre regionale sa fie reprezentate in Declaratia Summitului. As incepe cu zonele de vecinatate pentru Romania. Atunci cand veti consulta declaratia summitului veti vedea ca se mentine interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinatatea estica, adica Marea Neagra si Caucazul de Sud", a spus Basescu.

Citește și
chicago - 1
Violente pe strazile din Chicago in timpul summitului NATO. Un politist a fost injunghiat, 3 raniti
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Presedintele a afirmat ca Declaratia summitului reflecta un alt obiectiv de politica externa romanesc, care a fost legat de elementele de risc la securitatea nationala generate de conflictele inghetate.

"Veti vedea mentionata in declaratia summitului si problema Transnistriei, in mod special o mentiune pentru Transnistria, precum si reafirmarea organizatiei noastre, a Aliantei, cu privire la sustinerea fara rezerve a principiului de drept international generat de suveranitatea statelor precum Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan. Iata alt element de interes pentru noi care este reflectat asa cum l-am sustinut intotdeauna. De asemenea, pentru Transnistria as face o mentiune speciala: formatul de solutionare a conflictului transnistrean este vazut de Alianta ca fiind prin negocieri, in interiorul sistemului deja creeat de «5 plus 2». Deci nici SUA, nici UE nu se situeaza in afara sistemului de solutionare a problemei transnistrene", a spus presedintele.

El a mentionat si tema legata de Kosovo.

"Nu in ultimul rand as subliniat faptul ca desi facem parte dintr-o organizatie in care doar foarte putin tari nu au recunoscut independenta Kosovo, iata ca reusim in comunicat sa reiteram pozitia traditionala a Romaniei care este legata de respectarea rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU si o abordare neutra cu privire la Kosovo, neutra atat din punct de vedere NATO, cat si din punct de vedere al structurii militare care functioneaza in Kosovo, si anume KFOR", a spus Basescu.

Seful statului a facut si "o ultima observatie legata de un subiect care la un moment dat parea uitat,(..) abandonat sau toata lumea vroia sa scape de el ca urmare a pozitiei unuia dintre parteneri".

"Este vorba de CFE, se reitereaza interesul Aliantei pentru ca cele stabilite la Istanbul (1990 n.r.) sa fie readuse pe masa negocierilor cu Federatia Rusa, in perspectiva solutionarii reducerii armamentelor conventionale. Cam acestea sunt cateva elemente care, daca vreti, sunt amprenta unica a diplomatiei romanesti in concluziile acestui summit si care ne arata inca o data ca in interiorul Aliantei si cei mari, si cei de marime medie, cum e Romania, dar si cei mici, stiu sa fie solidari unii cu problemele si cu realitatile celorlalti si ca niciun efort diplomatic nu este prea mic atunci cand o tara ca Romania are interese care tin de propria ei securitate nationala si de vecinatatea imediata, fie ca e vorba de Marea Neagra, de Balcanii de Vest, de sudul Caucazului sau de problematica legata de dezarmare", a spus Basescu.

El a adaugat ca va trebui sa gaseasca la Bucuresti "solutia unei prezentari a intregului document al Summitului".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Casa Alba: Romania, printre cele 14 state NATO care au cumparat drone fara munitie
Casa Alba: Romania, printre cele 14 state NATO care au cumparat drone fara munitie

Intr-un comunicat de presa de pe site-ul Casei Albe, Romania apare, alaturi de 14 aliati NATO, intr-un grup care a decis sa cumpere de la SUA drone fara munitie.

Violente pe strazile din Chicago in timpul summitului NATO. Un politist a fost injunghiat, 3 raniti
Violente pe strazile din Chicago in timpul summitului NATO. Un politist a fost injunghiat, 3 raniti

Violente pe strazile din Chicago in timpul summitului NATO. Un politist a fost injunghiat in timpul conflictului care a avut loc in strada. Conform oficialilor politiei, un grup anarhist a fost de vina pentru scenele violente.

NATO: Prima faza a scutului antiracheta este operationala.
NATO: Prima faza a scutului antiracheta este operationala. "Romania este o tara mai sigura"

Romania si sudul-estul Europei sunt de astazi mai sigure in cazul unor atacuri cu rachete. Reuniti la Chicago, liderii NATO au declarat "capacitatea interimara" a sistemului antiracheta, amplasat deocamdata pe doua nave in Mediterana.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.