NATO: Prima faza a scutului antiracheta este operationala. "Romania este o tara mai sigura"
Romania si sudul-estul Europei sunt de astazi mai sigure in cazul unor atacuri cu rachete. Reuniti la Chicago, liderii NATO au declarat "capacitatea interimara" a sistemului antiracheta, amplasat deocamdata pe doua nave in Mediterana.
Este mesajul transmis de presedintele Traian Basescu de la Washington, unde are loc summitul NATO. O alta veste buna este ca la constructia bazei de la Deveselu ar putea participa si firme romanesti. Luni, summitul continua cu reuniunea consacrata Afganistanului, de unde trupele Aliantei, inclusiv militarii romani, ar urma sa se retraga, treptat, pana la sfarsitul lui 2014.
Din 2015, scutul va fi completat de interceptorii pe care americanii ii pregatesc la noi, la baza de la Deveselu, si in Polonia. Dupa reuniunea consiliului nord-atlantic, statele membre au declarat ca prima faza a instalarii scutului antiracheta in Europa s-a incheiat.
Anders Fogh Rasmussen, secretar general NATO: "La Lisabona am cazut de acord sa cream pentru NATO un sistem de aparare antiracheta. Astazi (duminica - n.n.), la Chicago, am transformat decizia in realitate."
In calea unor posibile atacuri lansate dinspre Orientul Mijlociu stau interceptoare dotate cu rachete balistice, plasate deocamdata pe doua nave.
Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Prin capacitatea interimara, NATO inca nu si-a atins obiectivul de a avea protejate toate statele din Europa. Doar Europa de sud-est este protejata incepand de azi."
In functie de pozitia navelor, teritoriul Romaniei este protej in totalitate sau partial. Din 2015, cand va deveni operational sistemul de la Deveselu, aceste variabile vor disparea, a explicat presedintele.
Pentru ca liderii de la Moscova au spus de mai multe ori ca amplasarea unui scut american in Europa reprezinta o amenintare directa pentru propria lor securitate, seful statului a explicat ca sistemul este total defensiv.
Din luna iunie si firmele romanesti interesate de amenajarea bazei din sudul Olteniei vor putea participa la licitatii organizate de americani la Calarasi si la Bucuresti.
Pentru viitor, aliatii au discutat ca NATO sa intervina si in cazul accidentelor nucleare, cum a fost cel de la Fukushima, dar si in situatii in care hackerii ar ataca site-urile unor banci, sau centrale nucleare.
Pe langa intalnirile oficiale de la Chicago, americanii s-au tinut de cuvant si au iesit cu miile in strada intr-un amplu mars anti-NATO si anti-razboi. Spiritele s-au incins pe alocuri si mai multi protestatari care i-au atacat pe membrii fortelor de ordine cu proiectile au ajuns dupa gratii.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, Chicago, traian basescu, deveselu, scut antiracheta, sistem antirachetă,
Dată publicare:
21-05-2012 06:19