Tot mai puțini tineri vor să devină ghizi în România. Deficitul se apropie de 30 la sută
În plin sezon de vacanțe, Asociația Agențiilor de turism atrage atenția că tot mai puțini tineri doresc să devină ghizi la noi în țară.
Deficitul se apropie de 30 la sută. În tot acest timp, sunt tot mai multe cereri din partea străinilor care vor să descopere, la pas, marile orașe din România.
Bart s-a născut în România, dar locuiește în California de mulți ani. Anul acesta și-a dorit ca fetele lui să afle mai multe despre tara sa de bastină și a ales pentru asta un tur ghidat.
Bărbat: „Fetele nu au mai fost niciodată în România și am venit să facem un tur. E mai bine cu cineva, în special dacă ai copii, când sunt doar părinții care explică totul nu e chiar atât de bine.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: „Ghizii dau mult mai multă culoare și cunosc totul mai în profunzime. Noi mereu preferăm să călătorim cu oameni.”
Potrivit asociațiior de ghizi turistici, un tur pentru un grup de 10 persoane costă în medie 120 de euro. Iar cererea crește în sezonul concediilor.
Andreea Sicoe, ghid de turism: „Nu facem față, suntem puși de multe ori în situația să refuzăm pentru că efectiv nu putem.”
Atestatul de ghid local se obține în baza unui curs de 6 luni. Pentru a deveni ghid național este nevoie de o lună în plus. Dar sunt tot mai puțini doritori.
Șef lucrări dr. Cristina Balog, Facultatea de Geografie, UBB Cluj: „În urma finalizării facultății nu poți deveni ghid de turism, ești obligat oarecum să iei un curs. La 10 clase poți face cursul și devi ghid. În alte țări, de regulă, școlarizarea de ghid nu este de câteva luni, vorbim de ani de studiu, sunt facultăți de-a dreptul și nu este ușor nici măcar accesul.”
Potrivit Ministerului Turismului, dintre cei aproape 7 mii de ghizi atestați în România, sunt activi doar in jur de 2 mii. Ceilalți s-au orientat spre alte locuri de muncă ori sunt ghizi turistici în străinătate.