Ghidul alegătorilor care votează în diaspora la alegerile europarlamentare din 2024. Tot ce trebuie să știe românii din afară
Ministerul Afacerilor Externe a publicat un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 2024.
Conform legii, membrii din România în Parlamentul European sunt aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de 5 ani.
România este reprezentată de 33 de eurodeputați în Parlamentul European.
Mai multe detalii despre Parlamentul European și despre alegerile europarlamentare puteți găsi aici.
Când începe votarea la alegerile europarlamentare 2024
În ziua de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 7.00 (ora locală) și se încheie la ora 22.00 (ora locală).
Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59 (art. 15, alin. (1), (4) și (5) din OUG nr. 21/2024).
Localurile secțiilor de votare din străinătate sunt monitorizate video (art.17 alin. (2) din OUG nr. 21/2024).
În secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot
specială (art. 16 alin. (4) din OUG nr. 21/2024).
De asemenea, în cadrul secțiilor de votare din străinătate va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) (art.12 alin. (1) din OUG nr. 21/2024).
Cine poate vota în străinătate la alegerile europarlamentare 2024
➢ Cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, care fac dovada că dețin un act de identitate valabil emis de statul român (art. 5 alin. (5) și art. 6 alin. (2) din Legea nr. 33/2007 și art. 12 alin. 5 din OUG nr. 21/2024);
➢ Cetățenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.
➢ Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua votării, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
ATENȚIE! Cetățenii români care sunt înscriși în listele
electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale sunt înscriși.
IMPORTANT! Cadrul legal în vigoare nu reglementează opțiunea votării prin corespondență!
Actele în baza cărora se poate vota la secțiile din străinătate la alegerile europarlamentare din 2024
➢ cartea de identitate
➢ cartea electronică de identitate
➢ cartea de identitate provizorie
➢ buletinul de identitate
➢ paşaportul diplomatic
➢ paşaportul diplomatic electronic
➢ paşaportul de serviciu
➢ paşaportul de serviciu electronic
➢ paşaportul simplu
➢ paşaportul simplu electronic
➢ paşaportul simplu temporar
➢ carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile
militare
IMPORTANT!
Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie!
Nu se utilizează cărțile de alegător!
Organizarea secțiilor de votare din străinătate la alegerile europarlamentare din 2024
• Pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare (art. 34 alin. (7) din Legea nr. 33/2007);
• Cu acordul guvernului din țara respectivă pot fi organizate secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare (art. 34 alin. (8) din Legea nr.33/2007);
• Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilesc și se aduc la cunoștință publică de către MAE cu cel puțin 30 de zile înaintea votării (art. 10 alin. (1) din OUG nr.21/2024).
IMPORTANT! Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi
consultată pe site-ul MAE, aici.
Votarea în străinătate în cadrul secției de votare la alegerile europarlamentare din 2024
➢ Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate,
indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin
(domiciliu, reședință, turism), pot vota la orice secție de votare
organizată în străinătate numai dacă nu se regăsesc în tabelul
întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde
cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene (art. 46 alin. (5) din Legea 33/2007);
➢ Dacă alegătorul se regăseşte în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă care cuprinde cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene, acesta poate vota doar după ce semnează o declarație potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene (art.13 alin. (2) lit. c) din OUG nr.21/2024).
La intrarea în secția de votare, alegătorul trebuie să prezinte
actul de identitate unuia dintre membrii-operatori ai biroului electoral al secției de votare.
Acesta va scana actul de identitate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care semnalează dacă:
▪ persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
▪ persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
▪ alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;
▪ alegătorul resortisant (cetățeanul român) se regăseşte în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene;
▪ alegătorul comunitar (cetățean al altui stat membru UE) nu este înscris în lista electorală specială. (art. 13 alin. (1) din OUG nr. 21/2024)
În baza rezultatelor generate de SIMPV, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia măsurile ce se impun, conform legii:
▪ opreşte de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării şi persoana care şi-a pierdut drepturile electorale;
▪ permite exercitarea dreptului de vot de către alegătorul care s-a prezentat la vot şi care figurează în SIMPV că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin, numai după ce se asigură că:
- a fost verificat cazul semnalat;
- au fost sesizate organele competente;
- alegătorul a dat o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat
dreptul de vot la același scrutin;
▪ permite exercitarea dreptului de vot de către alegătorul român înscris în listele electorale ale altui stat membru UE să voteze, numai după ce acesta dă o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene;
▪ după ce alegătorul semnează în lista electorală suplimentară (prin intermediul unui dispozitiv electronic special atașat tabletei existente în secția de votare), i se încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".
Informații utile despre organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European puteți regăsi aici:
- https://europarlamentare2024.bec.ro/
- https://www.mae.ro/node/64178
- https://www.roaep.ro/prezentare/alegeri-pentru-- - parlamentuleuropean-2024/
- https://elections.europa.eu/ro/
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Etichete: diaspora, sectii de votare, ghidul alegatorului, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
08-06-2024 15:26