Tineri din toată lumea vin la școlile de pilotaj din România. Ce salarii sunt în domeniu


Ultimul update: Sambata 11 Ianuarie 2020 07:00
Data publicarii: Sambata 11 Ianuarie 2020 07:00
Categorie: Stiri actuale

Școlile de zbor din România pregătesc piloți pentru curse comerciale din toată lumea. Criză de personal, la nivel mondial, dar și costurile mai mici de la noi, au atras mii de tineri, care își doresc să ajungă la manșă.

Doar pentru primul brevet dau peste 40 de mii de euro, pentru cursuri, cazare și mâncare. Dar, spun că banii pot fi recuperați, în mai puțin de un an, ținând cont că cel mai mic salariu pentru un pilot este de 3.000 de euro, pe lună.

Pentru că numărul pasagerilor este în creştere, companiile aeriene au nevoie în următorii 20 de ani, confrom prognozelor Boeing, de 800 de mii de piloţi.

Iar şcolile care pregătesc comandanţi pentru zborurile de line sunt tot mai căutate. Mai ieftine, cele din România, au început să atragă şi elevi străini.

Solomon Shai este din Israel şi se pregăteşte să îşi ia licenţa de pilot la şcoala din Tuzla, judeţul Constanța. Ne spune că a plătit cu 20% mai puţin faţă de şcoli similare din Uniunea Europeană.

Solomon Shai, elev: „Facilităţile sunt uimitoare, instructorii sunt profesionişti. Am căutat în toată Europa, dar aici am găsit facilităţi adiacente şcolii de zbor."

Drumul de la şcoala de pilotaj până la manşa unui avion comercial este însă lung.

Cursanţii trebuie să facă, mai întâi, peste cinci mii de ore de teorie şi practica în simulator.

Cunoştinţele de limba engleză, matematica şi fizica sunt absolut necesare.

Iar la final, la absolvirea cursurilor, se susţin examene teoretice şi practice grele, pe care doar cei mai buni le trec.

Hunor Vereș, cursant: „Din aproape 50 care eram în grupă, numai 7 persoane am reuşit să brevetam cu succes. În aviaţie e de ajuns o singură greşeală şi s-ar putea că a doua să nu mai aibă loc.”

În România, cursurile care implică formarea ca pilot de line costă peste 40 de mii de euro.

Bogdan Tătăroiu este din Sibiu şi ca să ajungă la manşa unei aeronave care transportă pasageri şi-a vândut apartamentul şi s-a mutat cu chirie.

Costurile scoliile de pilotaj pot fi recuperate rapid de cei care obţin licenţa pentru avionale de linie.

Un comandant de aeronavă poate ajunge să câştige 200 de mii de euro pe an, iar cele mai mici salarii, oferite de companiile low cost, sunt de 36 de mii de euro pe an.

KLM, Lufthansa, Condor sau Sas Scandinavian le acorda căpitanilor salarii minime de peste o sută de mii de euro pe an.

Andrei Lucescu, pilot: „Este necesar în următorii cinci, şase ani într-un sistem urgent de echipaje pentru aviaţia comercială, mă refer la aviaţia de transport de pasageri dar şi la aviaţia cargo, aici intervenim noi să formăm materialul şi la sfârşitul şcolii trecând prin toate furcile caudine să fie eligibili cu această licenţă oriunde în lume."

Licenţa de pilot este valabilă şapte ani. În această perioadă, un pilot trebuie să acumuleze minimum 1.500 de ore de zbor.

FULLSCREEN
Tineri din toată lumea vin la școlile de pilotaj din România. Ce salarii sunt în domeniu
  • /

Sursa: Pro TV

Tags: pilotaj, zbor, avion,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33