Experţii ucraineni au obţinut acces la cutiile negre ale avionului prăbuşit în Iran
Experţii ucraineni aflaţi în Iran pentru a ancheta prăbuşirea unui avion de linie al companiei Ukraine International Airlines au obţinut de la autorităţile de la Teheran acces la cutiile negre, a anunţat vineri diplomaţia ucraineană, potrivit AFP.
"Echipa noastră a obţinut acces la cutiile negre. Intenţionăm să începem în curând reconstituirea conversaţiilor" care au fost înregistrate, a declarat ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko într-o conferinţă de presă.
Pristaiko a precizat că anchetatorii ucraineni au parte de "cooperarea totală" a Teheranului şi "au acces deplin" la resturile avionului, la locul prăbuşirii şi la conversaţiile dintre piloţi şi turnul de control iranian.
Kievul a trimis circa 50 de experţi în Iran pentru a participa la ancheta asupra prăbuşirii, miercuri, a avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines cu destinaţia Kiev, care a făcut 176 de morţi, în principal iranieni şi canadieni, dar şi 11 ucraineni.
Drama a survenit la câteva ore după tirurile cu rachete executate de Iran împotriva a două baze utilizate de armata americană în Irak, ca reacţie la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani cu câteva zile mai înainte într-un atac american.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat vineri că avionul ucrainean a fost "probabil" doborât de o rachetă iraniană, precizând în acelaşi timp că SUA "vor lăsa ancheta să se desfăşoare, înainte de a trage orice concluzie definitivă".
Canada, Marea Britanie şi Olanda au transmis de asemenea că Boeingul a fost fără îndoială doborât de o rachetă iraniană, în timp ce Teheranul dă asigurări că avionul "nu a fost lovit de vreo rachetă".
Şeful diplomaţiei ucrainene a mai spus vineri că "nu respinge nicio ipoteză". Dacă pista unei lovituri de rachetă se confirmă, Kievul va cere pedepsirea responsabililor şi plata de compensaţii, a adăugat el.
"Vom colecta mai întâi toate informaţiile şi apoi vom trage concluziile", a spus el, adăugând că îşi doreşte o anchetă "justă şi imparţială".
Anterior vineri, Kievul a confirmat că a primit "date importante" din partea Washingtonului despre catastrofă. Întrebat despre ce fel de date este vorba, Pristaiko a refuzat să precizeze, invocând că este vorba de "informaţii secrete".
Kievul a cerut de asemenea elemente de la Canada şi Marea Britanie care acreditează, în opinia acestora, teza unui tir cu rachetă.