Tinerii care învață pentru brevetul de navigator. Primesc salarii de mii de euro la angajare
Vacanțele pe barcă, în largul mării, sunt tot mai căutate, așa că numărul celor care își iau brevet de navigator devine tot mai mare.
În Limanu, în fiecare an în jur de o mie de cursanți devin skipper cu brevet. Își cumpără apoi veliere sau închiriază pentru a face din această pasiune o meserie de sezon. Unii lucrează în Grecia sau Croația toată vara și câștigă până la 1400 de euro pe săptămână.
În porturile din Mangalia, Limanu sau Eforie, numărul velierelor ancorate crește an de an. La primele ore ale dimineții, vin și cei care vor să învețe să fie navigatori.
Tibi Oancea, cursant: „Vreau să simt libertatea mării, să simt valurile, aerul, să fiu free"
La cursuri află cum să manevreze o ambarcațiune, cum acordă primul ajutor și cum trebuie să aibă grijă de cei care se află in barcă.
Paul Dicu, instructor de sailing: „În ultimii 5-6-7 ani, românul a descoperit barca, ceea ce e foarte bine. Barca înseamnă înainte de orice o cultură, o responsabilizare, o deschidere a minții."
Ovidiu Drugan, instructor sailing: „Trebuie să uităm de mitul cu milionarii care vin la yachting, la noi vin oameni normali. Trebuie să ai tehnică, să înveți bazele corect, să poți să preîntâmpini incidente sau accidente."
Cursurile durează cel mult o săptămână și costă 650 de euro. Numai în portul Limanu se formează anual circa o mie de skipperi care apoi conduc pe mare grupuri de turiști, în țară sau în străinătate.
Radu Smitver, skipper: „Îți acordă atât de multă încredere încât tu îi ghidezi de dimineața până seara."
După finalizarea celor 4 zile de cursuri și după obținerea brevetului, oricine poate să conducă un velier care are 3 dormitoare, o sufragerie, o bucătărie și două băi. Practic, o casă plutitoare.
Mulți skipperi formați la noi pleacă din țară la începutul verii și lucrează pe veliere tot sezonul estival. Alex își petrece toată vara în Grecia, la cârmă, și în fiecare săptămână are grijă de un nou grup de turiști.
Alex Afo, skipper: „Facem planul împreună, în primul rând, și le spun dinainte, ”uite, o să mergem în Golful X, acolo o să întâlnim anumite restaurant” sau, de exemplu, am fost cu ei pe o insulă unde erau porci mistreți, în Atokos."
În România, tariful săptămânal al unui skipper este de 100 de euro pe zi, pe când în Grecia - o mie sau chiar 1400 de euro.
Un velier mic, la mâna a doua, se vinde cu prețuri începând de la 10 mii de euro. Chiria pentru un catamaran de lux cu 4 dormitoare, costă în Grecia de la 8000 până la 11.000 de euro pe săptămână. Dar cum acolo sunt organizate inclusiv festivaluri de muzică în larg, skipperii sunt extrem de căutați.