Tot mai mulți șoferi din România nu respectă culoarea roșie a semaforului. Ce spun specialiștii în legislația rutieră
O imprudență care poate fi plătită cu vieți omenești a devenit un adevărat obicei printre șoferii din România.
În orașele mari mulți șoferi nu mai opresc la culoarea roșie a semaforului așa că îi pun în pericol pe ceilalți șoferi şi pietonii.
Specialiștii în legislație rutieră susțin că acest lucru este mai des întâlnit în rândurile tinerilor și ale celor care conduc mașini puternice.
Acceste imagini au fost surprinse într-o intersecţie din Timişoara. Un tânăr în vârstă de 20 de ani a intrat cu viteză într-o intersecţie, pe roşu, şi a lovit o autoutilitară. Impactul a fost atât de puternic încât autoutilitara a fost proiectată într-un stâlp, pe trotuar. Din fericire, în zonă nu a fost niciun pieton, iar şoferii implicaţi au scăpat cu răni uşoare.
De altfel, în Timişoara numărul accidentelor provocate de şoferi care trec pe roşu a crescut în ultimii ani. Excepţie face anul 2020, când s-a circulat mai puţin, din cauza stării de urgenţă.
Florin Lazăr, IPJ Timiş: "Din nefericire sunt destul de multe evenimente rutiere cauzate de trecerea pe culoarea roşie . Riscurile sunt foarte mari pentru că în momentul în care tu forţezi semaforul electric şi traversezi o intersecţie aglomerată pe culoarea roşie, este clar că te expui unui risc iminent de accident rutier”.
Cele mai periculoase zone sunt bulevardele cu mult trafic - spun poliţiştii. De exemplu această stradă are patru benzi pe sens şi numeroase intersecţii semaforizate. Şoferii circulă cu mare viteză, iar de multe ori trec pe culoarea roşie a semaforului.
De suferit, au şoferii care circulă regulamentar şi pietonii care trebuie să se ferească de maşini chiar dacă trec pe verde.
Taximetristă: "Trec intenţionat şi pe una şi pe două roşu, nu prea este normal pentru că în ultima vreme nu prea se mai respectă regulă de circulaţie şi de aia sunt aşa multe accidente. Se grăbesc".
Pieton: ”Rişti, chiar dacă e verde la pietoni, dar rişti să treacă pe roşu şi să te lovească".
De altfel, această imprudenţă devine un obicei în marile oraşe. Nicolae Istrat este fost şef al Serviciului Rutier Timiş, şi actualmente profesor în legislaţie rutieră. Susţine că şoferii fac acest lucru conştient, iar tinerii sunt cei care trec cel mai frecvent pe culoarea roşie a semaforului.
Nicolae Istrat, profesor legislaţie rutieră: "Din păcate nerespectarea culorii roşie a semaforului nu se face din eroare, se face cu bună ştiinţă, prin ignorarea acestei obligaţii. Este specifică societăţii şi vremurilor actuale când mare parte din semenii noştri consideră că au mai multe drepturi decât obligaţii şi s-a ajuns până acolo să considere că nu e obligatoriu să oprească la culoarea roşie a semaforului, este foarte adevărat că şi cei care au maşini puternice, maşini mari, le dă un sentiment de grandomanie sau aroganță, sau de protecţie ca în cazul în care are loc un impact, lor nu li se poate întâmpla nimic”.
Chiar şi cei care circulă pe două roţi au căpătat acest obicei.
Biciclist: "Am văzut cazuri în care bicicliştii trec liniştit pe roşu sau direct cei care merg pe trotinete, ei merg cu viteză şi mai mare".
În anul 2020, la nivel național, au fost înregistrate 186 de accidente rutiere pe fondul nerespectării semnalizării semaforului.