Capitala ar putea să reintre în carantină din cauza ratei de infectare. Voiculescu: „Nicio măsură nu poate fi eliminată”

×
Codul embed a fost copiat

Bucureştenii ar putea să iasă din case doar cu declaraţie pe proprie răspundere şi cu un motiv bine întemeiat, ne spune ministrul Sănătăţii.

 

Capitala ar putea să re-intre în carantină, din cauza ratei de infectare care a trecut cu mult de 5 la mia de locuitori.

 

Deocamdată, Comitetul pentru Situații de Urgenţă a decis menţinerea măsurilor actuale pentru încă două săptămâni.

Citește și
Timișoara
Fritz: DSP a propus continuarea carantinei în localităţile cu primari USR-PLUS şi PSD şi ridicarea în cele cu primari PNL

La pragul de 6 se vor închide, cel mai probabil, şcolile, ne spune prefectul.

Iar acest prag ar putea fi atins rapid, mai ales dacă ţinem seama de faptul că duminică, 40 la sută dintre noile cazuri de infectare au fost identificate în Bucureşti.

Şi în Timişoara a fost prelungită carantina, pentru încă 72 de ore, pentru a evita un colaps al sistemului sanitar.

Cu o incidență a cazurilor de 5,33 la mia de locuitori și mai ales în creștere accelerată, bucureștenii resimt amenințarea unor noi restricții. Deocamdată, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis păstrarea măsurilor existente. Restaurantele, cafenelele si barurile din Capitală nu vor funcționa, în interior, nici în următoarele 14 zile. Însă preșcolarii, elevii din clasele primare si cei din ani terminali vor continua să mearga la cursuri.

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului: „Dacă trecem peste 6, cu siguranţă nu se vor mai putea face cursuri. Este foarte posibil să ia măsura carantinarii zonale, şi Bucureştiul şi localităţile limitrofe care sunt deja în carantină, în aşa fel încât circulaţia să fie limitată. Deplasarea va trebui făcută în cazurile în care e nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere”.

Din 4.267 de cazuri noi de infectare, raportate în ultimele 24 de ore în țara noastră, 1.755 au fost confirmate în București. Cu alte cuvinte, Capitala dă 4 din 10 infectaţi.

Reporter: „Este posibil ca după o rată de 6 la mie să avem Bucureştiul carantinat?”
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nicio măsură nu poate fi eliminată. O să revizuim toate criteriile pentru impunerea carantinei. Aceleaşi măsuri care se iau în carantină peste tot în ţară, aceleaşi trebuie luate şi în Bucureşti”.
Reporter: „Declaraţie pe proprie răspundere la ieşirea din casă, indiferent de oră, doar cu motiv bine întemeiat?”
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Foarte probabil că şi asta va fi”.
Reporter: „Bucureştiul are astăzi 5.33 sau 5.46?”
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Bucureştiul are astăzi cu siguranţă o cifră mai mare decât ambele pe care le-aţi menţionat”.

Un scenariu pe care îl iau în calcul autorităţile este şi prelungirea intervalului orar în care nu putem ieşi din case, cu patru ore. Adică, în loc de ora 22, să avem nevoie de o declaraţie pe propria răspundere după ora 18.

Un alt scenariu este să avem aceste restricţii de circulație doar în weekend sau chiar închiderea centrelor comerciale și a sălilor de fitness.

Rata de incidență este mai mare de 3 la mie în opt județe din țară. Alte trei se situează imediat sub pragul scenariului roșu.

Nicusor Ciocan, prefectul județului Brăila: „Numărul de localităţi în scenariul roşu la nivelul judeţului Brăila a ajuns la nouă. Vor fi luate anumite măsuri, conform legii, de închidere a cinematografelor, teatrelor”.

O situație aparte se înregistrează în Timișoara. Acolo, rata de incidență este de 8,19 la mia de locuitori, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât prelungirea carantinei pentru încă 72 de ore. Decizia a intrat în vigoare la miezul nopţii şi a fost luată pentru că, la două săptămâni de la impunerea carantinei, numărul îmbolnăvirilor a crescut constant, în loc să scadă.

Dominic Fritz, primarul Timişoarei: „Chiar dacă rata de incidență este în continuare mare în toată zona, eu cred că această propunere a fost o greşeală. Avem nevoie din păcate în continuare de o carantină pentru toată zona metropolitană în jurul Timișoarei”.

La Terapie Intensivă, sunt 1.334 de pacienți intubaţi, un nou vârf de la debutul epidemiei în țara noastră. Iar asta, în condiţiile în care numărul paturilor disponibile pentru cei în stare gravă este în continuare insuficient. În ultimele 24 de ore, 76 de persoane au pierdut lupta cu boala.

Adrian Marinescu, medic infecţionist la Spitalul Matei Balş: „Este o presiune care a crescut în ultimele săptămâni. Avem peste 200 de prezentări în fiecare zi, pacienţi cu infecţie Sars-CoV-2, în fiecare zi avem cam 40 de internări. Se întâmplă destul de des la noi că, în a doua parte a zilei, să nu avem paturi pentru pacienţi”.

Ministerul Sănătăţii caută soluții pentru creșterea numărului de paturi de terapie intensivă în întreaga ţară. În principiu, planul e să mute unități din alte secții în cele COVID.

 

Citește și...
Angela Merkel vrea prelungirea restricțiilor pe teritoriul Germaniei și în luna aprilie
Angela Merkel vrea prelungirea restricțiilor pe teritoriul Germaniei și în luna aprilie

Guvernul federal condus de Angela Merkel vrea să prelungească şi în aprilie restricţiile antiepidemice în vigoare în Germania din cauza valului al treilea al epidemiei.

Fritz: DSP a propus continuarea carantinei în localităţile cu primari USR-PLUS şi PSD şi ridicarea în cele cu primari PNL
Fritz: DSP a propus continuarea carantinei în localităţile cu primari USR-PLUS şi PSD şi ridicarea în cele cu primari PNL

Timişoara şi cele patru comune limitrofe vor ieşi din carantina instituită în urmă cu două săptămâni, după ce membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş au respins, sâmbătă seara, propunerea de prelungire a stării restrictive pentru încă 7 zile.

Protest inedit al reprezentanților Horeca în fața Prefecturii din Timișoara
Protest inedit al reprezentanților Horeca în fața Prefecturii din Timișoara

Și-au luat tigaia, telul, polonicul, și ceașca de cafea și le-au așezat în fața Prefecturii. Reprezentanții HORECA din Timișoara sunt la capătul puterilor, după un an de restricții aproape neîntrerupte.

Recomandări
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat

O decizie controversată a Guvernului bulversează, din nou, piaţa energiei electrice. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.

Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Rușii par să se fi săturat de război, potrivit unui studiu realizat de serviciul rus de informații, ajuns în presa occidentală. Doar 25% dintre ei vor continuarea războiului, iar Kremlinul și-a reînnoit apelurile la negocieri.

CM 2022 | Franța-Polonia 3-1. Mbappe&Co avansează în sferturi
CM 2022 | Franța-Polonia 3-1. Mbappe&Co avansează în sferturi