Motivul pentru care tot mai mulți români din străinătate se întorc în țară. De ce a ales Mădălina să revină acasă
S-a întors roata, spun unii români din diaspora, care constată că traiul în țară s-a îmbunătățit și pot reveni acasă.
Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a scăzut. Informațiile sunt confirmate și de statisticile Băncii Naționale a Italiei, care arată că românii din peninsulă trimit tot mai puțini bani spre țară.
Stabilită în Sicilia, Italia, Gabriela Câmpean recunoaște că, uneori, ea cere bani de la frații din România. Și ei au lucrat în străinătate, dar s-au întors acasă și și-au făcut firme: unul în agricultură, altul în construcții.
Gabriela Câmpean, româncă în Italia: „Se cam întoarce roata în familia mea. În România măcar ai agricultură și ai ceva din grădina ta, poți să pui mâna. Aici nu ai, și aerul ce-l respirăm, cumpărăm totul.”
Și Florian Matică s-a întors în România și spune că acum trăiește mai bine.
Florian Matică, român întors acasă: „În primii ani când m-am dus acolo, chiriile erau undeva la 400 de euro, 350. Au crescut, aproape că s-au și dublat, la fel și dobânda pentru cumpărarea unei locuințe.”
Mădălina Onofrei, româncă întoarsă acasă: „Aici avem casa noastră și era momentul să ne întoarcem. După 19 ani în străinătate, visul s-a împlinit. Copiii sunt gata, casa e gata, trebuia să ne întoarcem.”
Potrivit Băncii Naționale a Italiei, românii din peninsulă trimit tot mai puțini bani către rudele lor din România.
Dacă în 2021, suma se ridica la 563 de milioane de euro, anul trecut a scăzut la aproape 449 de milioane de euro.
Cristian Păun, specialist în economie, mai are o explicație - familiile s-au întregit în țările de destinație.
Cristian Păun, profesor de economie ASE București: „Ei practic sunt integrați acolo cu familiile lor, foarte puțini au mai rămas în urmă. Nu mai au motiv pentru care să trimită bani în România".
Și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului susține că avem mai puțini copii care oftează după părinții aflați departe.
Rareș Achiriloaie, președintele ANPDCA: „În 2017 erau 95.000 de copii cu unul sau doi părinți plecați în străinătate, în 2020 erau 70.000, iar acum la ultima statistică, 65.000. Foarte multe familii s-au întors în România, au văzut că pot să își câștige existența și aici.”
Potrivit datelor Autorității Protecției Copilului, numărul familiilor plecate în străinătate a scăzut cu 15% în 2023 față de 2021.