Câți români încă stau fără curent electric. Ar costa 12 milioane de euro racordarea tuturor
Locuințele fără curent electric din România au fost adăugate în primul Registru Electronic Național al gospodăriilor fără energie electrică. Sunt mii de români care nu au o sursă de energie electrică centralizată.
Peste 11.000 de locuitori ai României stau în locuințe care nu dispun de alimentare cu energie electrică, cele mai multe astfel de imobile aflându-se în județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Harghita.
Informația apare în primul Registru Electronic Național al gospodăriilor fără energie electrică, întocmit de Asociația Energia Inteligentă (AEI), în parteneriat cu Ministerul Energiei.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
„11.611 oameni stau pe întuneric, din care 40% sunt copii″, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță, pentru profit.ro.
În total, în România există în prezent 5.494 de locuințe fără energie electrică, din care 3.646 ocupate permanent. Cele mai multe sunt în Satu Mare (585, din care 203 locuite permanent), Bistrița-Năsăud (543, din care 225 ocupate permanent) și Harghita (468, din care 260 ocupate permanent).
AEI a estimat costurile alimentării cu energie a tuturor locuințelor neracordate în prezent la circa 12 milioane euro. Asociația derulează proiectul Energie pentru Viață, prin care sunt montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate, arată sursa citată.