Tot mai mulți fermieri din România se îndreaptă spre agricultura conservativă
Amenințați de secetă, tot mai mulți fermieri din România se îndreapta spre agricultura conservativă.
Nu mai ară, păstrează pe câmp resturile de la o cultură la alta și mențin terenurile verzi tot anul. În timp, nu mai au nevoie de irigații, reduc cheltuielile chiar și cu 50 la sută și obțin recolte mai bogate.
Ca să-i încurajeze pe fermieri, Ministerul Agriculturii va acorda de anul viitor un sprijin de 60 de euro pe hectar celor care trec la agricultura „fără arătură".
Un utilaj însămânțează grâu pe o miriște de porumb din județul Vaslui, puternic afectat de secetă. Fermierul nu mai ară pământul, nu îl mai fărâmițează cu discul. Astfel, solul se menține umed, iar resturile de la cultura anterioară reprezintă un îngrașământ natural pentru viitoarea cultură.
Ovidiu Bucătaru, managerul unei companii agricole: „Arată excepțional din punct de vedere vizual, din punct de vedere tehnologic excepțional, cu un randament de producție pe care îl estimăm cu peste 6.000 de kilograme la hectar!”
După cinci ani de agricultură conservativă, fără arătură, ferma a înregistrat o scădere cu 52 la sută a cheltuielilor pentru motorină, fertilizanți și ierbicide. Câmpurile cu porumb se află în Vrancea, într-o zonă afectată de seceta pedologică. Dar, acum 11 ani, fermierul care le deține a trecut la agricultura conservativă, iar rezultatele se văd.
Teofil Dascălu: „Asta este cheia agriculturii conservative, să nu întoarcem brazda. Să avem un strat de mulci deasupra, care diminuează mult evapotranspirația, păstrăm apa-n sol, sechestrăm carbonul.”
Țări precum Statele Unite ale Americii, Argentina și Brazilia practică de aproape 30 de ani acest sistem.
Lucian Buzdugan, consultant în agronomie: „Producțiile sunt mai mari, aș spune cu 10-20 la sută. Am producții mai mari, pentru că se conservă apa în sol și pot avea de la început garanția unei producții viitoare. Răsare exploziv și am și densitate mai bună.”
Ministerului Agriculturii estimează că în țara nostră aproximativ 500 de mii de hectare sunt cultivate acum în sistemul no-tillage, adică fără arătură. Asta a determinat includerea în Planul Național Strategic a unei scheme de finanțare, cu bani europeni, a fermierilor care trec de la agricultură tradițională la cea conservativă.
Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor: „Asemenea lucrări de no-tillage sau minimum tillage înseamnă niște echipamente speciale, niștre tractoare mai puternice care costă mai mulți bani și fermierii români au nevoie să facă investițiile respective.”
Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Alocarea este de aproximativ 2 miliarde de euro pentru 6,3 milioane de hectare. Ideea noastră a fost că fermierii economisesc timp, bani și apă, iar apa este esențială pentru sol.”
În întreaga lume, seceta afectează culturile agricole, iar țara noastră are deja suprafețe importante de teren arabil transformat în deșert. Sunt 93 la sută șanse ca pană în 2026 să avem cel puțin un an cu temperaturi record, adică mai mari decât în 2016, când a fost cel mai cald, anunță Organizația Mondială de Meteorologie. Tot 93% este probabilitatea ca temperatura medie din următorii 5 ani să fie mai mare decât cea înregistrată în ultimii cinci ani. În 2021, temperatura medie globală a fost cu 1,1 °C peste valoarea din perioada preindustrială.
Între 1 ianuarie și 10 mai, în Franța au fost cu 30 la sută mai puține precipitații decât media ultimilor 20 de ani, iar recoltele din acest an sunt în pericol.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, agricultura, fermieri, ministerul agriculturii,
Dată publicare:
23-05-2022 08:16