Autoritățile anunță noi ajutoare bănești pentru firmele din sectorul agroalimentar. Bugetul total se ridică la trei sute de milioane de euro și ar trebui să ajungă pentru 15.000 de solicitanți.

Principiul de alocare a banilor este primul venit - primul servit, iar lucrurile se vor derula foarte repede, deoarece contractele de finanțare trebuie semnate până la sfârșitul lunii iunie.

România va recolta anul acesta 13,7 milioane de tone de porumb, cu 12% peste media ultimilor cinci ani, arată estimările. Iar recolta de grâu poate trece de zece milioane de tone, aproape de recordul stabilit anul trecut.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „Slavă Domnului, au venit aceste ploi din ultima perioadă. Culturile de toamnă sunt la un nivel bun, sub 2% este grad de nerăsărire la culturile de toamnă și pe această suprafață mică fermierii au reușit să modifice culturile și au însămânțat deja culturi de primăvară”.

Câți bani vor primi fermierii și producătorii de alimente

Considerată un sector vital, agricultura va fi sprijinită suplimentar anul acesta.

Trei sute de milioane de euro vor fi alocate fermierilor şi producătorilor de alimente, sub formă de granturi, conform unei ordonanțe de urgență aflată pe masa Guvernului.

5.000 de euro - pentru IMM cu cifra de afaceri în 2019 între 5.000 și 13.500 de euro

15% din cifra de afaceri - pentru IMM cu cifra de afaceri în 2019 mai mare de 13.501 euro

120.000 de euro - pentru IMM cu cifra de afaceri în 2019 de peste un milion de euro

Sursa: Ministerul Investițiilor și Poriectelor Europene

Fondurile nerambursabile pot fi folosite pentru achiziția de materie primă, materiale, utilaje sau plata arendei. Beneficiarii trebuie să aibă o contribuție proprie de 15 la sută și să mențină ori să suplimenteze numărul de angajați pe o perioadă de cel puțin șase luni.

George Cățean are o fermă de oi în Brașov. Raportată la cifra lui de afaceri, suma pe care o poate primi ajunge la 40 de mii de euro.

George Cățean, fermier: „Un alt element pe care dorim să îl finanțăm sunt stocurile de materie primă, semințe, furaje, inputuri care beneficiază de scumpiri în fiecare zi”.

Și Laura Gligorea, mic fermier din Sibiu, ar putea obține 5.000 de euro. Are 400 de metri pătrați de solarii pe care planteză roșii și vinete.

Laura Gligorea, legumicultor: „Banii ar fi foarte folositori să putem schimba toată instalația de irigat în solarii”.

Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: „Acești bani vor fi injectați direct în economie, direct în societăți comerciale, PFA-uri, interprinderi individuale, cooperative, grupuri de producători. Acești trei sute de milioane au șansa să producă de trei-patru ori mai mulți bani prin efectul de agregare pe care îl vor genera în economie și ăsta e un lucru bun”.

Contractele de finanţare trebuie semnate doar până la 30 iunie

Există însă și o problemă. Granturile reprezintă ajutoare de stat acordate în contextul pandemiei, iar contractele de finanţare trebuie semnate, potrivit reglementărilor europene, doar până la 30 iunie.

Flori Grigoraș, consultant, fonduri europene: „Din punctul meu de vedere, consider că este o măsură pe hei-rup, nu avem timp suficient pentru depunere, pentru implementare și beneficiarii nici măcar nu știau, a trebuit să îi informăm noi, pentru că această informație nu este una transparentă”.

Ordonanța de urgență e în dezbatere publică.