Numărul deceselor de Covid în SUA a depăşit accidentele, atacurile cerebrale și sinuciderile dintr-un an

Ultima actualizare: 19-11-2020 21:02

Statele Unite au depășit pragul de 250.000 de decese, cauzate de COVID-19. Sunt cu peste 100.000 mai multe decât în India, de pildă, o țară cu populație de 4 ori mai mare, și resurse mult mai modeste.

Numai în ultimele 24 de ore, Washingtonul a raportat peste 1700 de decese, un record pentru ultimele 6 luni. Din cauza creșterii ratei de infectare, metropola New York a închis din nou școlile, tocmai când Organizația Mondială a Sănătății a pledat pentru menținerea lor deschise. „Copiii şi adolescenţii nu sunt vectori principali ai infectării”, subliniază OMS.

Joe Biden: "Curba urcă precum racheta. Urcă și nu se vede limanul în zare".

Președintele ales nu face decât să sublinieze traiectoria înfricoșătoare a mortalității provocate de COVID în Statele Unite. Un sfert de milion de decese înseamnă de 10 ori mai multe decât cele cauzate anual de accidente rutiere. Sau de 6 ori mai multe victime decât face gripa într-un an.

Experții avertizează că numărul deceselor va crește

 

Accidentele, atacurile cerebrale și sinuciderile dintr-un an, luate laolaltă, nu iau un tribut de vieți omenești la fel de mare cât a luat pandemia de coronavirus în mai puțin de 10 luni. Iar experții avertizează că cifrele vor crește dacă nu se intervine ferm.

Joe Biden a fost copleșit de emoții când, la o întălnire virtuală cu mai mulți experți din sănătate, o asistentă și-a povestit experiențele din pandemie.

Mary Turner, președinte Asociației Asistentelor medicale din Minnesota: "Asistentele din toată țara au fost atât de ușurate și recunoscătoare, domnule președinte ales, când v-ați angajat să luați masurile necesare. Am ținut de mana pacienți muribunzi care plângeau după familii. Am îngrijit colegi care luptau pentru viață lor, conectați la ventilator, știind că s-au îmbolnăvit pentru că spitalul ori guvernul nu i-a protejat suficient".

Joe Biden: "M-ați răvășit și pe mine! Nu ajunge să vă lăudam, trebuie să vă și protejam și să vă plătim".

Joe Biden nu are încă acces la informații esențiale

 

Însă echipa Biden-Harris tot nu a primit acces la informații esențiale.

Joe Biden: "Nu avem acces la date privind stocurile, dar știm că nu sunt suficiente."

Mesajele lui pică însă în gol. Președintele în exercițiu Donald Trump rămâne închis la Casa Alba, n-a mai stat de vorbă cu jurnaliștii de peste 2 săptămâni. Și nici colaboratorii săi.

Cedric Richmond, reporter: "E periculos. Întreagă conduita a președintelui Trump ar trebui să-i înspăimânte pe americani".

Aproape 77.000 de americani sunt spitalizați în acest moment cu forme serioase și grave de COVID.

Guvernatorul Steve Bullock, Montana: "În anumite spitale nu mai sunt deloc paturi libere. Nici loc să adaugăm paturi noi".

Și totuși, unele state încă întârzie să ia măsurile necesare.

Guvernator Kristi Noem, South Dakota: "Cei care nu poartă măști n-ar trebui să se simtă rușinați pentru alegerea lor."

Kayleigh McEnany, secretar Casa Albă: "Nu este parcă desprins din Orwell faptul că în Oregon te arestează pentru 30 de zile dacă te găsesc la masa cu alte 5 persoane din afara familiei?"

Kary Stowe, supraviețuitor Covid-19: "Nu puteam să respir, nici să-mi deschid ochii. Nu eram în stare să gândesc, să iau vreo decizie."

Bridget Otto, asistentă medicală: "Mulți oameni nu văd ce vedem noi în spital, nu cred în pandemie. Noi, la terapie intensiva, nu avem opțiunea de a nu crede în virus".

În acest timp, metropola New York a reînchis din nou școlile, după ce media la 7 zile a rătei de pozitivare a testelor a depășit 3%.

Primar New York, Bill de Blasio: Oricât de mult ne displace că am ajuns aici, suntem hotărați să continuam lupta.

Experții americani se tem că situația se vă înrăutăți dramatic după Ziua Recunoștinței, prima sărbătoare a acestui sezon. Până una-alta, cei care nu vor să renunțe la întâlnirile de familie stau cu orele la cozi uriașe pentru testare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO