Topul celor mai poluate orașe din România. Locurile din țară în care calitatea aerului este sub limitele stabilite de lege
Poluarea, o problemă cu care se confruntă multe zone din țară. Potrivit unei monitorizări care a vizat 41 de municipii, în Capitală, Cluj-Napoca ori Iași, calitatea aerului lasă de dorit.
Specialiștii au realizat un top al orașelor în funcție de rezultatele obținute în doi ani de studiu.
În fruntea clasamentului, când vine vorba despre calitatea aerului, se află Reșița. Următoarele locuri sunt ocupate de Galați și Sfântu Gheorghe. Acolo, după cum arată studiul, oamenii respiră cel mai curat aer din România. La aceasta reușită contribuie atât numărul mai mic de locuitori, cât și faptul că pe șosele nu circula la fel de multe mașini că în orașele mari.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Femeie: „Locuiesc în Măgurele, deci aș spune că este un factor, mai ales dacă ai și un copil, e mai bine la periferie. Sunt mai multe spații verzi, nefiind construit încontinuu și e un mediu mai curat”.
La polul opus se află Cluj-Napoca, București și Iași, cu rezultate care depășesc valorile-limită de poluare stabilite de lege.
București, în topul celor mai poluate orașe din Europa
Capitala se află și în topul celor mai poluate orașe din Europa. Totuși, vara și mai ales noaptea și bucureștenii pot să respire un aer mai curat și asta pentru că principalele surse de poluare sunt oprite. Adică traficul este mult mai redus, iar centralele de apartament și sobele nu funcționează în această perioadă.
Femeie: „Nu există verdeață, s-au tăiat din ce în ce mai mulți copaci, sunt foarte multe mașini. Eu stau în Călărași și este mult mai bine, adică avem pădure, dar aici nu aș putea să stau, în București”.
Tânăr: „Sinceră să fiu, eu nu m-aș muta din București. M-am obișnuit aici, aici am crescut, deci pot să fie cât de poluat o fi că aici îmi place”.
Specialiștii vin cu exemple de măsuri care ar reduce gradul de poluare. De pildă, investiții în transportul public ecologic și în piste pentru biciclete. În plus, zonele verzi ar trebui extinse. Iar arderea combustibililor fosili pentru încălzire - limitată.
Florian Filat, directorul executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare: „Calitatea vieții înseamnă cât de bine și confortabil trăiește o persoană, asta ține și de sănătate, un aer curat contribuie la prevenirea unor probleme respiratorii sau cardio-vasculare. Aerul influențează și mediul în care trăim, vegetația, fauna, care și ele au un efect direct sau indirect asupra calității vieții”.
Femeie: „Mă gândesc la cum deja s-a făcut în alte țări, cu transportul în comun, să fie un procent mult mai mare transport în comun decât mașini mici”.
În orașele în care nivelul de poluare admis este depășit în 35 de zile pe an cel puțin, autoritățile locale riscă să fie bune de plata. Amenzile pot trece de o sută de mii de lei.