Tolo.ro: "SRI a stiut despre problemele cu dezinfectantii din spitale si despre licitatii trucate". Reactia institutiei

×
Codul embed a fost copiat

SRI a stiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme si despre licitatiile trucate in favoarea liderului modial Anios, scriu, luni, jurnalistii de la Gazeta Sporturilor, citand un medic epidemiolog care vrea sa isi pastreze anonimatul. 

Medicul sustine ca, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti folositi in spitale si despre “cum se multiplica bacteriile”. Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, pentru GSP, ca SRI a informat decidentii legali despre problema infectiilor nosocomiale si despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti utilizati in spitale din tara, scrie News.ro, care citeaza TOLO.RO.

Medicul epidemiolog citat de GSP spune ca, timp de opt ani, le-a dat mii de documente celor de la SRI si ca nu a sesizat vreun efect.

“Licitatiile s-au trucat in serie. Substantele neconforme au intrat in spitale. Cei din SRI imi spuneau ca fac si ei informari mai sus si ca nu se intampla nimic. Iar eu le ziceam ca, din cauza dezinfectantilor cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”, afirma medicul.

Doctorul spune ca, de opt ani, se intalneste cu reprezentanti ai SRI, o data pe luna sau, cel mult, o data la doua luni, si le explica cum se castiga licitatiile pentru dezinfectanti si “ce nenorocire se petrece”. El sustine ca ultima data a fost cautat de reprezentantii ai SRI in luna aprilie.

Citește și
cover prima hexi pharma
Corpul de control al Ministerului Fondurilor Europene incepe o ancheta privind fondurile UE primite de Hexi Pharma
Ramzan Kadîrov îl amenință cu o „răzbunare de sânge” pe un oligarh din cercul lui Vladimir Putin | VIDEO

Medicul mai spune ca nu stia ca dezinfectantii sunt diluati, dar ca aceasta este "doar cea mai vizibila dintre probleme, acum”.

Citeste mai multe detalii din ancheta pe TOLO.RO

Responsabilii au preferat sa bifeze pe hartie dezinfectarea saloanelor si salilor de operatie, ajutand coruptia si minciuna sa prinda radacini si sa ucida oameni nevinovati.

Alexandru Rafila, medic epidemiolog: "Daca substanta de origine care trebuie sa fie concentrata este mai putin concentrata si solutia de lucru va fi de o calitate slaba si proprietatile dezinfectante nu vor fi cele la care ne asteptam, pot sa ramana in mediu sau pe suprafata germeni periculosi pentru pacienti."

Din aceasta cauza, numerosi pacienti s-au imbolnavit de-a lungul anilor in spitalele noastre. Unii si-au pierdut viata in urma infectiilor intraspitalicesti. Printre ei se numara si tinerii raniti in incendiul de la Colectiv.

Cei care conduc ministerul Sanatatii par sa descopere abia acum ca in spitalele noastre sunt infectii intraspitalicesti, ca dezinfectantii nu sunt buni, ca se cumpara produse in urma unor contracte fara licitatie. Lovitura de teatru vine din partea SRI care sustine ca in ultimii 5 ani a trimis aproape 100 de informari legate de sistemul de sanatate din romania.

SRI: "In documentele de informare adresate beneficiarilor legali cu privire la problema infectiile nosocomiale au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara."

Beneficiarii sunt, enumera SRI, presedintele Romaniei, premierul, ministrii Sanatatii, prefecti si presedinti de consilii judetene, toti cei care au ocupat aceste functii in ultimii 5 ani.

Intr-un mesaj postat pe pagina de socializare, Traian Basescu nici nu recunoaste. nici nu neaga ca a primit informari cu privire la dezastrul din sanatate.

"Cred ca este corect si necesar ca informarile adresate Presedintelui Romaniei pe aceasta problema sa fie facute publice de catre SRI", spune Basescu.

Pana cand ele vor fi desecretizate, aflam ca Presedintia a trimis la guvern in 2008 un raport in care se vorbeste despre necesitatea acreditarii spitalelor.

In spatele acestui cuvant: acreditare, se acunde o lista lunga de proceduri si controale care obligau directorii institutiilor de sanatate publica sa previna si sa combata infectiile intraspitalicesti.

Procedura obliga ca periodic, sa fie recoltate probe din solutiile folosite la sterilizare dar si de pe obiectele ce fusesera curatate, precum bisturiul din sala de operatie, masca de oxigen sau patul pe care sta bolnavul. Asta inseamna si aparitia unor laboratoare acreditate care sa le verifice.

Nu s-a intamplat asta. Despre situatia din sanatate din ultimii 5 ani ar fi fost informat si premierul Victor Ponta.

Victor Ponta: "Nu am primit nimic despre sanatate de la SRI. Daca primeam... "

Din seria lunga de ministrii ai sanatatii, Eugen Nicolaescu este singurul care isi aduce aminte ca a fost informat prin 2007 de SRI, dar nu si in 2012.

Eugen Nicolaescu: "In ultimul mandat nu am primit nimic."

Semnale de la oamenii care lucreaza in spitale au existat. Unul dintre ei, fost director intr-un spital din tara, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, spune ca in 2014 a fost informat "de personalul cu atributii de dezinfectie din spital, mai ales cel din chirurgie, cu privire la calitatea foarte proasta a produsului Hexi Pharma, in sensul ca nu simteau niciun efect al acestuia".

Medicul spune ca a cumparat un alt produs pe care l-a folosit, iar un an mai tarziu a fost amendat de ministerul Sanatatii ca nu mai folosea Hexi Pharma.

"Ca un paradox si in mod inexplicabil, total ilegal, am primit dispozitii de la Ministerul Sanatatii prin care ni se impunea achizitionarea de produse Hexi Pharma. Cu alte cuvinte, samanta coruptiei este de mult incoltita in aceasta institutie."

Sunt sau nu dezinfectantele Hexipharma sigure? Sunt ele eficiente? Au fost diluate pentru profitul criminal al unui individ sau al unui grup de interese? O ancheta a Parchetului general a inceput acum o saptamana. Intre timp, la spitalul de copii din Brasov de pilda, unde oficialii au constatat ca sapunul folosit de medici nu le dezinfecta mainile, responsabilii sunt obligati sa cumpere cel mai ieftin produs de pe piata, adica Hexi Pharma, asa cum spune legea.

Mariana Ciju, vicepresedintele CJ Brasov: "Noi consideram ca e problema de securitate nationale si CSAT trebuie sa se pronunte pe acest subiect."

Reactia SRI

Serviciul Roman de Informatii a trimis, in ultimii cinci ani, circa 100 de informari despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate, inclusiv legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti, informeaza luni institutia.

Sursa citata mentioneaza ca informarile au continut si "aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara".

"Dreptul la sanatate este un drept constitutional. Iar SRI actioneaza impreuna cu celelalte institutii partenere pentru a proteja acest drept, alaturi de toate celelalte drepturi constitutionale ale cetatenilor. SRI informeaza decidentii legali despre vulnerabilitatile sistemului public de sanatate. In documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infectiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara", precizeaza SRI.

SRI afirma ca printre beneficiarii legali ai informarilor pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, prim-ministrul si presedintele Romaniei.

"Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti", adauga SRI.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Citește și...
Perchezitii la compania Hexi Pharma in dosarul dezinfectantilor.
Perchezitii la compania Hexi Pharma in dosarul dezinfectantilor. "Produsele noastre nu au fost niciodata contestate"

Politistii bucuresteni de la Directia Economica au facut sambata mai multe perchezitii la puncte de lucru ale societatii Hexi Pharma, la spitale care au incheiat contracte cu compania farmaceutica si la un depozit al firmei.

Corpul de control al Ministerului Fondurilor Europene incepe o ancheta privind fondurile UE primite de Hexi Pharma
Corpul de control al Ministerului Fondurilor Europene incepe o ancheta privind fondurile UE primite de Hexi Pharma

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dispus Corpului de Control al ministerului efectuarea unui control asupra proiectelor acestei companii.

Catalin Tolontan:
Catalin Tolontan: "Autoritatile nu verifica in laborator dezinfectantii din spitale". Reactia producatorului Hexi Pharma

"Autoritatile din Romania nu verifica dezinfectantii care se folosesc in spitale".  Aceasta este concluzia unei anchete realizate de Catalin Tolontan, care explica pe blogul sau sistemul de avizare a substantelor folosite in unitatile sanitare.

Recomandări
Alertă de securitate de la Ambasada SUA la Bucureşti privind ameninţări la instituţii religioase. Reacțiile MAI și SRI
Alertă de securitate de la Ambasada SUA la Bucureşti privind ameninţări la instituţii religioase. Reacțiile MAI și SRI

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a emis, vineri, o alertă de securitate privind ameninţări care ar putea viza instituţii religioase, precum moschei, temple sau sinagogi din România, în weekendul 11-13 octombrie.  

Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”
Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”

Schema folosită de grupul Nordis, acuzat ca ar fi vândut din faza de proiect aceeași locuință de două ori, pare să fie o practică folosită și de alți dezvoltatorii imobiliari.  

Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români
Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români

Poşta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Peste 800.000 de cetățeni vor afla de la poștași că pot beneficia de ștergerea parțială a unor datorii la stat.