Corpul de control al Ministerului Fondurilor Europene incepe o ancheta privind fondurile UE primite de Hexi Pharma
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dispus Corpului de Control al ministerului efectuarea unui control asupra proiectelor acestei companii.
“Din datele preliminare, au fost identificate 8 proiecte ale Hexi Pharma, din care 7 au fost depuse in cadrul Programului Competitivitate (POSCCE) 2007-2014 iar unul in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2007- 2014. Din cele 8 proiecte depuse, 6 au fost respinse, unul a fost reziliat la cererea beneficiarului, iar unul a fost implementat”, precizeaza sursa citata.
Cele doua proiecte acceptate spre finantare prin POSCCE au vizat "Dezvoltarea capacitatii de productie a HexiPharma" si "Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. Hexi Pharma CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat".
"Pentru proiectul Dezvoltarea capacitatii de productie a SC HexiPharma CO SRL, cu o valoare totala de 1.289.600 lei, din care valoare eligibila nerambursabila de 624.000 lei (conform actului aditional), contractul de finantare a fost semnat in data de 01 noiembrie 2013. Proiectul s-a incheiat in mai 2015. Au fost achizitionate o serie de echipamente, ca de exemplu: vase de stocare, masini de dozat, masini de etichetat, echipament de dozare semi automat pentru produse lichide si semidense, pompe de alimentare, echipamente de ambalat, diverse tipuri de cantare platforma etc.", se arata in comunicat
Pentru proiectul "Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat, cu o valoare totala initiala de peste 1.2 milioane lei si o perioada de implementare de 12 luni, contractul a fost semnat in luna octombrie 2013. In luna decembrie 2014, compania Hexi Pharma a solicitat incetarea contractului de finantare, solicitare aprobata de autoritati in ianuarie 2015. Toate sumele rambursate pe acest proiect au fost restituite", se mai arata in comunicat.
Ministerul Sanatatii, cu aprobarea Parchetului General, a facut vineri publica lista cu cele 50 de unitati medicale din tara unde au fost depistate probe neconforme in urma controalelor referitoare la folosirea dezinfectantilor. Probe neconforme au fost depistate in noua spitale din Capitala, iar restul unitatilor provin din alte 22 de judete.
Ministerul Sanatatii a anuntat joi ca au fost recoltate 2.633 de teste de sanitatie din 208 unitati spitalicesti publice si private cu paturi care folosesc dezinfectantii achizitionati de la compania Hexi Pharma.
Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, declara miercuri ca procurorii si-au facut un plan de ancheta cu privire la cazul dezinfectantilor din spitale si urmeaza sa desfasoare activitati specifice in perioada urmatoare, printre care si efectuarea unei expertize.
El a adaugat ca s-a inceput urmarirea penala in rem pentru infractiuni privind "zadarnicirea combaterii bolilor".
Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse, a anuntat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES. Conform sursei citate, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare.
Sursa: Agerpres
Etichete: ministrul fondurilor europene, Hexi Pharma,
Dată publicare:
06-05-2016 20:35