Dezvaluiri socante: cum ar fi decis sefa ATI ce pacienti traiau si care erau lasati in voia sortii. "Are varsta, ii ajunge"

×
Codul embed a fost copiat

Scandalurile din sistemul romanesc de sanatate nu se mai opresc. Aproape zilnic ies la iveala cazuri infricosatoare de bataie de joc la adresa pacientilor care-si platesc asigurarile de sanatate si finanteaza acest sistem.

Sefa sectiei de terapie intensiva de la Spitalul Sfantul Pantelimon din Capitala este suspectata ca dadea medicamente doar bolnavilor care aveau sanse, adica celor mai tineri, lasandu-i pe varstnici in voia sortii. Doctorita a sustinut ca nu sunt suficiente medicamente, insa autoritatile o contrazic. Banii pentru tratarea pacientilor in situatii critice sunt de ajuns.

O fosta angajata a spitalului Pantelimon povesteste cum trata pacientii sefa ATI Laura Constantinescu sau, mai bine spus, cum cenzura tratamentul unora dintre ei. 

Fosta angajata: Medicamentele le tinau incuiate sub cheie.
Reporter: Dar le dadeau pacientilor medicamente suficiente?
Fosta angajata: Nu. Spuneau ca nu au.
Reporter: Si ce faceau pacientii?
Fosta angajata: Le cumpararau insotitorii medicamentele in masa.
Reporter: Ati vazut sa fi facut diferente intre pacientii tineri si cei in varsta?
Fosta angajata: Da, da.
Reporter: Ce spunea?
Fosta angajata: "Acesta nu mai e de trait, lasati-l asa. Are varsta, i-ajunge cat a trait."
Reporter: Si ce spuneau sistentele?
Fosta angajata: Uneori, nu ascultau, se gandeau ca si ele au parinti acasa, si eu am mama de 80 de ani si nu as aduce-o in acest spital.

Aceasta poveste este confirmata de pacienti sau cei care au avut rude internate la Pantelimon.

Citește și
maria olaru - getty
Maria Olaru povesteste despre bataile primite de la antrenori: "Mi-a indesat cateva palme". Reactia lui Octavian Bellu
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pacient: "M-a pus sa cumpar medicamente, cand am fost operata de fiere m-a pus sa le cumpar. Mi le-a luat familia. Comprese sterile si nu stiu ce prafuri. Mor oameni multi aici, da, foarte multi."

Oamenii au vorbit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a dezvaluit pe blogul sau modul in care pacientii erau tratati in sectia de terapie intensiva a spitalului Sfantul Pantelimon. Pacientii ar fi fost triati, ca in timpul unui razboi: cu cat erai mai batran, scadeau sansele sa primesti medicamente care sa te ajute. Sefa ATI, Laura Constantinescu, a fost inregistata de un doctor cand explica cine sa primeasca medicamente si cine nu.

Mai mult, in dulapul asistentei sefe au fost gasite sute si mii de fiole si pastile care, in loc sa ajunga la pacienti, erau tinute ascunse, sub cheie. Femeia ar fi explicat ca le dadea doar daca erau urgente. Asadar, in spital exisa posibilitatea tratarii pacientilor, insa dreptul le era refuzat.

Bani exista, spun autoritatile, care vorbesc despre un program national care asigura finantare pentru medicamente, materiale sanitare si reactivi in cazurile urgente, completand astfel finantarea de la Casa de Asigurari care este insuficienta. Pentru anul curent, sunt prevazute sume care depasesc 300 de milioane de lei.

Reporter: In acest program exista si criteriul varstei pacientului?
Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva: Nuuu, exclus. Nu exista asa ceva, are doar criterii medicale.
Reporter: Este posibilitatea ca medicamentele din acest program sa fie tinute sub lacat, de un medic?
Dorel Sandesc: Situatia de la care a pornit aceasta stire este una punctuala. In general, medicamentele sunt medicamente care trebuie puse la dispozitia pacientilor.

Sefa ATI, suspendata

Sefa ATI, Laura Constantinescu, si asistenta sefa au fost suspendate de conducerea Spitalului Sf. Pantelimon, anunta Digi24, potrivit tolo.ro. Totodata, sursele Gazetei sustin ca se face o ancheta si la farmacie. "Suntem curiosi daca vor astfel s-o pedepseasca pe Mioara Duvlea, care a vorbit", spune un medic din spital.

"Au fost suspendate din functie pe toata durata anchetei. Sunt suspendate incepand de astazi. S-a decis constituirea unei comisii care sa ancheteze intreaga situatie. In functie de rezultatele anchetei vom vedea ce masuri se vor lua ulterior. In functie de ceea ce va gasi comisia se vor lua masurile legale", a precizat medicul pentru Agerpres, purtatorul de cuvant Fiorela Mitoiu.

Foto: Sefa ATI, Laura Constantinescu

Inregistrarea scandaloasa publicata de Catalin Tolontan

Tolontan a publicat joi, pe site-ul sau, o inregistrare din 30 mai 2016, in care sefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, le explica medicilor revoltati pe cine prefera sa salveze, in conditiile in care, spune sefa, medicamentele nu sunt suficiente si, "daca dam la toti, nu mai avem medicatie pentru aia care merita".

In inregistrarea, sefa de la ATI spune ca fie "le dam la aia tineri si la aia cu sanse", fie "nu mai avem nici pentru aia care merita si nu ne mai intereseaza ca asta e bugetul". La ATI Sf. Pantelimon, medicamentele cumparate sunt tinute sub cheie, iar cheia este luata acasa de asistenta sefa, scrie jurnalistul Catalin Tolontan.

Pentru prima oara de la inceputul investigatiei, marturia unui medic sursa este confirmata de un coleg cu nume si prenume: farmacista de la Sf. Pantelimon, Mioara Duvlea.

"Nu sunt Dumnezeu ca sa decid eu cine traieste si cine moare", spune medicul intervievat de Tolontan.

Intreaga investigatie pe tolo.ro.

Ministerul Sanatatii: Discriminarea pe criterii de varsta la pacientii din ATI este inacceptabila

In urma informatiilor aparute in presa despre posibila discriminare pe criterii de varsta a pacientilor din unitatea ATI a spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari: 

AP-ATI (Actiunea Prioritara ATI) este un program gandit de Ministerul Sanatatii pentru a urmari un pacient critic a carui viata este amenintata, indiferent daca acesta este asigurat sau nu, si menit sa asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient.

Actiunea Prioritara este reglementata in Ordinul Ministrului Sanatatii (OMS) nr. 447 / 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementeaza ce achizitii se pot face in unitatile ATI si decontate din AP-ATI, iar articolul 21 defineste criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienti.

Principiul de functionare al AP-ATI este urmatorul: pe baza facturilor inaintate de unitatile spitalicesti din luna precedenta, decontarea cheltuielilor se asigura, la cerere, in luna urmatoare, dupa verificarea documentatiei necesare. Atasat acestui comunicat este un tabel care centralizeaza bugetul disponibil pentru AP-ATI pentru anul 2016, pentru fiecare spital, precum si finantarea care a fost acordata pana in acest moment.

Este convingerea ferma a Ministerului Sanatatii ca AP-ATI reprezinta un mare pas inainte pentru asigurarea ingrijirii unui pacient critic la cele mai inalte standarde. Criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant incepand cu anul 2013, cand a fost demarata aceasta actiune. Scopul a fost permanenta extindere atat a numarului de diagnostice, cat si a numarului de unitati ATI.

Discriminarea pe criterii de varsta – sau orice alta forma de discriminare intre pacienti – in cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabila si reprezinta o incalcare a legii in vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania. In cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzatiile vehiculate in presa trebuie investigate.

Astfel, Ministerul Sanatatii a decis organizarea unei actiuni comune a Corpului de Control impreuna cu Serviciul de Medicina de Urgenta care sa analizeze daca acuzatiile se probeaza. Controlul va avea loc saptamana viitoare, dupa finalizarea celor care se desfasoara in acest moment in judetele Mures si Buzau. Actiunea va merge in paralel cu ancheta interna de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Ministerul Sanatatii afirma cu tarie ca drepturile pacientilor nu sunt negociabile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Tolo.ro: Monica Pop, inscaunata de PSD.
Tolo.ro: Monica Pop, inscaunata de PSD. "Nu e anormal sa semnez ca director o inchiriere unei firme care apoi sa ma angajeze"

Managerul Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice, prof. dr. Monica Pop, a declarat miercuri ca nu a fost niciodata sustinuta politic si ca il va da in judecata pe jurnalistul Catalin Tolontan pentru "afirmatii neadevarate".

Maria Olaru povesteste despre bataile primite de la antrenori:
Maria Olaru povesteste despre bataile primite de la antrenori: "Mi-a indesat cateva palme". Reactia lui Octavian Bellu

Maria Olaru isi va lansa, sambata, o biografie “Pretul aurului. Sinceritate incomoda”, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau.

Tolo.ro. De ce se opereaza directorii romani de spitale in strainatate:
Tolo.ro. De ce se opereaza directorii romani de spitale in strainatate: "Stiti cum e radioterapia in Romania - dezastruoasa"

Catalin Tolontan continua seria dezvaluirilor din sistemul medical romanesc cu o lista de doctori celebri care s-au operat in strainatate. Asta in timp ce, in tara, oamenii mor din cauza infectiilor nosocomiale.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.