Toate festivalurile mari din țară sunt în vizorul poliției. 35% dintre tinerii care le frecventează au consumat droguri
Toate festivalurile cu public numeros organizate în această vară sunt vizate de ample acțiuni ale poliției. Agenții vor aduce scanere mobile antidrog.
Măsura vine după ce o analiză de risc realizată la nivel național arată că peste 35% din participanții festivalurilor au declarat că au consumat cel puțin o dată droguri.
Diferitele festivaluri organizate în această vară sunt considerate de polițiștii antidrog puncte de risc, după ce 35% din tinerii care le frecventează au recunoscut în cadrul unei analize de risc că au consumat cel puțin o dată un drog precum cocaină, heroină, canabis sau LSD. Cei mai mulți au spus că le-au primit de la prieteni.
Specialiștii antidrog au realizat și un profil al tânărului care consumă droguri la festivaluri. Cei mai mulți au vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și consumă substanțe interzise din curiozitate ori ca să uite de probleme. Îngrijorător este că mulți recunosc că le combină cu alcool.
Polițist: „Din cazurile de până acum am avut inclusiv impregnarea drogurilor în anumite materii prime cum ar fi cafea sau cărbune. Personal sunt intrigat de compartimentele ascunse, în compartimentele mașinilor, sunt făcute din ce în ce mai bine.”
Cele mai multe droguri ajung la noi din Olanda și Belgia, iar traficanții le introduc în țară inclusiv prin intermediul unor colete. Piața neagră este alimentată și de traficanți locali. Agenții descoperă tot mai multe culturi de canabis.
De la începutul anului peste 3800 de români au intrat în vizorul procurorilor DIICOT, fiind cercetați pentru trafic de droguri de mare risc. 1333 au fost arestați preventiv.
În luna martie și legislația a fost înăsprită, iar cei prinși că fac trafic de droguri cum ar fi cocaină sau heroină riscă între 10 și 20 de ani de închisoare.