Toader: Nu trebuie să ne îngrijoreze reacția SUA; rolul meu a fost să arunc bulgărele la vale

Florin Iordache si Tudorel Toader
Inquam Photos / Octav Ganea

Tudorel Toader a fost prezent miercuri la lansarea de carte a colegului său de Cabinet Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri.

"Noi avem o bună colaborare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, cu toate ambasadele. Ambasadorul și ambasada reprezintă interesele statului respectiv în România, care pot fi de ordin economic, cultural, științific, universitar și așa mai departe", a spus ministrul, în cadrul unor declarații de presă, relatează Agerpres.

Întrebat dacă ar trebui să ne îngrijoreze reacția Departamentului de Stat al SUA, el a răspuns: "Sunt convins că nu trebuie să ne îngrijoreze. Noi avem deplina libertate să legiferăm așa cum Constituția ne cere, să legiferăm în parametrii și standardele europene și internaționale".

"Faptul că un ambasador, un departament își exprimă o anumită poziție nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că noi, repet, avem competențele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar să avem grijă, repet, să avem grijă să ne îndeplinim acest mandat în limitele statului de drept și în parteneriatele și colaborările pe care le avem", a adăugat Toader.

Șeful de la Justiție a precizat că fondul relației cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, este de bună colaborare, chiar dacă uneori au existat și păreri diferite.

Citește și
Tudorel Toader, ministrul Justitiei
Ministrul Toader refuză să spună dacă este de acord cu modificările legilor justiției legate de președintele României
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Eu am luat poziție publică față de acest comunicat și vă spuneam — și repet — că Departamentul de Stat se exprimă cum și cât i se permite. Eu am discutat de multe ori cu ambasadorul SUA. Chiar dacă uneori nu am fost cu totul de acord în unele probleme, chiar dacă uneori am mai pus niște accente și ne-am trimis niște mesaje publice, fondul relației este de bună colaborare. Nu înseamnă că dânsul nu are libertatea să-și exprime o opinie, dar, dacă-și exprimă o opinie, o preocupare, o îngrijorare, nu înseamnă că îmi schimb condiția și eu mă abat de la ceea ce știu că trebuie să fac, în parametrii competențelor legale și în parametrii exigențelor constituționale", a susținut ministrul Justiției.

Totodată, el a fost întrebat de jurnaliști care crede că sunt articolele din Legile justiției care i-au îngrijorat pe americani.

"Vreau să vă spun un lucru: înțeleg, e o dezbatere de dată recentă că Departamentul nu prea are reprezentarea conținutului comunicării și că ar fi trimis la ambasadă. Repet, mă exprim în limita informațiilor publice", a adăugat el.

Potrivit lui Toader, procedura de modificare a legilor era necesară.

"CSM a cerut-o în 2015, în 2016, era necesară, iar eu vă spun în deplină cunoștință de cauză, dat fiind faptul că, în cariera pe care am avut-o și o am, am lucrat și lucrez doar în domeniul sistemului. Eu am elaborat acel proiect de legi, l-am prezentat. De la început nu am crezut faptul că va rămâne ad literam, așa cum am propus eu, dar rolul meu, și o să vedeți, rolul meu va rămâne: acela de a fi generat discuția, schimbarea, modificarea, de a fi readus în actualitate nevoia de schimbare și perspectivele de schimbare. Faptul că a preluat comisia (Comisia specială privind Legile justiției — n. r.), faptul că a mai modificat este foarte bine, dar să nu uităm: rămâne răspunderea magistraților, rămâne ad literam cum am propus-o eu, cu precizarea că se definește ce este rea-credință și neglijență. Deja este un câștig, dacă numai atât rămâne, deja este o reformă a sistemului, pentru că nimeni nu este în afara legii și fiecare dintre noi răspundem pentru ceea ce facem. Rămâne Inspecția Judiciară, cu statutul special, este deja un alt câștig. Rămâne separația competențelor, carierelor între procurori și judecători, inclusiv programa cu magistratura. Eu am propus să aibă o experiență de cinci ani în profesii juridice liberale, am văzut că în comisie a rămas propunerea de patru ani, nu înainte, ci după ce este admis, e cam tot acolo. Ideea este să nu dai puterea ca magistrat unuia care nu are experiență de viață, să înțeleagă modul în care norma se aplică și efectele pe care le produce asupra cetățeanului și asupra statului de drept", a continuat oficialul guvernamental.

El a subliniat, încă o dată, că rolul său a fost acela de a fi generat discuții pe această temă.

"Orice schimbări vor fi, eu sunt foarte mulțumit că am adus în actualitate discuția, că am arătat direcțiile de schimbare, că cele fundamentale vor rămâne. Sigur, nicio lege nu este perfectă. Cu timpul se va mai putea modifica. Dacă vreți, eu am făcut efortul de a da bulgărele la vale, după care el se rostogolește, se limpezește, dar important este să dai impulsul, să generezi schimbarea și să dai direcția", a mai spus Toader.

Ministrul a adăugat că scopul său este îmbunătățirea legislației: "Modificările aduse Legilor justiției, cele fundamentale, rămân ale mele. Unele au fost aduse de comisie. Eu sunt convins că Legile justiției trebuie schimbate, iar soluțiile aduse vor genera o mai mare încredere a cetățeanului în actul de justiție. Părțile bune din justiție nu justifică minusurile din justiție".

Jurnaliștii i-au solicitat opinia și despre protestele din stradă, unde i s-a cerut demisia.

"Temele de la proteste sunt combinate. (...) Cu privire la demisie, sigur că nu apreciez eu. Apreciază decidenții, alianța de guvernare, prim-ministrul...Iar dacă dânșii vor ajunge la convingerea asta, eu nu am nicio problemă, iar a doua zi de când nu mai sunt ministru se suspendă suspendarea și devin rectorul activ în exercițiu al celei mai vechi universități din România, prima universitate din România modernă", a precizat Tudorel Toader.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Oficialii români răspund criticilor SUA. ”Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?”
Oficialii români răspund criticilor SUA. ”Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?”

Florin Iordache și Tudorel Toader, principalii actori în scandalul provocat de modificările aduse legilor justiției, au răspuns criticilor care au fost formulate luni seara de Departamentul de Stat al SUA.

Ministrul Toader refuză să spună dacă este de acord cu modificările legilor justiției legate de președintele României
Ministrul Toader refuză să spună dacă este de acord cu modificările legilor justiției legate de președintele României

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat în repetate rânduri să răspundă clar la întrebările jurnaliștilor, care au vrut să afle dacă el susține modificările legilor justiției despre eliminarea rolului președintelui României în numirile de la ICCJ.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.