Oficialii români răspund criticilor SUA. ”Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 10:37
Categorie: Politic
Florin Iordache si Tudorel Toader

Florin Iordache și Tudorel Toader, principalii actori în scandalul provocat de modificările aduse legilor justiției, au răspuns criticilor care au fost formulate luni seara de Departamentul de Stat al SUA.

Ministrul Justiţiei: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite! Aceasta este reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la criticile Departamentului de stat al SUA, care a cerut respingerea propunerilor legislative ce afectează statul de drept şi lupta anticorupţie.

"Departamentul de Stat se exprimă cum şi cât i se permite", a declarat Tudorel Toader, marţi, la Ministerul Justiţiei.

El a susţinut că în comunicatul Departamentului de Stat se vorbeşte despre proiectul de lege aflat în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale şi asumat ca iniţiativă parlamentară.

De asemenea, ministrul Justiţiei a spus că a sesizat în comunicatul Departamentului de stat două "direcţii de exprimare". În opinia sa, în prima parte a documentului se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, astfel că referirea este la întreaga legislaţie, la tot pachetul prin care se vrea modificarea legilor justiţiei, pachet care se află în procedură parlamentară.

"Parlamentul, sigur, nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea şi competenţa exclusivă pe care o are", a afirmat Tudorel Toader.

"A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta anticorupţie. În lectura pe care am dat-o eu, prima parte se referă la tot pachetul de legi, iar a doua parte la anumite propuneri pe care comisia specială le are în considerare", a afirmat Tudorel Toader.

Iordache, iritat de criticile SUA: Vom continua. Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?

Fostul ministrul al Justiției, Florin Iordache, care conduce în prezent comisia speciala parlamentară pentru modificarea legilor justiției, a răspuns din nou, marți, criticilor venite din partea oficialilor americani la adresa României.

Iordache a afirmat că aceste discuții pe marginea modificărilor legilor justiției vor continua în Parlamentul României, deoarece, în opinia sa, ”niciuna din modificările care le-am făcut și care le vom face în continuare nu aduc nici atingere independenței justiției”.

Președintele Comisiei de modificare a Legilor Justiției, Florin Iordache”Așa cum ați văzut, noi avem o dezbatere foarte largă și pornim de la niște legi adoptate acum 14 ani, iar întreg sistemul juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi.

Eu am spus tot timpul și reiterez și în fața dvs. Dacă există o singură prevedere sau .. în mesajul care a fost transmis sau care probabil vor veni și alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independența justiției fie discutăm despre scăderea luptei împotriva corupției eu sunt întru totul de acord să eliminăm aceste prevederi.

Dar noi nu discutăm astăzi și nu am discutat până acum decât de niște chestiuni care vizează separarea carierei magistraților, am discutat despre întărirea independenței și a judecătorilor și a procurorilor fără un amestec în actul de numire, în actul de revocare și în cariera magistraților și sper să ajungem și la legea răspunderii magistraților.

Deci din punctul meu de vedere nu există niciun motiv care să oprească Parlamentul să efectueze o dezbatere. Este cea mai largă dezbatere care s-a făcut pe aceste legi ale justiției. Vreau să reamintesc dvs. și celor care urmăresc posturile dvs. că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului unde nu există nicio dezbatere și o dezbatere foarte largă cu toți cei interesați la masă cred că este de preferat cel de-al doilea model.” 

Reporter: Și atunci de unde această reacție a Departamentului de Stat al SUA?

Florin Iordache: ”Nu știu de unde, dar se face referire, repet, la legile propuse ale Guvernului. Față de legile propuse ale Guvernului, știți, eu și colegii care am semnat inițiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere, și dvs. ați văzut o dezbatere transparentă, am ținut cont de toate obsrevațiile făcute de sistemul juridic, de observațiile pe care le-a făcut CSM-ul, observațiile pe care le-au făcut asociațiile profesionale, asociația judecătorilor, uniunea națională a procurorilor, mediul academic și așa mai departe.

Deci noi nu facem decât să transpunem acele observații și acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările care le-am făcut și care le vom face în continuare nu aduc nici atingere independenței justiției și în același timp nu pun presiune pe judecători și pe procurori.

Și dacă în Parlament nu putem avea o dezbatere pe aceste legi atunci unde să avem o dezbatere? Fără îndoială, fără îndoială noi vom continua această dezbatere și vom ține cont de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic invitat.”

Florin Iordache Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Florin Iordache si Tudorel Toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Tudorel Toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Reacția lui Predoiu la mesajul Departamentului de Stat al SUA: ”Nu pot să accept tonul pe care vorbeşte României”
Reacția lui Predoiu la mesajul Departamentului de Stat al SUA: ”Nu pot să accept tonul pe care vorbeşte României”
Primele reacții, după criticile Departamentului de Stat. Iordache: Nu afectează independența Justiției
Primele reacții, după criticile Departamentului de Stat. Iordache: Nu afectează independența Justiției
Iordache: Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm să facem nişte legi mai bune
Iordache: Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm să facem nişte legi mai bune
Legile Justiției, ziua IV. Prerogativele președintelui, tăiate din nou. Standarde de integritate mai mici pentru magistrați
Legile Justiției, ziua IV. Prerogativele președintelui, tăiate din nou. Standarde de integritate mai mici pentru magistrați
VIDEO PROTVPLUS.RO
Liviu Dragnea
USR, după OUG anunţată de Toader: Dragnea "scapă de condamnarea în dosarul Referendumul"
Răspunsul ministrului Energiei, Anton Anton, la o întrebare incomodă: ”Alo? Nu vă mai aud”
Ponta: În 2019 e cea mai gravă corupţie din '95 încoace. Se fură cu ordonanţa de urgenţă
Eugen Nicolicea, scuipat și înjurat de un protestatar. Codrin Ștefănescu a fost insultat
Ministrul Mediului, noi precizări despre „taxa auto”. Ce spune despre formula de calcul
Ministrul Mediului: Cred că în februarie vom putea să adoptăm bugetul în Parlament
Rovana Plumb
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Klaus Iohannis a respins a 3-a oară numele propuse de Dăncilă la Transporturi și Dezvoltare