Oficialii români răspund criticilor SUA. ”Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 10:37
Categorie: Politic
Florin Iordache si Tudorel Toader

Florin Iordache și Tudorel Toader, principalii actori în scandalul provocat de modificările aduse legilor justiției, au răspuns criticilor care au fost formulate luni seara de Departamentul de Stat al SUA.

Ministrul Justiţiei: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite! Aceasta este reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la criticile Departamentului de stat al SUA, care a cerut respingerea propunerilor legislative ce afectează statul de drept şi lupta anticorupţie.

"Departamentul de Stat se exprimă cum şi cât i se permite", a declarat Tudorel Toader, marţi, la Ministerul Justiţiei.

El a susţinut că în comunicatul Departamentului de Stat se vorbeşte despre proiectul de lege aflat în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale şi asumat ca iniţiativă parlamentară.

De asemenea, ministrul Justiţiei a spus că a sesizat în comunicatul Departamentului de stat două "direcţii de exprimare". În opinia sa, în prima parte a documentului se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, astfel că referirea este la întreaga legislaţie, la tot pachetul prin care se vrea modificarea legilor justiţiei, pachet care se află în procedură parlamentară.

"Parlamentul, sigur, nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea şi competenţa exclusivă pe care o are", a afirmat Tudorel Toader.

"A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta anticorupţie. În lectura pe care am dat-o eu, prima parte se referă la tot pachetul de legi, iar a doua parte la anumite propuneri pe care comisia specială le are în considerare", a afirmat Tudorel Toader.

Iordache, iritat de criticile SUA: Vom continua. Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?

Fostul ministrul al Justiției, Florin Iordache, care conduce în prezent comisia speciala parlamentară pentru modificarea legilor justiției, a răspuns din nou, marți, criticilor venite din partea oficialilor americani la adresa României.

Iordache a afirmat că aceste discuții pe marginea modificărilor legilor justiției vor continua în Parlamentul României, deoarece, în opinia sa, ”niciuna din modificările care le-am făcut și care le vom face în continuare nu aduc nici atingere independenței justiției”.

Președintele Comisiei de modificare a Legilor Justiției, Florin Iordache”Așa cum ați văzut, noi avem o dezbatere foarte largă și pornim de la niște legi adoptate acum 14 ani, iar întreg sistemul juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi.

Eu am spus tot timpul și reiterez și în fața dvs. Dacă există o singură prevedere sau .. în mesajul care a fost transmis sau care probabil vor veni și alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independența justiției fie discutăm despre scăderea luptei împotriva corupției eu sunt întru totul de acord să eliminăm aceste prevederi.

Dar noi nu discutăm astăzi și nu am discutat până acum decât de niște chestiuni care vizează separarea carierei magistraților, am discutat despre întărirea independenței și a judecătorilor și a procurorilor fără un amestec în actul de numire, în actul de revocare și în cariera magistraților și sper să ajungem și la legea răspunderii magistraților.

Deci din punctul meu de vedere nu există niciun motiv care să oprească Parlamentul să efectueze o dezbatere. Este cea mai largă dezbatere care s-a făcut pe aceste legi ale justiției. Vreau să reamintesc dvs. și celor care urmăresc posturile dvs. că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului unde nu există nicio dezbatere și o dezbatere foarte largă cu toți cei interesați la masă cred că este de preferat cel de-al doilea model.” 

Reporter: Și atunci de unde această reacție a Departamentului de Stat al SUA?

Florin Iordache: ”Nu știu de unde, dar se face referire, repet, la legile propuse ale Guvernului. Față de legile propuse ale Guvernului, știți, eu și colegii care am semnat inițiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere, și dvs. ați văzut o dezbatere transparentă, am ținut cont de toate obsrevațiile făcute de sistemul juridic, de observațiile pe care le-a făcut CSM-ul, observațiile pe care le-au făcut asociațiile profesionale, asociația judecătorilor, uniunea națională a procurorilor, mediul academic și așa mai departe.

Deci noi nu facem decât să transpunem acele observații și acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările care le-am făcut și care le vom face în continuare nu aduc nici atingere independenței justiției și în același timp nu pun presiune pe judecători și pe procurori.

Și dacă în Parlament nu putem avea o dezbatere pe aceste legi atunci unde să avem o dezbatere? Fără îndoială, fără îndoială noi vom continua această dezbatere și vom ține cont de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic invitat.”

Florin Iordache Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Florin Iordache si Tudorel Toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Tudorel Toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Reacția lui Predoiu la mesajul Departamentului de Stat al SUA: ”Nu pot să accept tonul pe care vorbeşte României”
Reacția lui Predoiu la mesajul Departamentului de Stat al SUA: ”Nu pot să accept tonul pe care vorbeşte României”
Primele reacții, după criticile Departamentului de Stat. Iordache: Nu afectează independența Justiției
Primele reacții, după criticile Departamentului de Stat. Iordache: Nu afectează independența Justiției
Iordache: Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm să facem nişte legi mai bune
Iordache: Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm să facem nişte legi mai bune
Legile Justiției, ziua IV. Prerogativele președintelui, tăiate din nou. Standarde de integritate mai mici pentru magistrați
Legile Justiției, ziua IV. Prerogativele președintelui, tăiate din nou. Standarde de integritate mai mici pentru magistrați
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Ludovic Orban
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă
Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale
Traian Băsescu: ”Dacă ţineţi la România, schimbaţi guvernul!”
Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României