Joburi sezoniere pentru tineri. Peste 8.000 de elevi și studenți muncesc vara aceasta pe litoral. Cât ajung să câștige
Peste 8.000 de elevi și studenți lucrează în acest sezon pe litoral potrivit operatorilor din turism. Muncesc conform legii cel mult patru ore pe zi și sunt plătiți cel puțin cu salariul minim pe economie.
Unii au cazarea și mesele incluse astfel că reușesc să pună niște bani deoparte în timp ce își petrec toată vara, la mare.
Iustin are 16 ani și a terminat clasa a zecea. În vacanță s-a angajat la un complex turistic din stațiunea Neptun. Până va face 18 ani, Iustin vrea să strângă bani să-și cumpere o motocicletă.
Iustin Totolici, curier complex turistic: „Trebuie să duc bagaje, să îi ajut pe oameni cu locurile de parcare, să le arăt o cameră."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Și Ana Maria este elevă de liceu și lucrează ca ospătar într-un complex turistic din Mamaia. Alături de ea are o echipa de 20 de adolescenți. Câștigă 2.500 de lei pe lună și, cum cazarea și mesele sunt asigurate de angajator, vrea să strângă banii pentru a-și plăti școala de șoferi.
Ana Măria, ospătar: „În unele momente este greu, dar avem colegi și ne ajutăm reciproc."
Cătălin are 17 ani și este din Gorj. Ne spune că a venit pe litoral și pentru distracție.
Cătălin Catrinoiu, elev: „Decât să stau în casă, să stau degeaba, am preferat mai bine să vin la mare să câștig și niște bani și să mă și distrez în același timp."
Iulian Tenie, manager complex hotelier: „Mai bine de 50% din echipa de deservire a restaurantului este formată din tineri până în 18 ani."
Elevi angajați pe timpul verii întâlnim inclusiv pe plajă, unde administratorii îi preferă pentru că sunt harnici.
Paul Marin, administrator complex turistic: „Adolescenții sunt dornici de muncă și mai ales au un țel. De aici pleacă viitorul lor în viață."
Aurelian Marin, administrator complex turistic: „Pentru ei motivația financiară este mare. Să aibă niște bani strânși să își cumpere diverse lucruri sau să realizeze diverse proiecte."
Adolescenții sunt angajați cu forme legale și lucrează cu jumătate de normă. În mod excepțional salariile lor pot ajunge și la 6.000 de lei dacă vorbim de ajutor de bucătar sau ajutor de șef de sală. La salariu se poate adăuga și bacșișul, în unele cazuri.