Tiberiu Nitu, in contextul atacului din Paris: Sunt imperios necesare legi care sa permita prevenirea actelor de terorism

Tiberiu Nitu

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi ca sunt imperios necesare legi eficiente, care sa permita prevenirea actelor de terorism.

Tiberiu Nitu a spus, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, in contextul atacului din Paris, comis impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo, ca legile privind cartele preplatite si retentia datelor ar putea constitui, daca le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism.

Intrebat daca se impune o noua lege, pe modelul legii privind retinerea datelor generale, cunoscuta drept Legea "Big Brother", dar care a fost contestata si declarata neconstitutionala, procurorul general al Romaniei a spus ca nu vrea sa faca aprecieri sau comparatii cu alte legi, dar considera ca se impune adoptarea unor acte normative eficiente, care sa poata constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism.

"Este foarte important sa le putem preveni. Ati mentinat ce se intampla la Paris, uitati-va ce inseamna sa incerci sa combati. Este groaznic ceea ce se intampla. Important este sa putem preveni si, ca sa putem preveni, avem nevoie de instrumente potrivite. Astfel de acte normative, care sa ne poata permite sa anticipam, sa cunoastem ce fac astfel de oameni, sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare", a adaugat Tiberiu Nitu.

Procurorul general al Romaniei a mai spus ca, pentru a actiona ferm impotriva teroristilor si pentru a putea preveni actele de terorism, nicio masura nu este disproportionata.

Citește și
Politista ucisa
Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era "dinamica si plina de viata"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Noi am luate toate masurile, ne-am implicat, alaturi de alte institutii, pentru a adopta astfel de legi. Va rog sa observati ca, pentru a actiona ferm impotriva teroristilor si pentru a putea preveni actele de terorism, nicio masura nu poate parea ca fiind disproportionata", a precizat Nitu.

Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina, timp de sase luni, anumite date ale abonatilor, care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. Curtea Constitutionala a decis, in 8 iulie 2014, ca Legea "Big Brother" este neconstitutionala.

Douasprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Doi frati de nationalitate franceza nascuti la Paris, Said Kouachi, in varsta de 34 de ani, si Chérif Kouachi, in varsta de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, au fost identificati drept presupusii autori ai atacului si sunt cautati de politie.

Un al treilea suspect, Hamyd Mourad, in varsta de 18 ani, care i-ar fi ajutat pe cei doi frati sa comita atacul sangeros de la sediul saptamanalului satiric Charlie Hebdo, s-a predat politiei, au anuntat surse concordante, citate de AFP, potrivit mMdiafax.

Sapte persoane, barbati si femei din anturajul celor doi frati, se afla joi in arest preventiv in cadrul anchetei, a anuntat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

 

MSI cauta solutii pentru buna functionare a institutiilor de securitate dupa atentatul din Franta

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a convocat, joi, un grup de lucru pentru identificarea unor solutii care sa asigure buna desfasurare a activitatii institutiilor din domeniul securitatii nationale dupa recentele decizii ale Curtii Europene de Justitie si atacul terorist din Franta.

"In contextul ultimelor amenintari din statele membre UE si al recentului atentat cu caracter terorist din Franta, MSI convoaca joi, 8 ianuarie, in regim de urgenta, grupul de lucru interinstitutional pentru analiza efectelor concrete in plan national ale hotararii preliminare pronuntata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene privind Directiva 2006/24/CE referitoare la retinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii destinate publicului si de modificare a Directivei 2002/58/CE si ale Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) 440/2014", se arata intr-un comunicat al MSI rermis MEDIAFAX.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a afirmat ca, in urma deciziilor celor doua instante, s-a creat un vid legislativ cu posibile consecinte negative asupra desfasurarii activitatii organelor de urmarire penala, a instantelor de judecata si a organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale.

"Este imperios necesar sa identificam solutii urgente si acoperitoare pentru prevenirea unor astfel de probleme cum este cea a terorismului. Mai mult decat atat, este nevoie sa gasim formula optima, care sa asigure atat securitatea individului, dar care sa nu atenteze la spatiul privat, datele personale sau libertatea de expresie", a mai spus Grindeanu.

Grupul de lucru a fost creat la solicitarea premierului in aprilie 2014 si este compus din reprezentanti ai Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Public, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Directia Nationala Anticoruptie, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Justitiei.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Soarta publicatiei Charlie Hebdo dupa atacul sangeros: Chiar daca omoara 10 dintre noi, revista tot apare saptamana viitoare
Soarta publicatiei Charlie Hebdo dupa atacul sangeros: Chiar daca omoara 10 dintre noi, revista tot apare saptamana viitoare

La numai o zi dupa atentatul terorist de la redactia revistei Charlie Hebdo, in urma caruia 12 oameni au fost ucisi, o fosta angajata a publicatiei promite ca saptamana urmatoare va fi publicat un nou numar al revistei.

Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era
Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era "dinamica si plina de viata"

La nici 24 de ore dupa atentatul asupra redactiei revistei Charlie Hebdo, Franta a fost scena unor noi clipe de teroare, soldate cu moartea unei politiste in varsta de 25 de ani, Clarissa Jean-Philippe.

Presupusii teroristi, cautati de peste 30 de ore. S-au ascuns la nord de Paris, zona plasata sub nivel maxim de alerta
Presupusii teroristi, cautati de peste 30 de ore. S-au ascuns la nord de Paris, zona plasata sub nivel maxim de alerta

LIVE-TEXT, 8 ianuarie. Jandarmi, politisti si luptatori din trupele speciale ii cauta pe autorii macelului din redactia revistei Charlie Hebdo. Cei doi suspecti s-ar ascunde la 80 de kilometri, nord-est de Paris.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.