Terapia asistată de animale, tot mai căutată în România. Alpaca, cel mai nou terapeut necuvântător
Terapia asistată de animale câștigă tot mai mult teren și în țara noastră. Și e tot mai diversă oferta și la capitolul terapeuți necuvântători.
În timp ce caii și câinii sunt deja vechi în branșă, intră acum în scenă și alpacaua.
Ei sunt Nea Caisă și Findus, doi masculi de alpaca. De la începutul anului, aceștia se pregătesc intens pentru orele de terapie cu cei mici.
George Mosoia, președintele asociației de terapie cu animale: "Cel mai mult ne așteptăm să lucrăm cu ele pentru persoanele care sunt anxioase pentru că, la rândul lor, alpacalele sunt niște ființe anxioase, dar curioase și atunci o persoană care trece prin asta se va deschide mult mai ușor".
Părinții s-au arătat deja interesați de noii terapeuți din Cluj-Napoca.
Mamă: "E ceva nou și cu siguranță odată ce se află aici, cu siguranță o să ne ajute pe partea de dezvoltare".
Mamă: "Matei este mult mai atent atunci când lucrează cu animalul și mai relaxat, face mai cu drag unele activități pe care altfel nu le prea face".
Cereri din ce în ce mai multe pentru orele de hipoterapie
Și la Aiud, în Alba, sunt tot mai multe cereri pentru orele de hipoterapie. Aici, există șapte cai special dresați pentru întâlnirile menite să îi ajute pe tineri să își învingă temerile și să fie mai sociabili și mai comunicativi.
Reporter: "Cum îl răsfeți?".
Fetiță: "Prin multe îmbrățișări. I-am făcut un tort... Să le mulțumim că ne-au cărat atât de mult în spate".
Csilla Balogh, hipoterapeut: "La ședințe de terapie, la ședinte de gimnastică pe cal cu 20-30% a crescut față de anul trecut au mai multă încredere în sine sunt și independenți”.
Prețul unei ședințe de terapie asistată de necuvântătoare pornește de la 80 de lei și poate ajunge până la 150 de lei. În străinătate, sunt antrenați în astfel de activități inclusiv iepurii sau delfinii.