Animalele care ii ajuta pe tinerii dependenti de droguri sa scape de viciu si ii invata sa zambeasca. "Ma calmeaza"
Simpaticele animale cazate in microrezervatia de la Constanta nu au doar un rol decorativ. Dimpotriva, au devenit parteneri de nadejde in tratarea adolescentilor dependenti de droguri.
Astfel, sub supravegherea psihologilor zece elevi lucreaza impreuna cu ingrijitorii si antrenorii, iar efectele benefice au fost vizibile de la prima sedinta. Datorita necuvantatoarelor adolescentii au invatat iar sa zambesca, treziti din cosmarul substantelor halucinogene.
Adolescenta recunoaste ca de trei ani ia etnobotanice aproape zilnic. Ai ei ii dadeau bani de buzunar, iar ea a inceput sa isi cumpere droguri. Recunoaste ca initial si-a imitat prietenii insa a capatat repede dependenta.
Ioana: "Dintr-un fum am ajuns sa consum din ce in ce mai mult si marijuana si etnobotanice."
Cand a intrat in programul celor de la Agentia Antidrog se gandea doar ca va sta impreuna cu animalele si ca acestea nu o pot intreba nimic despre viata ei. Usor, usor s-a indragostit insa de Gloria, o iapa din rasa Fiord, pe care o ingrijeste cum poate mai bine. Alaturi de Ioana este in permanenta si un psiholog.
Psiholog vorbind cu un adolescent dependent de droguri: "Animalul simte ce simtu tu. Daca tu simti frica si lui i se va face frica. Incet, fara miscari bruste, e ok? Simte calul."
Ioana: "Te calmeaza cand ai un contact cu un animal, pe mine una chiar ma calmeaza. Curatam dupa ei, ii pieptanam, le dam de mancare."
Adrian Balba, director microrezervatia Constanta: "Este un beneficiu pentru ei de a intra in contact cu animalele, de a-si completa viata si a-si completa stimulativ si aspecte motivationale: stima de sine, sunt foarte multe elemente pe care le poti obtine prin contactul cu animalele."
O alta tanara marturiseste ca certurile cu prietenii si mai ales cu parintii au facut-o sa inteleaga in final ca drogurile au pus stapanire pe mintea ei.
Diana: "Eram total detasata de ce se petrecea in jurul meu, ma certam cu prietenii, cu familia."
Ea este indragostita de delfini. Asa ca pe ea o ajuta Ni Ni si Chan Chan.
Diana: "Animalele sunt iubitoare, calde, blande si avem nevoie de ele!"
Dorina, antrenoare delfini: "Ii ajuta sa zambeasca, sa rada, sa se simta bine, la fel cum facem si noi atunci cand intram la ei si noi avem acea stare de bine cand inotam cu ei."
57 de adolescenti sunt in evidentele centrului antidrog din Constanta insa doar 10 dintre ei au acceptat acest tip de ajutor.
Noemi Veriotti, psiholog: "Se vor calma, vor avea mai multa incredere in ei tocmai pentru ca au experimentat aceste situatii neprevazute cu animalele. Vor avea incredere ca pot reusi si in alte situatii la fel!"
Cumplit este ca numarul copiilor care consuma stupefiate este in crestere. Numai in judetul Constanta peste 1.000 de tineri au recunoscut ca au incercat primul drog la varsta de 12 ani. Putini dintre ei cer ajutorul specialistilor si din pacate jumatate renunta repede la terapie.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, animale, copii, droguri, adolescent, terapie,
Dată publicare:
05-10-2016 18:32