Dupa 6 ani de termene, procesul privatizarii ICA s-a terminat. Voiculescu: "Procurorul a mintit cu nerusinare judecatorul"
Procesul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) s-a incheiat marti seara, dupa doua zile consecutive de audieri maraton si pledoariile avocatilor. Aparatorii inculpatilor sunt asteptati sa depuna concluziile pana joi, 7 august.
Cititi in acest articol:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-► Metodele prin care Dan Voiculescu incearca sa scape de acuzatii. Cand s-ar putea da verdictul final
-► A fost reluat procesul privatizarii ICA. Dan Vociulescu a declarat ca este "pregatit pentru orice"!
-► Cum au incercat avocatii sa tergiverseze dosarul privatizarii ICA prin depunerea a 40 de cereri
-► SINTEZA evenimentelor de luni, 4 august 2014. Ce s-a intamplat la Curtea de Apel Bucuresti
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Dupa 6 ani de termene, procesul privatizarii ''Instititului de Cercetari Alimentare - Baneasa'' s-a incheiat. Marti, 5 august 2014, magistratii au ascultat pana seara tarziu pledoariile de final ale avocatilor, dar si ultimele cuvinte ale celor 12 inculpati din dosar. Pentru omul de afaceri Dan Voiculescu, procurorii au cerut 10 ani de inchisoare.
Pronuntarea in dosarul ICA a fost amanata dupa ce, marti, inculpatii au sustinut ultimul cuvant, iar avocatii pot depune concluzii scrise pana joi, urmand sa fie anuntata ulterior data pronuntarii. Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti se vor pronunta in acest dosar dupa ce avocatii vor depune concluziile finale, acestia din urma putand face acest lucru pana joi, 7 august 2014. Abia dupa aceea judecatorii vor anunta cand cei 12 inculpati vor afla sentintele definitive. Dan Voiculescu si-a sustinut din nou nevinovatia in fata magistratilor, cand i s-a dat ultimul cuvant, si a spus ca intreg rechizitoriul intocmit de procurori este bazat doar pe falsuri.
Dan Voiculescu: "M-am concentrat pe rechizitoriu si pe atitudinea procurorului de sedinta care a mintit cu nerusinare judecatorul. Mi s-a parut o smecherie ieftina din partea unui procuror care incearca prin franturi si jumatati de propozitii sa induca judecatorilor, si uite ca au si reusit la Tribunal, adevarul care il vor ei si care il vad ei. Adevar care nu are nicio baza, nicio proba."
La randul lor, si ceilalti inculpati s-au declarat din nou nevinovati si au cerut induplecarea judecatorilor.
Ghoerghe Mencinicopschi: "Pur si simplu am picat intr-un razboi care nu este al meu."
Inainte ca cei 12 inculpati sa aiba ultimul cuvant, avocatii lor si-au sustinut pledoariile finale. Aparatorul lui Dan Voiculescu a incercat sa recuze instanta in patru randuri, insa de fiecare data judecatorii i-au respins cererea. La un moment dat, la pauza, Dan Voiculescu a decis sa plece de la Curtea de Apel ca sa se odihneasca si s-a mai intros abia spre finalul pledoariilor.
Toti cei judecati sunt acuzati ca au participat in diverse momente la privatizarea Instititului de Cercetari Alimentare Baneasa. Terenul si cladirile ar fost fost preluate cu 100.000 de euro, de catre Grivco, au explicat procurorii, iar statul a fost pagubit cu 60 de milioane de euro. Intr-un final, actiunile la Institutul de Cercetari Alimentare au fost donate fetelor lui Dan Voiculescu.
Cronologia evenimentelor, marti, 5 august 2014:
ora 22:30 Dan Voiculescua facut declaratii la plecarea de la Curtea de Apel. "Pentru mine e o durere. E vorba de faptul ca oameni complet nevinovati, dintre care cativa de peste 80 de ani, care nu au avut niciodata nicio problema cu legea, au fost tarati in acest proces pentru ca trebuia sa fiu eu condamnat. Sunt niste oameni de o valoare extraordinara, as considera rechizitoriul acesta ca un fel de crima... De mine nu ma plang, eu o sa ma descurc oricum".
ora 22:09 Pronuntarea amanata, pana joi avocatii pot depune concluziile scrise
Procesul in dosarul ICA s-a terminat, iar instanta a ramas in pronuntare, care va fi facuta la o data ulterioara. Pronuntarea in dosarul ICA a fost amanata dupa ce, marti, inculpatii au sustinut ultimul cuvant, iar avocatii pot depune concluzii scrise pana joi, urmand sa fie anuntata ulterior data pronuntarii. Judecatorii de la CAB se vor pronunta in acest dosar dupa ce avocatii vor depune concluziile finale, acestia din urma putand face acest lucru pana joi.
ora 21:45 Sorin Pantis, ultimul cuvant in fata instantei: "Va rog sa ma achitati pentru ca in rechizitoriu nu este nicio vina adresata mie".
ora 21:16 Gheorghe Mencinicopschi, in fata instantei de apel: "Meseria mea nu are nicio tangenta cu contabilitatea. Sunt nevinovat".
ora 21:08 - Dan Voiculescu si-a sustinut cauza timp de aproximativ 15 minute. Ceilalti inculpati din dosar urmeaza sa vorbeasca in fata instantei.
ora 20:53 Dan Voiculescu a luat cuvantul in fata instantei.
Sinteza declaratiilor facute in sala de judecata:
- Rechizitoriul este incorect, nu se bazeaza pe nicio proba materiala. Este o poveste creata de un procuror care porneste din 1991, desi faptele imputate sunt din 2003. Este o naratiune scrisa cu talent, dar cu talent de scriitor, nu de procuror.
- Procurorul sustine ca diabolicul Voiculescu a urmarit 12 ani sa puna mana pe ICA, marea perla a economiei romanesti. Voiculescu ii acuza pe procurorii DNA de minciuni, interpretari si date eronate.
- Eu eram vanat de procuror.
ora 20:15 Instanta a anuntat o pauza de 10 minute. Sedinta va fi reluata cu ultimele luari de cuvant ale inculpatilor.
ora 20:00 A luat cuvantul procurorul DNA, Elena Matiesescu. Trei inculpati au cerut pana acum schimbarea incadrarii juridice: Mencinicopschi, Popa si Dan Voiculescu.
ora 19:50 Un judecator din complet a afirmat ca va ridica sechestrul asigurator asupra imobilului lui Alexandru Petre, fost cenzor la ICA, potrivit hotnews.ro.
ora 19:20 Dan Voiculescu s-a intors in sala de judecata si s-a asezat in prima banca, alaturi de avocatul sau, Gheorghita Mateut.
ora 19:00 Avocatii a trei inculpati sustin ultimele pledoarii. La finalul acestora, inculpatii pot lua cuvantul pentru ultimele precizari, daca instanta decide continuarea sedintei.
ora 18:15 Avocatii celorlalti inculpati din dosarul ICA au contestat evaluarea prejudiciului din rechizitoriul DNA pe preturile pietei imobiliare din 2008, in conditiile in care privatizarea ICA a fost facuta in 2003. "60 de milioane euro inseamna 60 de km cu autostrada pe ei", a spus avocatul lui Baciu si Sin. Avocatul a cerut infirmarea condamnarilor.
ora 15:50 Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut (foto), a cerut marti, in pledoaria finala din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), admiterea apelului fata de sentinta dispusa de Tribunalul Capitalei, desfiintarea acesteia si achitarea clientului sau. "Procedura privatizarii a indeplinit toate conditiile legale extra-penale. Nu exista nicio nota din care sa rezulte ca privatizarea s-a facut in mod ilegal. (...) Actiunile de la ICA nu provin din infractiuni. (...) In situatia in care admiteti solicitarea de schimbare a incadrarii juridice, va solicit sa stabiliti ca a intervenit prescriptia speciala si sa dispuneti continuarea procesului penal, pentru ca Voiculescu Dan nu se prevaleaza de prescriptie", a mai spus avocatul, in fata completului de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).
Dupa pledoaria avocatului sau, Dan Voiculescu a plecat de la sediul instantei, precizand ca va reveni intr-o jumatate de ora. La ora transmiterii acestei stiri, procesul continua cu pledoariile avocatilor celorlalti inculpati din dosar.
ora 14.10 Avocatii sustin pledoariile finale. Prima pledoarie a fost cea a lui Gheorghita Mateut - avocatul lui Voiculescu. Dupa mai bine de o ora si jumatate, acesta a fost intrerupt de aparatorul unui alt inculpat, care l-a rugat sa il lase sa isi spuna pledoaria, pentru ca trebuie sa plece de urgenta la spital, urmare a unui infarct suferit de o ruda.
Aparatorul lui Voiculescu si-a lasat colegul de breasla sa vorbeasca, urmand ca el sa reia, dupa acesta, pledoaria in favoarea clientului sau.
ora 11.30 Judecatorii au respins cererea inculpatilor de recuzare a instantei.
ora 11.00 Judecatorii fac pauza pentru discutarea cererii de recuzare.
ora 10.55 Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, face o noua cerere de recuzare a judecatorilor.
ora 10.45 Gheorghita Mateut a cerut un nou termen, pentru pregatirea apararii. Cererea a fost respinsa de instanta.
ora 10:05 Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti si a dat cateva declaratii jurnalistilor care il asteptau: "Nu am niciun amestec cu spalarea de bani. Sper ca judecatorii sa fie de buna credinta si sa judece corect. Eu sunt pregatit pentru orice. Nu mi-e frica. Din momentul in care intri intr-o batalie cu seful statului tau, lupta e grea".
Dan Voiculescu a mai spus, inainte de reluarea dezbaterilor in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), ca "intotdeauna e bine sa speri si intr-o achitare", dar ca este "pregatit pentru orice". "Eu sper sa fie completul de judecata de buna-credinta si sa judece corect. Daca nu, eu sunt pregatit pentru orice, nu mi-e frica. In momentul in care intr-o batalie cu seful statului care are toate parghiile serviciilor secrete, lupta e grea (...) intotdeauna e bine sa speri si intr-o achitare", a spus el, la intrarea in sediul Curtii de Apel Bucuresti (CAB).
Referitor la infractiunea de spalare de bani pentru care este judecat, Voiculescu a subliniat ca nu are "niciun amestec". "Am spus si doamneii judecator: am facut o donatie, in conditiile in care exista un NUP din care rezulta ca privatizarea a fost legala. De unde pana unde ideea ca stiam ca e obtinut din infractiuni?", a sustinut Voiculescu.
Dan Voiculescu a vorbit si despre termenul-maraton de ieri, care a durat circa 11 ore. "Mi s-a parut o graba care nu ii vad rostul, dar fiecare presedinte de complet isi conduce completul asa cum considera necesar si reuseste sa faca", a declarat fondatorul PC.
La randul sau, fostul ministru Sorin Pantis, judecat si el in acest dosar, a spus ca nu are ca sa regrete cata vreme se considera nevinovat. "Este o privatizare in care nu exista niciun prejudiciu, desfasurata in conformitate cu legislatia. (...) Este o goana a procuroraturii pentru a condamna pentru o ipotetica fapta care nici nu exista", a mai spus el.
Metodele prin care Dan Voiculescu incearca sa scape de acuzatii
Marti dimineata a fost pentru a 4-a oara cand avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a incearcat sa scape de acest complet de judecata prin formularea unei cereri de recuzare. De aceasta data, motivul a fost cererea procurorilor DNA de schimbare a incadrarii juridice pentru care controversatul om de afaceri riscsa sa ajunga in spatele gratiilor, dintr-o infractiune de spalare a banilor in alte doua (care sunt prevazute tot la capitolul sparea banilor). Avocatul a sustinut ca el si clientul sau nu au avut timp sa pregateasca apararea.
Trebuie mentionat insa faptul ca de aproximativ o luna de zile completul de judecata i-a avertizat pe toti cei implicati in acest proces ca ia in discutie aceasta schimbare a incadrarii juridice si toata lumea tgrebuie sa pregateasca aceste concluzii. De altfel, Dan Voiculescu, de cateva saptamani bune a si exprimat - cel putin in spatiul public - aparari pe acest subiect.
Si daca tot vorbim de schimbarea incadrarii juridice, trebuie precizat ca si avocatul lui Dan Voiculescu a solicitat schimbarea incadrarii, din spalare de bani in tainuire, ceea ce pentru specialisti poate echivala cu o recunoastere a vinovatiei. Ei bine, daca pentru spalare de bani Dan Voiculescu risca pana la 10 ani de inchisoare, pentru tainuire, pedeapsa maxima in noul Cod Penal, este de doar 5 ani. Insa, in aceasta situatie, invocarea unei prescriptii speciale poate fi mai aproape de reusita.
Una peste alta, avocatul Gheorghita Mateut le pretinde celor doi magistrati de la Curtea de Apel Bucuresti sa anuleze sentinta data de Tribunalul Bucuresti prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare si retrimiterea dosarului, precum si refacerea intregului proces de la zero, la instanta de fond. Deocamdata este greu de spus daca aceasta solicitare are sorti de izbanda. Cert este ca avocatul lui Dan Voiculescu invoca mai multe neclaritati si incalcari la nivelul primului proces. A cerut chiar si inlaturarea unor probe si declaratii facute de unii martori. De asemenea, spune Gheorghita Mateut, Dan Voiculescu si-ar dori sa fie judecat si pentru un alt cap de acuzare: acela de a-si fi exercitat influenta de lider politic in procesul de privatizare, considerata frauduloasa de DNA, a Institutului de Cercetari Alimentare. Avocatul vrea sa demonstreze ca nu a existat o astfel de influenta si, in consecinta, nici vorba de pedeapsa.
Decizia definitiva in acest proces ar putea fi data miercuri (6 august 2014) sau joi (7 august 2014). Presedintele completului de judecata, magistratul Camelia Bogdan, a dat de inteles ca foarte curand dupa finalizarea procesului va decide definitiv soarta inculpatilor din acest dosar. Alaturi de Dan Voiculescu mai sunt judecati fostul director general al ICA, academicianul Gheorghe Mencinicopschi, dar si fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, devenit intre timp unul dintre colaboratorii de baza ai lui Dan Voiculescu. Acestia au fost condamnati, in prima instanta, la ani grei de inchisoare. Oricum, procurorii anticoruptie au spus-o inca de luni seara (4 august 2014) ca sunt nemultumiti de pedepsele date de Tribunal, astfel ca acum, la Curtea de Apel Bucuresti, incearca sa obtina majorarea acestor pedepse spre nivelul maxim prevazut de lege.
SINTEZA evenimentelor de luni, 4 august 2014. Ce s-a intamplat la Curtea de Apel Bucuresti
Luni seara, dupa 9 ore de sedinta, procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru toti inculpatii. In cazul lui Dan Voiculescu, pedeapsa prevazuta de noul Cod Penal este de 10 ani de inchisoare. Astazi, de la ora 10.00, toti cei implicati in dosar isi sustin pledoariile finale, iar apoi magistratii ar trebui sa decida soarta celor 13 inculpati.
Luni, instanta de la Curtea de Apel Bucuresti a continuat sa judece dosarul in care Dan Voiculescu si alti 12 inculpati sunt acuzati de spalare de bani si alte fraude economice in procesul privatizarii a Institutului de Cercetari Alimentare. Omul de afaceri a venit de dimineata, dar nu a ramas pana la final.
Dan Voiculescu: "Ultimul cuvant mi l-am cam spus. Daca e vorba de o condamnare de catre instanta imi iau hainele si ma duc, nu-i nicio problema"
Judecatorii au audiat si ultimii inculpati si ar fi intentionat sa ceara ca avocatii sa isi prezinte pledoariile finale, situatie care anunta in general sentinta. Numai ca aparatorii tuturor celor inculpati au cerut audierea a zeci de martori.
Sorin Pantis, inculpat: "Este inceput un proces, daca o sa priviti in modul in care a fost calculat prejudiciul o sa vedeti ce minciuni ce falsuri, ce incompetente se ascund."
Printre cei care ar fi trebuit sa fie citati, spun avocatii celor acuzati, se numara: Traian Basescu, primar general al Capitalei la momentul faptelor judecate in dosar, si fostii ministri Ilie Sarbu si Dacian Ciolos. De asemenea, s-a cerut si realizarea unei noi expertize financiare pentru ca cei 13 incriminati spun ca prejudiciul de 60 de milioane de euro este o inventie a procurorilor.
Dan Voiculescu: "Expertiza asta de 60 de milioane suma asta aberanta a fost facuta nu de un expert, a fost facuta de un salariat DNA".
De asemenea, s-a cerut iar recuzarea completului de judecata, dar si sesizarea Curtii Constitutionale, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Europene de Justitie, insa toate acestea au fost respinse.
In dosarul privatizarii institului de cercetari alimentare, Dan Voiculescu este acuzat de spalare de bani. Prejudicul invocat de procurori este de 60 de milioane de euro. Tribunalul Bucuresti a considerat ca omul de afaceri este vinovat si l-a condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare.
Cum au incercat avocatii sa tergiverseze dosarul privatizarii ICA prin 40 de cereri
La termenul de luni, 4 august 2014, avocatii inculpatilor au inaintat aproximativ 40 de cereri. Iata cateva dintre acestea.
-► Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut a cerut sa fie audiati seful statului, Traian Basescu, primar general la vremea faptelor incriminate, si fostii ministri ai Agriculturii Ilie Sarbu si Dacian Ciolos. Aceste cereri au fost respinse.
-► La fel s-a intamplat cu o solicitare privind audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
-► Avocatul Mateut a mai cerut recuzarea completului de judecata, pe motiv ca aceeasi judecatori care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui Dan Voiculescu au decis si in cazul contestatiei referitoare la aceasta masura. Si aceasta solicitare a fost respinsa.
-► O alta solicitare a lui Mateut, de sesizare a instantei supreme, Curtii Constitutionale si Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a fost de asemenea respinsa.
-► Avocata Maria Vasii a cerut sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru lamuriri referitoare la sechestrul pus de instanta in acest dosar.
-► George Moloman, avocatul fostului sef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul sau sa fie testat cu poligraful, pentru a se vedea ca nu a mintit referitor la privatizarea ICA.
-► Avocatul lui Sandu Jean a cerut reaudierea lui Adrian Caciu, cel care a facut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA.
-► O alta cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat sa fie vizionat un interviu cu clientul sau, difuzat la TV in mai 2014.
-► Avocatul fostului ministru Sorin Pantis a solicitat o expertiza judiciara si incuviintarea unui expert parte.
-► Fostul ministru Sorin Pantis a vrut sa depuna ca proba propriul CV. Instanta l-a refuzat, pe motiv ca e o persoana publica, potrivit Hotnews.
-► Conform sursei citate, avocatul lui Pantis a mai cerut audierea Ministerului Agriculturii, dar instanta i-a spus ca o institutie nu poate fi audiata.
Procurorul de caz a cerut judecatorilor respingerea celor mai multe dintre solicitarile inculpatilor.
Cronologia evenimentelor, luni, 4 august 2014:
Procesul lui Dan Voiculescu este la final. Instanta de judecata a respins luni mai multe cereri ale apararii privind audierea unor martori sau efectuarea unor expertize. Asa ca marti sunt asteptate pledoariile finale.22:30 Dezbaterile in dosarul ICA vor fi reluate marti dimineata, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), cand avocatii vor sustine pledoariile finale. Procurorul a cerut, luni seara, pedepse mai mari pentru toti inculpatii si aplicarea legii mai favorabile in acest caz, si anume a noului Cod penal. In cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maxima prevazuta de noua lege penala este de 10 ani de inchisoare.
21:30 Dan Voiculescu a cerut, la termenul de luni in dosarul ICA, recuzarea completului de judecata, pe motiv ca aceeasi judecatori care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui au decis si in cazul contestatiei referitoare la aceasta masura, si aceasta solicitare fiind respinsa. Presedintele completului de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) care judeca dosarul ICA, Camelia Bogdan, a aratat ca instanta a decis, pe 1 iulie, impunerea masurilor asiguratorii, iar contestatia nu putea fi facuta decat cu privire la modul de aplicare a sechestrului.
20:00 Cererile de audiere a lui Traian Basescu, Dacian Ciolos si Ilie Sarbu au fost respinse de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), la termenul de luni din dosarul ICA. Totodata CAB a respins si altele dintre cele 40 de cereri inaintate de avocatii inculpatilor. Astfel, instanta a respins suplimentarea probatoriului cu o expertiza, precum si efectuarea unei expertize tehnice judiciare prin care sa se stabileasca nivelul cercetarii de la ICA in momentul privatizarii si cel de la momentul actual.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut, la termenul luni al dosarului privatizarii ICA, sa fie audiati si seful statului, Traian Basescu, primar general la vremea faptelor incriminate, si fostii ministri ai Agriculturii Ilie Sarbu si Dacian Ciolos. Acelasi aparator a cerut trimiterea unor adrese catre Curtea de Conturi, Agentia Domeniile Statului (ADS) si Primaria Municipiului Bucuresti. De asemenea, Mateut doreste sa depuna niste fotografii si materiale video revelatoare pentru modul in care arata Institutul de Cercetari Alimentare (ICA).
15:30 Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut, la termenul luni al dosarului privatizarii ICA, sa fie audiati si seful statului, Traian Basescu, primar general la vremea faptelor incriminate, si fostii ministri ai Agriculturii Ilie Sarbu si Dacian Ciolos. Mateut a facut mai multe cereri de audiere in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Avocatul lui Voiculescu sustine ca printre cei care ar trebui sa dea declaratii in fata instantei se numara Traian Basescu, primar general al Capitalei la momentul faptelor judecate in dosar, si fostii ministri Ilie Sarbu si Dacian Ciolos.
Despre Ciolos, Mateut a spus ca este implicat in procedura de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civila in dosar. Procedura nu s-a realizat din propria initiativa a lui Ciolos, ci la solicitarea DNA, a mai spus aparatorul lui Dan Voiculescu.
Tot la termenul de luni au fost audiati doi dintre inculpati, Jean Catalin Sandu si Nicolae Savulescu, ambii afirmand ca sunt nevinovati.
15:00 Dan Voiculescu a declarat, luni, ca daca va fi condamnat in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), isi va lua hainele si se va duce la inchisoare, adaugand ca nu este "nicio problema". Voiculescu a plecat, in jurul orei 14.45, de la Curtea de Apel Bucuresti, motivand ca se duce la IPJ Ilfov, conform controlului judiciar dispus in cazul sau in alt dosar, respectiv cel al santajarii unui oameni de afaceri. La plecarea de la sediul instantei, el a fost intrebat despre posibilitatea ca termenul de luni in dosarul ICA sa fie ultimul.
"Eu, sa stiti, ca ultimul cuvant mi l-am cam spus si daca e vorba de o condamnare de catre instanta, imi iau hainele si ma duc, nu-i nicio problema", a replicat Dan Voiculescu.
13:00 Inculpatii sustin insa ca procesul nu ar trebui sa se incheie luni. "Fiecare zi e importanta in viata mea, nu cred ca astazi e deosebita. Ultimul cuvant, in niciun caz nu-l spun azi. Sunt multe probleme de dezbatut", a spus Dan Voiculescu. "Se va demonstra ca tot acest proces a demonstrat cu calcule bazate pe fals economic", a comentat si Sorin Pantis.
Dan Voiculescu se afla in sala de judecata, plina de inculpati, zeci de avocati si foarte multe persoane care vor sa vada cum se va termina procesul. Instalatiile de aer conditionat nu functioneaza si este foarte cald in sala. Se preconizeaza ca vor fi furnizate date suplimentare, se vorbeste chiar de audierea unor noi martori, printre care ar putea fi si Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta.
Veste proasta pentru Dan Voiculescu si de la DNA
Cererea lui Dan Voiculescu de a se nu mai prezenta la IPJ Ilfov in zilele de luni si vineri, conform programului de supraveghere din cadrul controlului judiciar, a fost respinsa de procurorii anticoruptie, pe motiv ca este inadmisibila. Voiculescu, aflat sub control judiciar in dosarul in care este cercetat pentru santajarea unor oameni de afaceri, a cerut Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), la 30 iulie, inlocuirea acestei obligatii cu cea alternativa de a se prezenta la organul de Politie ori de cate ori este chemat.
In motivarea cererii s-a aratat ca dispozitiile din Codul de procedura penala confera organului de urmarire penala posibilitatea de a aplica una dintre cele doua obligatii alternative, aspect care ar rezulta din utilizarea de catre legiuitor a conjunctiei disjunctive "sau", respectiv ca obligatia de a se prezenta la organul de politie dupa un program prestabilit nu este necesara si proportionala raportat la scopul urmarit prin luarea masurii, precizeaza DNA.
De asemenea, in solicitare s-a aratat ca "datorita circumstantelor cauzei, in principal mediatizarea excesiva a cazului, presa cunoaste zilele si orele la care trebuie sa se prezinte in fata organului de politie, asa incat inculpatul ar fi expus public atunci cand se prezinta la organul desemnat cu supravegherea, fapt care i-ar afecta iremediabil prezumtia de nevinovatie, asa cum aceasta este garantata de art. 4 din C.pr.pen., respectiv de art. 6 si 2 din Conventia europeana a drepturilor omului".
DNA a anuntat, luni, ca respinge solicitarea lui Voiculescu, pe motiv ca aceasta este inadmisibila.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, audieri, dan voiculescu, privatizare, ICA,
Dată publicare:
04-08-2014 13:13