Televiziunea Nasul TV, introdusa in reteaua RCS&RDS, in sistem digital

RCS

Televiziunea Nasul TV poate fi recepționata, incepand de luni seara, și de abonații rețelei de telecomunicatii RCS&RDS, in sistem digital (DVB-C), potrivit unui anunt postat pe blogul realizatorului TV Radu Moraru, actionar al postului TV.

Pe de alta parte, in Bucuresti, Nasul TV este receptionat in reteaua RCS&RDS, pe canalul 88, intre televiziunea Giga TV (care in prezent retransmite Money TV) si 6TV, cunoscuta in audiovizual drept "televiziunea sectorului 6".

RCS&RDS a introdus in grila sa digitala Nasul TV dupa ce, pe 12 martie, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a somat compania de telecomunicatii sa intre in legalitate in privinta acestei televiziuni.

CNA a decis, pe 12 martie, sa someze public RCS&RDS sa introduca Nasul TV in grila sa de programe digitale, intrucat aceasta televiziune se numara printre cele obligatorii la retransmisie pentru toti cablistii, in conformitate cu principiul "must carry".

Consiliul National al Audiovizualului a analizat atunci mai multe sesizari la adresa societatii S.C. RCS&RDS SA, referitoare la retransmisia televiziunii Nasul TV, in conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului numarul 504/2003, potrivit caruia "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta".

RCS&RDS nu a retransmis insa televiziunea Nasul TV nici in grila sa analogica, nici in cea digitala, acesta fiind motivul sesizarilor inaintate CNA de societatea Nasul, Prietenii de Pretutindeni si Asociatii SA, care detine licenta audiovizuala a Nasul TV.

In sedinta CNA din 12 martie, Radu Moraru (presedintele Consiliului de Administratie al societatii Nasul, Prietenii de Pretutindeni si Asociatii SA si realizator al emisiunii "Nasul") si Adrian Buca (producatorul emisiunii "Nasul" si asociat minoritar al televiziunii Nasul TV) au cerut Consiliului sa oblige RCS&RDS sa includa in grila sa Nasul TV.

"Din totalul programelor incluse in lista «must carry», doar Nasul TV nu este inclus in grila. Din toate pozitiile, doar pozitia 20 este sarita, de zici ca suntem pozitia 13 cu ghinion", a spus Radu Moraru in fata membrilor CNA.

De cealalta parte, Catalin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a spus la sedinta CNA din 12 martie ca, dincolo de obligatiile impuse de articolul 82 al Legii audiovizualului, "trebuie sa vada daca sunt in fata unei libertati sau a unei obligatii". "Pachetul RCS digital este un pachet extra-optiune, care poate fi achizitionat de catre abonati pe baza unui abonament suplimentar. Nu exista abonati RCS care sa aiba televiziune digitala, fara sa aiba si televiziune analogica", a spus acesta.

Din punctul de vedere al RCS&RDS, "postul Nasul TV nu se califica" pentru a fi introdus in grila digitala a operatorului de telecomunicatii alaturi de celelalte programe din "must carry".

Pe de alta parte, in sedinta CNA din 19 martie, Radu Moraru a declarat ca RCS&RDS incalca in continuare Legea audiovizualului si refuza sa introduca in grila sa Nasul TV, desi pe 12 martie Consiliul a somat compania de telecomunicatii sa intre in legalitate in privinta acestui post TV.

"Nasul TV se bate pentru dreptatea pe care a obtinut-o prin lege si pentru decizia CNA. Orice zi in care noi nu putem emite pentru jumatate din Romania exista riscul ca jurnalistii nostri sa isi piarda slujbele. Neintrarea asta in legalitate a RCS ne pune pe ganduri (...) Orice zi de incalcare a legii de catre RCS poate pune in pericol televiziunea noastra", a mai spus, pe 19 martie, Radu Moraru.

Lista "must carry" este publicata anual de catre CNA, pana cel mai tarziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Potrivit deciziei CNA din 22 ianuarie 2013, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2013 se regasesc urmatoarele televiziuni private, selectate de CNA in ordinea indicelui anual de audienta: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, National TV, B1 TV, Romania TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactiva, Music Channel, TV Neptun, Nasul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O si Inedit TV.

In maximum sapte zile de la publicarea listei "must carry", operatorii de cablu trebuie sa solicite, in scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare retea de comunicatii electronice in functiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligati sa le retransmita conform articolului 82 din Legea audiovizualului. Daca, in maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu raspunde in scris solicitarii, acceptul de retransmisie se considera a fi acordat tacit.

In termen de 30 de zile de la publicarea listei "must carry", cablistii au obligatia sa introduca in oferta lor televiziunile care indeplinesc conditiile regimului "must carry". La randul lor, posturile de televiziune au obligatia sa asigure cablistilor accesul gratuit si neconditionat la semnal necodat/necriptat.

Asociatii S.C. Nasul, Prietenii de Pretutindeni si Asociatii SA, o societate infiintata in mai 2012, sunt: Fire Breaking News SRL (97,18%), Adrian Buca - 0,01%, Catalin Gigel Chirila - 0,01%, Radu Moraru - 0,01% si actionari tip lista - 2,79%. Asociatii Fire Breaking News SRL sunt: Radu Moraru (asociat principal - 51,22%), Ioana Lacramioara Reit (24,39%) si Anda Blindu (24,39%).

Televiziunea Nasul TV s-a lansat oficial pe 20 aprilie 2012. Pe blogul personal, Radu Moraru a invitat romanii sa devina membrii fondatori si actionari la "noua televiziune independenta" Nasul TV.

Totodata, in prima parte a anului 2012, Radu Moraru a lansat o subscriptie publica prin care a scos la vanzare actiuni la SC Nasul, Prietenii de Pretutindeni si Asociatii SA.

Intentia lansarii unei televiziuni proprii a fost anuntata anul trecut de Radu Moraru, dupa ce realizatorul TV si echipa lui au incetat colaborarea cu RCS&RDS. Radu Moraru si echipa lui de la emisiunea "Nasul" au fost cei care au pus in functiune televiziunea generalista 10 TV, lansata pe 10 decembrie 2010. Ulterior, RCS&RDS a decis sa renunte la continuarea proiectului televiziunii 10 TV si a transformat-o in Digi 24, un post de stiri lansat pe 1 martie 2012.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
RCS&RDS, somat de CNA sa introduca un post in grila sa de programe digitale
RCS&RDS, somat de CNA sa introduca un post in grila sa de programe digitale

RCS&RDS a fost somat, marti, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) sa introduca postul Nasul TV in grila sa de programe digitale, intrucat aceasta televiziune se numara printre cele obligatorii la retransmisie pentru toti cablistii.

RDS&RCS, pe Facebook: Nu suntem obligati sa bagam un post must carry in grila
RDS&RCS, pe Facebook: Nu suntem obligati sa bagam un post must carry in grila

RCS & RDS a postat pe pagina de Facebook un mesaj din care reiese ca nu este obligata sa includa in grila toate canalele libere, desi acestea se gasesc in pachetul "must carry".

Voyo este distribuit si de RCS & RDS. Cum poti sa ai acces la continutul premium voyo.ro
Voyo este distribuit si de RCS & RDS. Cum poti sa ai acces la continutul premium voyo.ro

ProTV S.A. si compania RCS & RDS anunta incheierea unui parteneriat pentru distributia serviciilor voyo.ro. Cele doua companii au semnat un contract prin care RCS & RDS va putea distribui serviciul video on demand Voyo.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).