Tehnica revoluționară care te salvează de infarct. Cum funcționează

Ultima actualizare: 24-06-2020 13:35

După același principiu folosit pentru tratarea pietrelor la rinichi, o tehnică minim invazivă îi ajută pe pacienții aflați în pragul unui infarct. Medicii le aplică șocuri direct în arterele astupate ale inimii.

 

Procedura, folosită acum și la noi în țară, nu exclude montarea unui stent, dar riscurile sunt mai mici.

În România, rata de mortalitate prin infarct miocardic acut este cea mai ridicată dintre toate țările Uniunii Europene.

Aici era bolovanul ăla de calciu care a dispărut și aici intră sângele. Așa vă verificați că ați făcut totul corect acolo. Totul e live”.

Pacientul conștient a reușit să scape de depunerile de calciu din arterele inimii printr-un procedeu minim invaziv, inventat acum 2 ani în Statele Unite.

Fumatul, grăsimile crescute din sânge și diabetul duc la depuneri de colesterol în vase. 70% dintre acestea se calcifică. 

Noua tehnică folosește unde de șoc direct în depunerile dure. În felul acesta, pacientul nu ajunge la infarct.

Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: ”Te ajută să spargi calciul care este foarte dur, gândiți-vă este ca oasele noastre. Aici există o pietricică, aici există un bolovan de calciu, ce e negru e vasul. Sunt șocuri mecanice prin cateterul pus într-o arteră periferică. Piatra se sparge, venim cu alte baloane, dilatăm și punem stentul în condiții optime. Dacă folosești metode convenționale, vor apărea complicații”.

Undele de șoc sunt primite de pacient printr-un cateter introdus prin mână sau prin picior, cu anestezie locală.

Reporter: Piatra pe care o spargeți unde se duce?
Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: Tot calciul se duce în peretele vasului, pe mine mă interesează să curgă sângele fără baraje, nu se duce nicăieri, nu pleacă la plimbare, rămâne în peretele vasului și aici vine stentul perfect. Dar dacă avem grijă de stilul de viață, rata să ajungem la infarct e foarte mică”.

Aceasta intervenție e ultima frontieră înaintea infarctului.

Medicii ne spun că nu vom ajunge niciodată la infarct cu trei condiții. Să mergem pe jos zilnic, să mâncăm puțin și să nu fumăm.

Trei analize de sânge, care trebuie făcute anual, arată riscul cardiovascular. Sunt analizele pentru glicemie, trigliceride și colesterol.

 

În România, infarctul omoară de trei ori mai mult decât cancerul

 

Arterele coronare înconjoară inima precum o… coroană. Infarctul miocardic acut apare doar în interiorul lor.

Inițial, se produce o mică fisură în interiorul vasului. Aceasta atrage grăsimile din sânge, dar și produșii toxici din țigări.

Iată ce ne explică un expert în patologie celulară cardiacă. 

Acad. prof. dr. Maia Simionescu, Institutul Biologie și Patologie Celulară: ”Vasul are o reacție de apărare normală și reacția se numește inflamație. Strigă după ajutor. Și vine sistemul de apărare. Acolo se formează placa”.

Placa în artere este una dintre puținele boli ce pot fi prevenite.

Totuși, potrivit Institutului Național de Statistică, într-un singur an apar de 3 ori mai multe decese cauzate de boli cardiovasculare decât de boli oncologice.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO