Fenomen îngrijorător în scoli de teama gripei. "S-a creat o stare de isterie”
Teama de gripă afectează direct şcolile şi grădiniţele. În aceste zile, unităţile de învăţământ se confruntă cu o rată a absenteismului, mai mare decât în mod normal, fără ca absențele să fie justificate de un act medical.
Totul se întâmplă într-o perioadă în care elevii stau oricum mai mult pe acasă decât la şcoală. Vineri, aceştia vor intra din nou, în vacanţă. În Bucureşti, unde există cele mai multe cazuri de gripă, nicio şcoala nu a îndeplinit condiţiile pentru închiderea ei, iar profesorii fac apel la părinţi să nu ţină copiii acasă nejustificat.
Mulţi părinţi şi-au ţinut copiii acasă luni şi marţi, după alte 4 zile libere, de frică să nu se îmbolnăvească.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică, o unitate de învăţământ poate să ceară suspendarea cursurilor la o clasă sau la o grupă, dacă cel puţin 3 copii sunt bolnavi de gripă 3 zile la rând sau dacă rata absenteismului pe şcoală, din acelaşi motiv, depăşeşte 20%. Deocamdată, nici o şcoală nu a îndeplinit aceste condiţii.
Iulia Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: "S-a creat o stare de isterie prin care unii părinţi, nejustificat, nu şi-au mai trimis copiii, şcolile sunt golite de copii în acest moment, fără să vorbim efectiv de cazuri de gripă."
Reporter: V-a fost teamă să duceţi copilul la şcoală în această perioadă?
Bunica. Da, bineînţeles pentru că au fost atâtea cazuri de decese şi copiii sunt cei mai vulnerabili."
Elev:"Ne-au întrebat dacă avem febră, tuşim sau aşa ceva. Și nu, n-avem. Nu este nicio urmă de gripă sau aşa ceva."
Elev: "La noi în şcoală nu sunt cazuri, nu s-a luat această măsură şi ştiu că de vineri probabil nu vom mai merge la şcoală, ca să fim şi mai protejaţi.”
După 3 săptămâni de vacanţă de iarnă, elevii ar fi trebuit să mai înveţe alte 3 săptămâni, apoi, din 2 februarie, să intre în vacanţa intersemestraială, de o săptămână. Doar că şcoala a fost întreruptă în această perioadă şi de ziua liberă dată, în plus, pe 25 ianuarie, din cauza gripei, după 24, Ziua Unirii.
Structura anului şcolar ar putea fi modificată pentru anul următor, prin eliminarea acestei vacanţe intersemestriale.
Petru Apostoaia, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: "O variantă ar fi ca vacanţa intersemestrială şi cea de iarnă să coincidă, ori prin adăugarea vacanţei intersemestriale în vacanţa de iarnă, astfel încât vacanţa de iarnă să fie de 4 săptămâni, adică o lună, ori scoţând efectiv vacanţa intersemestrială şi vacanţa de iarnă să fie vacanţă intersemestrială"
Pe de altă parte, ministrul Ecaterina Andronescu ia în calcul varianta reducerii vacanţei de iarnă la două săptămâni şi încheierea şcolii mai devreme, în iunie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!