Țările care au anunțat că nu permit organizarea de secţii de votare la alegerile parlamentare
Malta şi Nigeria sunt singurele state care, până în prezent, au comunicat oficial în scris că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor pentru alegerile parlamentare din decembrie, a anunţat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
"Încă din luna iunie, misiunile României în străinătate au fost instructate să contacteze autorităţile străine competente din ţările de reşedinţă pentru a evalua care sunt posibilităţile reale şi concrete de organizare de secţii de votare pe teritoriile acestor state şi pentru a se informa cu privire la măsurile de igienă şi de protecţie sanitară concrete care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare. Avem deja răspunsuri de la foarte multe state. Avem o situaţie clară", a spus Aurescu la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe ministrul de Externe dacă sunt ţări care nu permit organizarea de secţii de votare, menţionând că "un lider politic a spus că nu se poate vota nicăieri în lume".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este greşit. Până în acest moment, sunt doar două ţări, Malta şi Nigeria, care au comunicat. Singurele două state care până în momentul acesta au comunicat oficial în scris că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor sunt Malta şi Nigeria. În rest, există acorduri de principiu sau preliminare din partea unor state cum ar fi Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britanie, Spania, Statele Unite, Ungaria, Turcia şi mai sunt şi altele care au comunicat acest acord de principiu, sigur, cu luarea în considerare a evoluţiei situaţiei epidemiologice, urmând ca detaliile finale privind organizarea alegerilor şi implementarea lor, cu respectarea strictă a regulilor de protecţie şi siguranţă sanitară, să fie stabilite ulterior, în funcţie de evoluţia pandemiei", a precizat Aurescu.
El a adăugat că sunt state care, în mod tradiţional, în practică, permit organizarea de secţii de votare doar în sediile misiunilor diplomatice, un exemplu în acest sens fiind Canada.
Orban i-a solicitat lui Aurescu un plan de comunicare pentru românii din afara ţării.
"Am solicitarea să faceţi un plan de comunicare, astfel încât românii în fiecare ţară să ştie cum se va vota şi, în mod evident, să le recomandaţi să se înscrie în număr cât mai mare la votul prin corespondenţă, pentru că asta e realitatea. Noi avem acum acordul de principiu, dar toate acordurile, probabil, sunt condiţionate de evoluţia pandemiei", a adăugat Orban.
Sursa: Agerpres
Etichete: alegeri, nigeria, vot, aurescu, malta, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
01-10-2020 20:12