Țara care renunță complet la vesela din plastic. Se interzice comercializarea, iar cei care încalcă legea vor fi amendați
Anglia se alătură țărilor care își iau adio de la tacâmurile din plastic. Din octombrie se interzice comercializarea lor, inclusiv a farfuriilor și a paharelor din acest material, pentru că nu sunt reciclabile.
Cei care nu respectă măsura vor fi amendați, iar o încălcare repetată a regulilor este considerată o infracțiune penală.
Cei care locuiesc în Anglia și comandă mâncare cu livrare trebuie să se aștepte la un ambalaj diferit.
Din toamnă, magazinele și restaurantele nu vor putea vinde materiale plastice de unică folosință, inclusiv recipiente din polistiren. Comercianții vor trebui să se aprovizioneze cu produse alternative biodegradabile, cum ar fi paharele de hârtie sau tacâmurile din lemn.
Managerul unei cafenele din Londra e îngrijorat de cheltuielile care vor urma, mai ales că vine într-o perioadă cu inflație în creștere.
Ediz Shahin, manager cafenea: „În ultimul an prețurile au crescut la absolut tot, de la paiele de unică folosință, la ingredientele culinare. Această nouă măsură ar putea părea nesemnificativă, dar nu e așa".
Efectele majore vor fi în industria ospitalității. Guvernul englez spune că majoritatea populației e de acord cu noua schimbare.
Rebecca Pow, ministrul britanic pentru Calitatea Mediului: „Ținem legătura cu comercianții pentru că suntem conștienți de faptul că măsura are un impact asupra lor, dar totodată vor avea timp să scape de marfa pe care o au deja. Nu trebuie să o arunce dintr-o dată la gunoi".
Cantitățile de deșeuri sunt enorme
Potrivit estimărillor, în Anglia se folosesc 2,7 miliarde de tacâmuri de unică folosință în fiecare an, precum și 721 de milioane de farfurii de unică folosință.
Numai 10% ajung să fie reciclate. Ecologiștii sunt încântați de noile demersuri.
Amy Slack, șefa campaniilor și politicilor de la Surfers Against Sewage: „Trebuie să închidem cu adevărat „robinetul poluării cu plastic". Ceea ce vedem sunt, în esență, politici care au în vedere apele reziduale, dar trebuie să vedem aceste politici implementate printr-o abordare strategică coordonată în toată Marea Britanie".
O măsură similară care interzice vesela din plastic va fi pusă în aplicare în Scoția și în Țara Galilor.
Și autoritățile din România au adoptat în vara lui 2021 o ordonanță prin care mai multe produse de unică folosință nu mai pot fi comercializate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, plastic, regatul unit, Anglia,
Dată publicare:
15-01-2023 09:41