Țara care interzice anumite carduri bancare din Rusia în urma sancţiunilor americane
Kârgâzstanul, una dintre ţările aliate ale Rusiei în Asia Centrală, se va alătura statelor care nu acceptă cardurile bancare ruseşti Mir, în urma sancţiunilor impuse de SUA.
Potrivit unui comunicat emis de Sistemul Naţional de Plăţi kârgâz "Elkart", cardurile bancare Mir nu vor mai funcţiona în Kârgâzstan începând cu 5 aprilie, au anunţat marţi autorităţile locale, relatează agenţia rusă TASS, citată de EFE și Agerpres.
Măsura a fost aprobată cu obiectivul de a „minimiza riscurile de sancţiuni secundare" care ar fi ameninţat Kârgâzstanul în cazul continuării operaţiunilor cu carduri bancare ruseşti.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sistemul Naţional de Plăţi cu Cardul al Rusiei, operatorul cardurilor bancare Mir, alternativa rusească la cardurile Visa şi Mastercard, este din luna februarie vizată de sancţiunile impuse de SUA împotriva Rusiei după invazia lansată de aceasta în Ucraina în februarie 2022.
În afară de Rusia, cardurile Mir sunt de asemenea folosite în unele ţări latino-americane şi în alte state care menţin relaţii apropiate cu Moscova.
Luna trecută, Armenia a anunţat că nu va mai permite utilizarea cardurilor Mir, tot în urma sancţiunilor americane.
Vechi aliat al Rusiei, Armenia s-a distanţat politic de aceasta şi strânge relaţiile cu SUA şi cu UE, considerând că Rusia a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului care a recuperat pe cale militară provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Karabah, ce se afla sub controlul separatiştilor armeni în urma războiului azero-armean de la începutul anilor '90.