Țara care a rămas fără internet timp de 5 săptămâni după un dezastru natural. Marți a restabilit comunicaţiile cu lumea
Insulele Tonga, afectate de o erupţie vulcanică şi de un tsunami devastator la jumătatea lunii ianuarie, şi-au restabilit marţi comunicaţiile cu lumea după finalizarea lucrărilor de reparaţie a cablului submarin, relatează EFE.
Una dintre companiile care a luat parte la această activitate a informat că lucrările de reparaţie s-au încheiat iar micul arhipelag din Pacificul de Sud şi-a restabilit conexiunea la internet şi a fost restabilită linia pentru apelurile internaţionale.
"Lucrările s-au încheiat, cablul a intrat în funcţiune la miezul zilei şi este supravegheat de ISP (furnizorii serviciului de internet)", a precizat responsabilul campaniei Tonga Cable Limited, Samuiela Fonua, în declaraţii acordate postului Radio New Zealand.
Insulele Tonga, cu o populaţie de 120.000 de locuitori, au fost măturate la 15 ianuarie de valuri de peste 15 metri înălţime după erupţia violentă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga Hunga Ha'apai.
Ţara insulară a rămas fără comunicaţii şi ruptă de lume, ceea ce a sporit incertitudinea privind amploarea pagubelor produse de catastrofa naturală, care a afectat 80 la sută din populaţie, dar a provocat doar trei victime, potrivit Agerpres.
La începutul lunii februarie, o navă a ajuns în zona unde s-a rupt cablul de fibră optică ce lega arhipelagul de insula vecină Fiji, pentru a realiza lucrările de reparaţie care au durat 20 de zile, a declarat responsabilul Tonga Cable Limited.
Se estimează că cheltuielile reparaţiei se vor ridica la suma de jumătate de milion de dolari, a precizat Samuiela Fonua.
După dezastrul natural care a lovit Tonga, libere până atunci de COVID-19, insulele au fost afectat de primul focar de coronavirus asociat sosirii ajutoarelor umanitare, majoritatea provenite din Australia şi Noua Zeelandă.
Autorităţile au început luni să relaxeze restricţiile, printre care şi izolarea impusă populaţiei, deşi se menţine interdicţia de circulaţie nocturnă.