Țara care a fost lovită, marți, de zeci de cutremure. Cel mai puternic a avut magnitudinea 6,3
Taiwanul a fost zdruncinat, marţi dimineaţa, de o nouă serie de zeci de seisme, care nu s-au soldat cu victime, potrivit autorităţilor, dar au făcut să se clatine clădirile, inclusiv în capitala Taipei, relatează AFP şi Reuters.
Potrivit agenţiei meteorologice centrale taiwaneze, seria de seisme - peste 200, începând de luni după amiaza, şi cu o magnitudine maximă de 6,3 - sunt replici ale cutremurului major din 3 aprilie, care a avut magnitudinea 7,4 şi a provocat circa 17 decese şi peste 1100 de răniţi.
În mare parte din nordul, estul şi vestul insulei, clădirile s-au zdruncinat pe parcursul nopţii din cauza seismelor, toate de suprafaţă, şi deşi nu au fost anunţate victime locuitorii au avut o noapte agitată.
"Mai ales la ora 02:00 s-a mişcat foarte tare. De fapt, pe moment chiar m-am gândit să fug jos, dar cum locuim la etajul şase m-am gândit că e cam problematic. Din experienţa anterioară, am sperat că va fi bine şi cum eram foarte obosit am continuat să dorm", a declarat. pentru Reuters, cercetătorul Aden Peng, care locuieşte în Taipei.
Seria de seisme a început luni, la Hualien, localitate de pe coasta de est a insulei, la circa 150 km sud de Taipei, într-o zonă montană predominant rurală şi slab populată unde s-a produs şi cutremurul din 3 aprilie.
Administraţia din Hualien a anunţat că marţi şcolile şi instituţiile publice vor fi închise din cauza replicilor.
Taiwanul, situat la joncţiunea a două plăci tectonice, este frecvent zdruncinat de seisme. Cel mai grav din istoria recentă a fost cel din septembrie 1999, cu magnitudinea 7,6 şi soldat cu 2400 de morţi.
Reglementările antiseismice mai stricte, inclusiv în ce priveşte normele de construcţie, precum şi creşterea nivelului de sensibilizare a populaţiei par să fi contribuit la evitarea unei catastrofe majore pe 3 aprilie, notează AFP.