Primarii din intreaga tara, presati sa rezolve rapid problema tantarului-tigru. "Alerta necesita un raspuns national"
Institutul National de Sanatate Publica le cere primarilor din intreaga tara sa trateze cu responsabilitate riscul raspindirii virusului Zika. Cu atat mai mult, cu cat si la noi traieste tantarul tigru, responsabil de alerta la nivel mondial.
Recomandarile vin intr-un moment in care vremea este calda si umeda si favorizeaza inmultirea insectelor. Zika poate provoaca malformatii ale creierului la bebelusii nascuti de mame infectate, dar poate sa favorizeze si tulburari neurologice in cazul adultilor.
Primarii trebuie sa treaca la treaba daca nu vrem ca o data cu incalzirea vremii sa numaram si noi imbolnavirile cauzate de Zika.
Alexandru Rafila: "Aceasta alerta legata de infectia produsa de virusul Zika lansata de OMS necesita un raspuns national. Acesti tantari se dezvolta acolo unde exista foarte multe reziduri menajere. Raspandirea de substante in scop de dezinsectie nu este suficienta daca nu este acompaniata si de masuri de salubrizare care trebuie sa fie foarte bine facute.”
In Bucuresti, de pilda, autoritatile au promis dublarea actiunilor de stirpire.
Magda Iuga: "Tratamentele pe aliniamente stradale, spatii verzi, tot ce inseamna tratament de suprafata sunt 12 fata de sase cate au fost anul trecut si pentru o eficienta si mai mare avem un numar de 20 de utilaje."
In contextul alertei generale pe care OMS a emis-o, primaria capitalei a anuntat ca primele tratamente contra tantarilor vor incepe in luna mai. S-ar putea sa fie prea tarziu, spun specialistii, avand in vedere ca primii tantari apar chiar in martie.
Cu atat mai mult cu cat tantarul Aedes, sau tigru cum i se mai spune, exista peste tot in Romania si e favorizat de vremea calda si umeda.
Radutu Constantin, biolog: "Tantarul tigru se dezvolta in Asia de Sud dar a fost raspandit in toata lumea in principal cu plantele ornamentale care se comercializeaza peste tot, dar si cu anvelopele uzate. Institutul Cantacuzino a descoperit anul trecut prezenta Aedes Ablopictus, a tantatului tigru, in Bucuresti intr-un depozit de anvelope uzate."
De ce ne temem de Zika? Pentru ca femeile insarcinate afectate pot naste copii cu malformatii, iar adultii pot avea tulburari neurologice.
Gheorghe Enache, medic infectionist: "Evolutia la gravida ca atare este ca o viroza, dar fatul ar putea sa fie unul microcefal, cap foarte mic la copii nou-nascuti. Simtomatologia e cu febra dureri musculare, seamana cu o gripa, dar in plus apare o eruptie.”
Zika e o problema reala si trebuie sa luam masuri impotriva raspandirii virusului - se arata in mesajul Institutului National de Sanatate Publica.