Un nou efect oribil al virusului Zika, descoperit de medicii americani. Tarile din apropierea Romaniei unde a aparut boala

Ultima actualizare: 01-03-2016 06:59
copil cu microcefalie masurat

Medicii americani de la prestigioasa universitate Yale au facut noi descoperiri extrem de ingrijoratoare privind efectele maladiei Zika.
 

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Yale, publicat pe 25 februarie, arata ca temuta boala ar putea avea consecinte chiar mai grave decat se credea. Medicii americani au examinat cazul unei tinere din Brazilia care nu prezenta niciun fel de simptome ale bolii Zika, insa sarcina ei a evoluat negativ, fetusul prezentand grave malformatii. In cele din urma, in a 32-a saptamana a nascut un copil mort, care suferea de hidropsie fetala – adica in creierul si pieptul sau se formasera pungi de lichid. Ulterior, autopsia a depistat virusul Zika in organismul sau.

Medicii americani avertizeaza ca hidropsia fetala poate avea si alte cauze, dar principala ipoteza este aceea ca ar fi fost cauzata de zika, mai ales in conditiile in care virusul a fost descoperit in sistemul nervos central al copilului. Acesta a fost asociat deja cu microcefalia la nou-nascuti atunci cand mamele sunt infectat. In rest, simptomele sunt minore – febra usoara si, mai rar, eruptii cutanate.

Virusul Zika a fost reperat în mai mult de 30 de ţări, cele mai multe dintre ele în America de Sud, dar si in Europa. Recent, chiar in Cehia s-au inregistrat doua cazuri, iar in Rusia un altul, la o femeie contagiata in Republica Dominicana. Virusul este transmis de tantari, dar se presupune ca are si transmitere sexuala.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO